23/01/2019 08:40:48

Μπεχράκης κατά Καμίνη για την ανάπλαση γειτονιάς με χορηγία καπνοβιομηχανίας

Μπεχράκης κατά Καμίνη για την ανάπλαση γειτονιάς με χορηγία καπνοβιομηχανίας - Media
  
Σκληρή επίθεση εναντίον του Δημάρχου Αθήνας Γ. Καμίνη εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τον Έλεγχο του Καπνίσματος, καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης, με αφορμή την ανάπλαση γειτονιάς της Αθήνας με την χορηγία γνωστή εταιρίας καπνού.
 
Ο κ. Μπεχράκης σε επιστολή του, την οποία κοινοποιεί στον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς, κάνει λόγο για έμμεση διαφήμιση του καπνίσματος και για «αγνές» χορηγίες της καπνοβιομηχανίας και ζητεί από το δήμαρχο να ανασύρει τις νομικές του γνώσεις προκειμένου να εξετάσει τις νομικές παραμέτρους του θέματος.

«Το όφελος από την ανάπλαση μιας γειτονιάς δεν μπορεί ποτέ να εξισορροπήσει τον αρνητικό συμβολισμό της συνεργασίας του θεσμού που εκπροσωπείτε με εμπορικά συμφέροντα, που καταστρέφουν το πολυτιμότερο αγαθό του ανθρώπου», αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Μπεχράκης, επισημαίνοντας πως η θέση του διατυπώνεται με σαφήνεια ανεξάρτητα από το ύψος της χορηγίας -που ωστόσο υπογραμμίζει πως δεν έχει γίνει γνωστό.
 
Σύμφωνα με τον καθηγητή, «πίσω από τέτοιου είδους "αγνές" χορηγίες, η καπνοβιομηχανία κρύβει τη διαφήμιση του καπνίσματος και την προώθηση προϊόντων καπνού. Γίνεται, δηλαδή, μία μεθοδευμένη εκμετάλλευση της κοινωνικής ευαισθησίας και της οικονομικής κρίσης της χώρας, προκειμένου να διαφημιστεί και να προωθηθεί το κάπνισμα και τα προϊόντα καπνού, που ουσιαστικά καταστρέφουν τη δημόσια υγεία και την οικονομία των ασφαλιστικών μας φορέων, άρα συνδέονται αιτιολογικά με την κρίση αυτή».
 
Ο κ. Μπεχράκης σημειώνει ότι πέραν της ηθικής διάστασης του ζητήματος θα εξεταστούν και οι νομικές παράμετροι. «Κι επειδή είστε έγκριτος νομικός σας παραθέτουμε τις σχετικές διατάξεις της διεθνούς και ελληνικής νομοθεσίας. Η Σύμβαση Πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, διεθνώς γνωστή ως FCTC (Framework Convention for Tobacco Control ) που πήρε την τελική της μορφή και εγκρίθηκε στη Γενεύη το 2003, προεδρεύοντος του Έλληνα καθηγητή Κωνσταντίνου Στεφανή, επικυρώθηκε δε από τη Βουλή ως Νόμος 3420/2006, αναφέρει στο άρθρο 13 ρητά ότι απαγορεύεται κάθε μορφή διαφήμισης, προώθησης και χρηματοδότησης για την προώθηση του καπνού».

Ο καθηγητής εκτιμά ότι «τέτοιου είδους χορηγίες από την καπνοβιομηχανία ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο το διεθνές κύρος της χώρας και την ομαλή συνέχιση της εθνικής μας παρουσίας στο FCTC. Και επειδή η εν λόγω χορηγία της καπνοβιομηχανίας έρχεται να συμπληρώσει την αδράνεια της Δημοτικής Αστυνομίας για την εφαρμογή του νόμου που θα προστάτευε τους πολίτες και ιδίως τα παιδιά της Αθήνας από το παθητικό κάπνισμα, αδράνεια που στηλιτεύτηκε διεθνώς, υποχρεωνόμαστε εκ της ιδιότητάς μας να καλέσουμε τις υπηρεσίες σας να αναλάβουν τον προσήκοντα ρόλο» καταλήγει στην επιστολή του ο κ. Μπεχράκης.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.