search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 10:33
MENU CLOSE

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι οι Οικολόγοι Πράσινοι

10.02.2014 22:00
oldphotosxrysogelos11392027685.jpg

Αντιμέτωποι με μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις τους βρίσκονται οι Οικολόγοι Πράσινοι μετά την αποχώρηση από το ευρωψηφοδέλτιο του Νίκου Χρυσόγελου, ιστορικού στελέχους των Ο.Π. και νυν ευρωβουλευτή του κόμματος.

Αντιμέτωποι με μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις τους βρίσκονται οι Οικολόγοι Πράσινοι μετά την αποχώρηση από το ευρωψηφοδέλτιο του Νίκου Χρυσόγελου, ιστορικού στελέχους των Ο.Π. και νυν ευρωβουλευτή του κόμματος.
Το κείμενο που συνόδευσε την αποχώρησή του από την ευρωλίστα προαναγγέλλει εμμέσως πλην σαφώς και την αποχώρησή του από το κόμμα, αφού χρησιμοποιεί βαρύτατους χαρακτηρισμούς και καταγγελίες περί «της κυριαρχίας μιας μειοψηφίας που με μικρο-μηχανισμούς, διαδικασίες, πελατειακές σχέσεις και ίντριγκες καταφέρνει και ανατρέπει στην πράξη αποφάσεις της μεγάλης πλειοψηφίας των μελών για αλλαγές και στροφή προς την κοινωνία».
Ο Νίκος Χρυσόγελος βρίσκεται, μάλιστα, σε διαδικασίες για τη συγκρότηση εναλλακτικής «πράσινης» ευρωλίστας και ανέλαβε πρωτοβουλία για τη συλλογή υπογραφών με στόχο να πειστεί να συμμετάσχει, έστω και συμβολικά, ως επικεφαλής ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ.
Να σημειωθεί ότι η σκέψη για τη συμμετοχή του «πράσινου» Ντάνι στην ευρωλίστα των Ελλήνων Πράσινων συζητείται από μερίδα των Ο.Π. και τον Κον Μπεντίτ από το 2012, με την προοπτική, όμως, της σύμπραξης στις ευρωεκλογές με ευρύτερες δυνάμεις της Αριστεράς, όπως η ΔΗΜΑΡ.
Το σχέδιο εκείνο, που οι πληροφορίες λένε ότι είχε γίνει γνωστό στον Φώτη Κουβέλη κατά την επίσκεψη του Κον Μπεντίτ στην Αθήνα τον Νοέμβριο του 2012, δεν προχώρησε τόσο επειδή ο Φώτης Κουβέλης δεν μπορούσε να δώσει εγγυήσεις όσο και διότι στο εσωτερικό των Ο.Π. θα προκαλούσε βαθύ ρήγμα.
Από την ευρωλίστα αποχώρησαν επίσης η Ελεάννα Ιωαννίδου, με προσωπικές αιχμές κατά του εκλεγμένου επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου Βαγγέλη Πισσία, καθώς και οι Δήμητρα Γωγάκου και Γιώργος Μπλιώνης, στελέχη που βρίσκονται κοντά στον Μιχάλη Τρεμόπουλο, ενεργοποιώντας έτσι τις συζητήσεις περί αποχώρησης και του άλλου ιστορικού στελέχους των Ο.Π.
Ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου Βαγγέλης Πισσίας διατηρεί χαμηλούς τόνους και επέλεξε να μην λάβει μέρος στο παιχνίδι των προσωπικών επιθέσεων. Ενδεικτική είναι η δήλωση που έγινε για την αποχώρηση του Νίκου Χρυσόγελου από το γραφείο Τύπου των Ο.Π., όπου αναφέρεται ότι «προτεραιότητα των πολιτών δεν είναι τα εσωτερικά προβλήματα των κομμάτων, αλλά το ξεπέρασμα της κρίσης. Οι προτάσεις των Οικολόγων Πράσινων είναι πάντα επίκαιρες και γίνονται όλο και περισσότερο αποδεκτές από την κοινωνία. Αυτό μας δίνει το κουράγιο να συνεχίσουμε ενωμένοι, στο πλευρό των συμπολιτών μας».
Να σημειωθεί ότι οι πρώτες ρωγμές στους Ο.Π. ξεκίνησαν το 2010, όταν, μετά την εκλογική επιτυχία στις ευρωεκλογές, το κόμμα έγινε ελκυστικό και άρχισε μαζική για την εμβέλειά του εγγραφή νέων μελών. Άλλα στελέχη μιλούν για την απαρχή «στησίματος» πλειοψηφιών μέσα από την εγγραφή συγγενών και φίλων και άλλα για άνοιγμα προς την κοινωνία. Άλλα στελέχη μιλούν για νεόκοπους… επαγγελματίες της «πράσινης» πολιτικής και άλλα για παλαιοκομματικούς με δείγματα «ιδιοκτησιακής» λογικής. Το μόνο σίγουρο, βέβαια, είναι ότι αυτά τα ζητήματα τα λύνει η ζωή ή, καλύτερα, η κοινωνία των πολιτών.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 10:33