search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 06:43
MENU CLOSE

ΣτΕ: Αντισυνταγματική η φορολόγηση των επιδομάτων των πανεπιστημιακών

30.01.2014 13:32
ΣτΕ: Αντισυνταγματική η φορολόγηση των επιδομάτων των πανεπιστημιακών - Media

Απόφαση με την οποία κρίνεται αντισυνταγματική η φορολόγηση των ειδικών επιδομάτων που λαμβάνουν οι πανεπιστημιακοί, εξέδωσε  το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Απόφαση με την οποία κρίνεται αντισυνταγματική η φορολόγηση των ειδικών επιδομάτων που λαμβάνουν οι πανεπιστημιακοί, εξέδωσε  το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Το σκεπτικό της απόφασης είναι πως κάθε παροχή προς τους πανεπιστημιακούς για την εκτέλεση της υπηρεσίας που τους έχει ανατεθεί, δεν αποτελεί προσαύξηση μισθού και δεν υποβάλλεται σε φόρο εισοδήματος, έστω και αν μέσω της παροχής ωφελείται έμμεσα ο μισθωτός.
 
«Πρακτικά σημαίνει ότι είναι παράνομο να μας φορολογούν. Ωστόσο, θα πρέπει να προσφύγουν οι καθηγητές ο καθένας ατομικά για να πάρει τα χρήματά του πίσω. Το σωστό θα ήταν η πολιτεία να παίρνει συλλογικές αποφάσεις και να επιστρέψει μαζικά τα χρήματα και όχι ατομικά», δήλωσε στο «Π» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού, Στάθης Ευσταθόπουλος.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ απέστειλε την απόφαση στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ενημερώνοντας πως τα ειδικά επιδόματα των πανεπιστημιακών για την ενημέρωση της βιβλιοθήκης και τη συμμετοχή σε συνέδρια δεν είναι εισοδήματα και επομένως δεν είναι συνταγματική η φορολόγησή τους.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες τις επόμενες μέρες η Ομοσπονδία θα στείλει επιστολή στον υπουργό Οικονομικών, για να καταθέσει τροπολογία προκειμένου οι πανεπιστημιακοί να μην φορολογούνται  για τα επιδόματα από εδώ και στο εξής.
 
«Στο παρελθόν έχουν προσφύγει για τη συγκεκριμένη περίπτωση στα δικαστήρια αρκετοί συνάδελφοί μας και όλοι έχουν δικαιωθεί. Είναι, βέβαια, παράλογο να μην παίρνουμε μαζικά τα λεφτά μας πίσω, αλλά ατομικά», ανέφερε ακόμη ο κ. Ευσταθόπουλος.
 
Να σημειωθεί πως αυτό που χρίζει διευκρίνισης είναι από πότε θα πρέπει να επιστρέψει το Δημόσιο τα χρήματα, που φορολόγησε παρανόμως, καθώς η προσφυγή επί της οποίας εκδόθηκε η Απόφαση έγινε το 2004, λόγω των σχετικών προβλέψεων νόμου του 2002.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01