search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 07:51
MENU CLOSE

«Προσωρινή» κατάργηση κατώτερου μισθού για τους νέους και μετανάστευση προτείνει το ΚΕΠΕ!

23.01.2014 19:31
1.274.843 άνεργοι τον Μάρτιο… - Media

Δεν φτάνει η μαύρη εργασία και οι μισθοί πείνας, το ΚΕΠΕ τώρα παραδέχεται ότι δεν υπάρχει απορροφητικότητα στην αγορά εργασίας και προτείνει μεταξύ άλλων την κατάργηση του κατώτερου μισθού για ένα έτος στους νέους αλλά και μετανάστευση!

Πλήρη αποδοχή της αποτυχίας του οικονομικού μοντέλου που ακολουθείται αποτελούν οι προτάσεις του ΚΕΠΕ!
 
Δεν φτάνει η μαύρη εργασία, οι μισθοί πείνας, το ΚΕΠΕ τώρα παραδέχεται ότι δεν υπάρχει απορροφητικότητα στην αγορά εργασίας και προτείνει μεταξύ άλλων την κατάργηση του κατώτερου μισθού για ένα έτος στους νέους! Η δικαιολογία επίσης έχει χρησιμοποιηθεί πολλές φορές: Για να υπάρχει κίνητρο στις επιχειρήσεις!
 
Οι προτάσεις του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών που αποτελεί συμβουλευτικό όργανο της κυβέρνησης εισηγείται πέραν της υπό όρους κατάργησης του κατώτατου μισθού, την στόχευση των προγραμμάτων επιδότησης σε θυγατρικές των ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό αφού εντός Ελλάδας (όπως λέει) δεν μπορούν να απορροφήσουν ανέργους.

Προτείνει επίσης  τη «πριμοδότηση» επιλεκτικής μετανάστευσης σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη διευκόλυνση της εσωτερικής μετανάστευσης.
 
Συγκεκριμένα, στο πρώτο τεύχος των μηνιαίων οικονομικών εξελίξεων, σε ειδικό κεφάλαιο για την ανεργία, ο ερευνητής Ιωάννης Χολέζας προτείνει μεταξύ άλλων:
 
1. Για νέους ανέργους 15-24 ετών (15-29 ετών ο διευρυμένος ορισμός) κατάργηση του κατώτατου μισθού έως ένα έτος από την πρόσληψή τους, ώστε να δίνεται ισχυρό κίνητρο στην επιχείρηση να τον/την προσλάβει και να κρίνει την καταλληλότητα του/της (βασικές και μη γνώσεις και δεξιότητες). Παράλληλη ενίσχυση της δράσης του ΣΕΠΕ με τη θέσπιση κινήτρων αποδοτικότητας, προς αποφυγή παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας (ωράριο, συνθήκες απασχόλησης, κτλ.).

2. Δεδομένης της αδυναμίας των ελληνικών επιχειρήσεων να απορροφήσουν ανέργους, τα προγράμματα επιδότησης του μισθολογικού κόστους απασχόλησης ίσως να ήταν σκόπιμο να απευθυνθούν σε επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων στο εξωτερικό, σε χώρες εντός και εκτός ΕΕ.

3. Διακρατικές συμφωνίες (με χώρες εκτός ΕΕ, π.χ. ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, Νορβηγία) για την απορρόφηση ανέργων στη βάση μιας προσεκτικά σχεδιασμένης μεταναστευτικής πολιτικής και για δεδομένο χρονικό διάστημα, αντί της άτακτης μετανάστευσης που παρατηρείται. Με άλλα λόγια, προτείνεται η επιλεκτική μετανάστευση βάσει προσφοράς (χώρα προέλευσης) και ζήτησης (χώρα προορισμού) εργαζομένων. Οι συμφωνίες θα μπορούσαν να προβλέπουν μειωμένες απαιτήσεις για την έκδοση άδειας παραμονής και εργασίας των Ελλήνων στο εξωτερικό, αλλά και την προστασία των Ελλήνων εργαζομένων (πιστή τήρηση της εργατικής νομοθεσίας). Παράλληλα, πρέπει να ληφθεί μέριμνα για να διατηρηθούν οι δεσμοί με αυτούς/ές που φεύγουν από τη χώρα, ώστε να είναι εφικτή και απρόσκοπτη η επιστροφή τους, όταν το επιτρέψουν οι οικονομικές συνθήκες.

4. Διευκόλυνση της γεωγραφικής κινητικότητας των ανέργων με παροχή κινήτρων (π.χ. φορολογικές εκπτώσεις ή/και επιδότηση ενοικίου σε ειδικές περιπτώσεις, όπως είναι οι οικογένειες με παιδιά). Με τον τρόπο αυτό θα επιτευχθεί βελτίωση της σύζευξης προσφοράς και ζήτησης εργασίας και θα καλυφθούν οι κενές θέσεις εργασίας, αν και όπου υπάρχουν.

5. Αντικατάσταση του επιδόματος ανεργίας με επίδομα απασχόλησης στα πρότυπα της επιταγής εργασίας, με ιδιαίτερη βαρύτητα στην περίπτωση των νέων και των εργαζομένων κοντά στη συνταξιοδότηση, αφού αποφεύγεται η αποθάρρυνση και η απαξίωση του ανθρώπινου κεφαλαίου που ενσωματώνουν.

Σε ανακοίνωσή του, για τις προτάσεις του ΣΕΠΕ, το Γραφείο Τύπου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ, σημειώνει:

«Οι προτάσεις του ΚΕΠΕ αποτελούν μια νέα ωρολογιακή βόμβα, που συνενώνει όσα σκέφτονται και όσα υλοποιούν κυβερνήσεις- ΕΕ- μονοπωλιακοί όμιλοι. Οι νέοι μισοάνεργοι – μισοαπασχολούμενοι, οι νέοι των εργατικών, λαϊκών οικογενειών που βρίσκονται στις σχολές μαθητείας, στα ΤΕΙ και ΑΕΙ, στα σχολεία να υπερασπίσουν τη ζωή τους. Να δυναμώσουν τον αγώνα, μαζί με τα συνδικάτα, το ΠΑΜΕ»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 07:48