search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 01:21
MENU CLOSE

H κεντροαριστερή μουτσούνα…

25.01.2014 22:00
oldphotossel.101390555166.jpg

Nεοφιλελεύθεροι, εκσυγχρονιστές και γενικώς αριστεροδεξιοί, πάνω από το κουφάρι της

Nεοφιλελεύθεροι, εκσυγχρονιστές και γενικώς αριστεροδεξιοί, πάνω από το κουφάρι της

Ύαινες πάνω από το σώμα της Κεντροαριστεράς έχουν πλακώσει εσχάτως, αφού πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι η θνήσκουσα πολιτική περιοχή μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αναγεννηθεί με την επίκληση μεταρρυθμιστικών υποσχέσεων και νεφελωδών «προοδευτικών» προτάσεων, γεγονός που θα επιτρέψει στις εφεδρείες του συστήματος, που κλονίστηκαν από το πολιτικό τσουνάμι της κρίσης, να επιβιώσουν.

Τα κουρέλια του εκσυγχρονισμού και οι εφεδρείες του νεοφιλελευθερισμού, που είχαν μέχρι πρότινος σιωπήσει, επανέρχονται δυναμικά στο προσκήνιο βοηθούμενα και από το μιντιακό σύστημα, που βλέπει με απογοήτευση τη λαϊκιστική Δεξιά του Σαμαρά να ασθμαίνει και να ομφαλοσκοπεί.
Πρόθυμοι εξυπηρετητές της νέας φάσης για την πολιτική επιβίωση του συστήματος, το ΠΑΣΟΚ και ο Ε. Βενιζέλος επιχειρούν μέσα από το συναπάντημα των «58» να παρουσιάσουν ένα μακιγιαρισμένο πρόσωπο του κατακερματισμένου και αυτοτραυματισμένου κινήματος.
Την ίδια στιγμή, μέχρι και η νεοφιλελεύθερη δεξιά «Δράση» του Θοδωρή Σκυλακάκη και της Αντιγόνης Λυμπεράκη (των ορφανών της Ντόρας δηλαδή), απογοητευμένη από τη… θεούσα και φοβική Ν.Δ., έστρεψε το βλέμμα της στην Κεντροαριστερά, συγκαλώντας το περασμένο Σαββατοκύριακο Φόρουμ του Προοδευτικού Χώρου, όπου πρώτη φορά ύστερα από αρκετό καιρό εκπροσωπήθηκαν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ και πολλές κινήσεις και γκρουπούσκουλα που έχουν δημιουργηθεί.
Μπορεί ο Θόδωρος Σκυλακάκης να δήλωσε μεν «παρών», αλλά να έφαγε πόρτα ως δεξιός από «κρυφοΠΑΣΟΚους» συμμετέχοντες, ωστόσο κανείς τους δεν έχει καταθέσει τα όπλα. Άλλωστε όλοι ξέρουν ότι η συζήτηση μόλις άνοιξε και δεν πρόκειται να τελειώσει στις ευρωεκλογές.

Ουσία μηδέν
Το αποτέλεσμα και αυτής της μάζωξης ήταν λόγια, λόγια και ουσία μηδέν. Η συγκολλητική ύλη υπάρχει μόνο στους σχεδιασμούς του μιντιακού συστήματος, αφού ακόμη δεν φαίνεται να έχει βρεθεί η πολιτική φυσιογνωμία που θα συγκεντρώσει τις σκόρπιες δυνάμεις και θα δώσει πολιτική υπόσταση στο εγχείρημα. Άλλωστε το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ διαγκωνίζονται για το ποιο από τα δύο κόμματα θα παρουσιάσει το… καλύτερο και νεότερο κεντροαριστερό μέτωπο, ερήμην όμως της πολιτικής και κοινωνικής πραγματικότητας.
Όσο τα δύο – κάποτε προοδευτικά – κόμματα δεν απαντούν στο πώς θα αρθούν οι ζοφερές προβλέψεις του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή ότι η ασφυκτική πολιτική λιτότητας και ελέγχου θα συνεχιστεί από την τρόικα τουλάχιστον για την επόμενη δεκαετία και βάλε, τόσο η πολιτική φυσιογνωμία και προοπτική τους θα παραμένει έωλη.
Πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ εκτιμούν ότι τα φληναφήματα περί μεταρρυθμιστικής Κεντροαριστεράς δεν αρκούν για να πειστούν οι ψηφοφόροι να εμπιστευτούν ξανά τους μνημονιακούς εταίρους της Ν.Δ. και επιμένουν σε μια σοσιαλιστική κατεύθυνση που θα συνομιλεί με την ευρωπαϊκή Αριστερά.
Οι κλυδωνισμοί που συντελούνται αυτήν τη στιγμή στα δύο κόμματα δεν φαίνεται όμως να πτοούν τις ηγετικές ομάδες Βενιζέλου – Κουβέλη. Μάλιστα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, με κυριακάτικη διαρροή από την Αμερική, κάλεσε έμμεσα τους «75» υπό τον Μιχάλη Καρχιμάκη, αν δεν τους αρέσουν οι «58», να σηκωθούν να φύγουν από το ΠΑΣΟΚ.
Μπορεί η απειλή αυτή να μοιάζει με το γνωστό ανέκδοτο «ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα», ωστόσο μια τέτοια μαζική αποχώρηση μάλλον θα διευκόλυνε παρά θα δυσαρεστούσε την ηγετική ομάδα, η οποία προφανώς στοχεύει σε ένα μικρό αλλά απόλυτα ελεγχόμενο κόμμα, που θα είναι ο πρόθυμος νεροκουβαλητής του συστήματος.

