search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 22:25
MENU CLOSE

Oι αναγνώστες πάνε Μέγαρο

28.01.2014 22:00
Oι αναγνώστες πάνε Μέγαρο - Media

Το ηλεκτρονικό περιοδικό «Ο Αναγνώστης» οργανώνει για το 2014 σειρά εκδηλώσεων και παρεμβάσεων σε συνεργασία με το Megaron Plus στις αίθουσες του Μεγάρου Μουσικής.

Το ηλεκτρονικό περιοδικό «Ο Αναγνώστης» οργανώνει για το 2014 σειρά εκδηλώσεων και παρεμβάσεων σε συνεργασία με το Megaron Plus στις αίθουσες του Μεγάρου Μουσικής. Έχοντας πίσω του την παράδοση του ιστορικού περιοδικού «Διαβάζω», οι συντελεστές της έκδοσης επέλεξαν να παρουσιάσουν εκδηλώσεις που στηρίζονται στον διάλογο και αναδεικνύουν σύγχρονους προβληματισμούς.
Ο διευθυντής και «ψυχή» του «Αναγνώστη», ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Γιάννης Μπασκόζος, μας παρουσιάζει το πρόγραμμα:
«Οι εκδηλώσεις αυτές κινούνται σε δύο άξονες. Ο ένας αναφέρεται στην παρουσίαση του έργου και της προσωπικότητας Ελλήνων λογοτεχνών, που με το έργο τους επηρέασαν την ελληνική λογοτεχνία. Ο άλλος άξονας είναι θεματικές παρεμβάσεις για ζητήματα που απασχολούν τους σημερινούς συγγραφείς και αναγνώστες τους.

Τα πρόσωπα
Στη σειρά Πρόσωπα της Λογοτεχνίας θα παρουσιάσουμε την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου τον μετρ της μικρής φόρμας διηγηματογράφο Ηλία Χ. Παπαδημητρακόπουλο, που το 2013 έκλεισε 50 χρόνια από την πρώτη δημοσίευση διηγήματός του και 40 χρόνια από την έκδοση της πρώτης συλλογής του. Το έργο του παρουσιάζει η κριτικός λογοτεχνίας Ελισάβετ Κοτζιά. Διαβάζουν οι ηθοποιοί Στέλιος Μάινας και Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου. Θα προβληθεί ταινία του σκηνοθέτη Λευτέρη Ξανθόπουλου για τον συγγραφέα.
Στις 31 Μαρτίου θα παρουσιαστεί η ‘‘πρύτανης’’ της παιδικής λογοτεχνίας Άλκη Ζέη. Για το έργο της, που αφορά τα παιδιά, θα μιλήσει η συγγραφέας Λίλα Κονομάρα. Για μυθιστορήματα ενηλίκων που έγραψε θα μιλήσει ο κριτικός λογοτεχνίας Βαγγέλης Χατζηβασιλείου. Με την Άλκη Ζέη θα συνομιλήσει η κριτικός παιδικής λογοτεχνίας Μαρίζα Ντεκάστρο. Παρέμβαση θα κάνει ο παιδικός της φίλος, ποιητής Τίτος Πατρίκιος. Αποσπάσματα θα διαβάσει η ηθοποιός Ξένια Καλογεροπούλου.

Παρεμβάσεις
 Οι θεματικές παρεμβάσεις ξεκινούν στις 18 Φεβρουαρίου με την εκδήλωση που έχει τίτλο ‘‘Απέναντι στη ρεαλιστική παράδοση;’’ και παίρνουν μέρος ο Τάσος Γουδέλης, ο Αχιλλέας Κυριακίδης και ο Άρης Μαραγκόπουλος. Συνομιλούν με τον Γιώργο Αριστηνό και τη συζήτηση συντονίζει εκ μέρους του ‘‘Αναγνώστη’’ ο κριτικός Αριστοτέλης Σαΐνης. Η εκδήλωση αυτή έχει στόχο να αναδείξει την πορεία συγγραφέων, οι οποίοι με τα έργα τους δεν ακολούθησαν τη ρεαλιστική αφήγηση, αλλά αναζήτησαν άλλους δρόμους έκφρασης. Η επόμενη παρέμβαση θα γίνει στις 28 Απριλίου και έχει τίτλο ‘‘Η ιστορία στο μυθιστόρημα: από το μνημειωμένο παρελθόν στην πολιτική πραγματικότητα του παρόντος’’. Παίρνουν μέρος ο Αλέξης Πανσέληνος, ο Θωμάς Σκάσσης και η Έλενα Χουζούρη, οι οποίοι συνομιλούν με τον Βαγγέλη Χατζηβασιλείου.
Η τρίτη παρέμβαση, που θα γίνει στις 23 Μαΐου, τιτλοφορείται ‘‘Μεταξύ του χθες και του αύριο’’ και παίρνουν μέρος ο Χρήστος Χωμενίδης, ο Κώστας Ακρίβος και η Σοφία Νικολαΐδου. Στόχος αυτής της συζήτησης είναι να διερευνηθεί προς τα πού προσβλέπουν οι νεότεροι λογοτέχνες.
Τέλος, στις 5 Ιουνίου για δεύτερη χρονιά θα παρουσιαστούν στο Μέγαρο Μουσικής τα Λογοτεχνικά Βραβεία του Αναγνώστη, με τα οποία θα κριθεί η βιβλιοπαραγωγή της χρονιάς 2013».

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 22:25