search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 06:54
MENU CLOSE

Ρύθμιση – βόμβα στους οικοδομικούς συνεταιρισμούς

10.02.2014 13:16
Ρύθμιση - βόμβα στους οικοδομικούς συνεταιρισμούς - Media

Ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών, με την υπογραφή του Γιάννη Στουρνάρα, προβλέπει εντός 10 μηνών όλοι οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί να αλλάξουν υποχρεωτικά το καθεστώς λειτουργίας τους, ώστε να φορολογούνται ως κερδοσκοπικές εμπορικές επιχειρήσεις, αλλιώς αυτοδικαίως παύουν οριστικά να υφίστανται και διαλύονται.

Ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών, με την υπογραφή του Γιάννη Στουρνάρα, προβλέπει εντός 10 μηνών όλοι οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί να αλλάξουν υποχρεωτικά το καθεστώς λειτουργίας τους, ώστε να φορολογούνται ως κερδοσκοπικές εμπορικές επιχειρήσεις, αλλιώς αυτοδικαίως παύουν οριστικά να υφίστανται και διαλύονται.
 
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Ελευθεροτυπίας» με την συγκεκριμένη ρύθμιση ανατρέπεται το καθεστώς που ισχύει για τους συνεταιρισμούς εδώ κι έναν αιώνα.
 
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, σε φορολογικό κλοιό θέτει το υπουργείο Οικονομικών περισσότερους από μισό εκατομμύριο ιδιοκτήτες, μέλη 550 οικοδομικών συνεταιρισμών, που βρίσκονται επί δεκαετίες σε καραντίνα, αδυνατώντας να αξιοποιήσουν άνω των 300.000 στρεμμάτων ιδιωτικές εκτάσεις, λόγω δασικών, ιδιοκτησιακών και δικαστικών εμπλοκών και απαγορεύσεων.
 
Με βάση τη νέα ρύθμιση «τρέχει» προθεσμία δέκα μηνών έως στις 25 Νοεμβρίου 2014, όλοι οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί να αλλάξουν υποχρεωτικά το καθεστώς λειτουργίας τους, ώστε να φορολογούνται ως κερδοσκοπικές επιχειρήσεις αλλιώς αυτοδικαίως παύουν οριστικά να υφίστανται και διαλύονται.
 
Η «Ελευθεροτυπία» αναφέρει ότι μεταξύ των χιλιάδων ιδιοκτητών επικρατεί αναστάτωση και κλίμα αναταραχής. Στα γραφεία των οικοδομικών συνεταιρισμών φθάνουν ήδη πρώτη φορά στα χρονικά ειδοποιητήρια του ΥΠΟΙΚ με τα οποία καλούνται να πληρώσουν τόσο για το 2012 όσο και το 2013 τέλος επιτηδεύματος ύψους 500 ευρώ ετησίως, ενώ στο εξής γίνεται γνωστό ότι θα φορολογούνται ως έσοδα με υποχρέωση καταβολής του αναλογούντος ΦΠΑ ακόμη και οι εισφορές των μελών τους, όπως επίσης οι δαπάνες του συνεταιρισμού για τα αναγκαία έργα κοινόχρηστων υποδομών μέχρι απλές εργασίες συντήρησης.
 
Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας, στη ρύθμιση σημειώνεται ότι «σε περίπτωση μη συμμορφώσεως των οικοδομικών συνεταιριστών στην εναρμόνιση των καταστατικών τους εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας ο συνεταιρισμός διαλύεται αυτοδικαίως. Η διάλυση αναγνωρίζεται με πράξη του ειρηνοδίκη, μετά από αίτηση των οργάνων διοίκησης του συνεταιρισμού και οποιοσδήποτε υφίσταται βλάβη ή τίθενται σε κίνδυνο ή της εποπτεύουσας αρχής τα έννομα συμφέροντά του και τα αποτελέσματά της ανατρέχουν στο χρόνο παρόδου της προθεσμίας εναρμόνισης του καταστατικού».
 
Σε περίπτωση διάλυσης λένε οι νομικοί, σύμφωνα με τον εμπορικό νόμο ο οικοδομικός συνεταιρισμός θα περιέρχεται σε καθεστώς εκκαθάρισης.
Ωστόσο, τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν όσοι από τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς δεν καταφέρουν να αλλάξουν το καταστατικό τους εμπρόθεσμα σε αστικού χαρακτήρα ποικίλλουν ανάλογα με την περίπτωση.
 
Χαρακτηριστικά αναφέρει η «Ελευθεροτυπία»:
 
-Συνεταιρισμοί που δεν έχουν αγοράσει εκτάσεις, σχετικά εύκολα θα κάνουν οικονομική εκκαθάριση επιστρέφοντας τα χρήματα που έχουν καταβάλει οι δικαιούχοι.
 
-Συνεταιρισμοί που έχουν αγοράσει εκτάσεις και μάλιστα από δεκαετίες αλλά δεν έχουν ενταχθεί ακόμη σε πολεοδομικό σχέδιο, όπως συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις, με βάση τη νομοθεσία δεν έχουν δικαίωμα να μοιράσουν συγκεκριμένες εκτάσεις στα μέλη τους, ενώ αν έχουν γίνει τέτοιες μεταβιβάσεις είναι αυτοδικαίως άκυρες. Αυτό σημαίνει ότι τα μέλη των συνεταιρισμών οδηγούνται σε αναγκαστική εκποίηση της συνολικής έκτασής τους υπό αδυναμία αξιοποίησής της, δηλαδή έναντι ευτελούς τιμήματος.
 
-Συνεταιρισμοί που έχουν ενταχθεί σε σχέδιο πόλης και είναι διαμοιρασμένα τα οικόπεδα στα μέλη τους στην πράξη θα αντιμετωπίσουν μεγάλες αδυναμίες να χτίσουν, αφού δεν δίνεται οικοδομική άδεια αν δεν έχουν γίνει προηγουμένως τα κοινόχρηστα έργα υποδομής. Αν ο συνεταιρισμός διαλυθεί σε αυτή τη φάση, πρέπει τα έργα να κάνει το κράτος ή δήμος της περιοχής-πράγμα δύσκολο έως απίθανο.
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01