Οι επιτροπές
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναμένεται άμεσα να ανακοινώσει τη σύνθεση των επιτροπών που θα ασχοληθούν με τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ. Από τη συμμετοχή ή όχι στελεχών από την εσωκομματική αντιπολίτευσή του θα φανεί και σε ποια κατάσταση βρίσκεται το κόμμα και ποιοι είναι οι σχεδιασμοί του προέδρου του.
Μάλιστα, θα έχει ενδιαφέρον το αν θα συμπράξουν τελικά στο εγχείρημα της Κεντροαριστεράς και οι «11» νεοπαπανδρεϊκοί, πρώην υφυπουργοί του Γιώργου (Σαχινίδης, Μωραΐτης κ.λπ.), που ζητάνε επίμονα και πιεστικά ειδικό συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το οποίο θα αποφασίσει για την Κεντροαριστερά, πρόταση που απορρίπτει με εκνευρισμό ο Βενιζέλος.
Πολλά στελέχη, όπως ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Κώστας Σκανδαλίδης, αλλά και παπανδρεϊκοί πάσης φύσεως εκφράζουν κλιμακωτά από προβληματισμό έως πλήρη άρνηση για τον χυλό της Κεντροαριστεράς. Οι πιο ψύχραιμοι, όπως ο Σκανδαλίδης, προβληματίζονται στη λογική ότι ανάμεσα σε μια κόντρα Αριστεράς – Δεξιάς το άτολμο και άνευρο κεντροαριστερό εγχείρημα θα συνθλιβεί και εκτιμούν ότι πρέπει επιτέλους το ΠΑΣΟΚ να ξαναβρεί τον αριστερό και κινηματικό του λόγο και να απαντήσει στην κοινωνική απόγνωση αντί να την προσπερνά με ευχολόγια…

Συνάντηση
Την Κυριακή, σε συνάντηση στελεχών από όλη την Ελλάδα, ο Βενιζέλος θα περιγράψει τη φάση των συνεννοήσεων για τη συγκρότηση της Προοδευτικής Δημοκρατικής Παράταξης και αναμένεται να κηρύξει επίσημα τον αγώνα για τις ευρωεκλογές, ενώ το Σάββατο αναμένεται να εκφράσει τις σκέψεις του για το πώς προχωρά το εγχείρημα, σε συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου.
Θέμα στη συνάντηση αναμένεται να είναι και η προσωπική (;) πρόταση του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου για εκλογή των τεσσάρων πρώτων υποψηφίων της ευρωλίστας από τα μέλη και φίλους του κόμματος και οι υπόλοιποι να συμπληρωθούν από συνεννόηση όσων συμμετέχουν στην Προοδευτική Δημοκρατική Παράταξη.
Το ζήτημα είχε τεθεί και στο παρελθόν από τον Βενιζέλο, αλλά είχε συναντήσει τις ενστάσεις πολλών από τους «58», που εκτιμούν ότι θα μπορούσαν άνετα να επιβληθούν γνωστά κομματικά στελέχη σε μια τέτοια διαδικασία και να μείνουν έξω νέα και άφθαρτα πρόσωπα. Μέσα από την πρόταση αυτήν, πάντως, μάθαμε ότι το ΠΑΣΟΚ, κόντρα στις δημοσκοπήσεις και την… πραγματικότητα, φιλοδοξεί να εκλέξει 4 (!) ευρωβουλευτές, που σημαίνει ότι πρέπει να ξεπεράσει το 12% σε ψήφους και να φλερτάρει με την τρίτη θέση στην κατάταξη των κομμάτων.
Η πρόταση λοιπόν έχει ενδιαφέρον, αφού έως τώρα δεν υπάρχει καμία επίσημη αντίδραση, ενώ ακόμα δεν έχουν εκφραστεί οι παπανδρεϊκοί του κόμματος.
Πάντως ο Βενιζέλος θα πρέπει την Κυριακή να ανοίξει τα χαρτιά του για την πορεία της συνεργασίας με τους «58» και τη συγκρότηση της Προοδευτικής Δημοκρατικής Παράταξης που ο ίδιος χαιρέτισε. Θέλει άλλωστε να προλάβει τη ΔΗΜΑΡ, που στήνει το δικό της κεντροαριστερό «μαγαζί», και να ψαλιδίσει τις πιθανότητες συνεργασιών της.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 01:19