17/01/2019 14:28:35

Διακόσιοι συγγραφείς κατακεραυνώνουν τον Πούτιν

Διακόσιοι συγγραφείς κατακεραυνώνουν τον Πούτιν - Media
  
Πάνω από 200 συγγραφείς από όλο τον κόσμο, μεταξύ αυτών ο Σάλμαν Ρούσντι και ο Ορχάν Παμούκ κατακεραυνώνουν -σε ανοιχτή επιστολή τους στην βρετανική εφημερίδα Guardian- την Ρωσία και τον Πούτιν, για τους νόμους περί ομοφυλοφιλίας και βλασφημίας που πνίγουν την δημιουργικότητα.

Στην επιστολή τους, που δημοσιεύεται μία ημέρα πριν την έναρξη των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι της Ρωσίας, υποστηρίζουν ότι οι νόμοι που ψηφίστηκαν πρόσφατα στην Ρωσία «θέτουν σε κίνδυνο τους συγγραφείς».
 
Το ανοιχτό γράμμα στη Ρωσία καταδικάζει τους πρόσφατους νόμους για την «γκέυ προπαγάνδα και βλασφημία», που αντίστοιχα απαγορεύουν την «προπαγάνδα μη παραδοσιακών σεξουαλικών σχέσεων» και ποινικοποιεί την προβολή της θρησκείας, όπως και η πρόσφατη επαναποινικοποίηση της δυσφήμισης.
 
Οι τρεις νόμοι «θέτουν ιδιαίτερα τους συγγραφείς σε κίνδυνο», λένε οι συγγραφείς.
«Δεν μπορούμε να μην παρεμβαίνουμε όταν βλέπουμε συναδέλφους μας συγγραφείς και δημοσιογράφους να εξωθούνται στη σιωπή ή να διακινδυνεύουν διώξεις και συχνά σκληρή τιμωρία επειδή απλά εξέφρασαν τις απόψεις τους».
 
«Μια υγιής δημοκρατία πρέπει να ακούει τις ανεξάρτητες φωνές όλων των πολιτών. Η παγκόσμια κοινότητα πρέπει να ακούσει και να εμπλουτιστεί από τις διαφορετικές απόψεις στην Ρωσία. Γι' αυτό ζητάμε από τις ρωσικές αρχές να αποσύρουν αυτούς τους νόμους που στραγγαλίζουν τον ελεύθερο λόγο».
 
Ο Σάλμαν Ρούσντι δήλωσε στην Guardian ότι αυτή η εκστρατεία ήταν απίστευτα σημαντική για τους Ρώσους συγγραφείς, τους καλλιτέχνες και τους πολίτες.
 
«Η θηλιά που έχει βάλει η Ρωσική Ομοσπονδία στην ελευθερία της έκφρασης είναι βαθύτατα ανησυχητική και πρέπει να αντιμετωπιστεί ώστε να υπάρξει μια υγιής δημοκρατία στην Ρωσία».
 
Μεταξύ αυτών που υπογράφουν την επιστολή είναι και βραβευμένοι με Νόμπελ, όπως ο Γκίντερ Γκρας και ο Ορχάν Παμούκ.

πηγή: theguardian

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.