search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 07:49
MENU CLOSE

Τι απαντά ο Σουλτς στους Ισραηλινούς βουλευτές που φώναζαν «ντροπή σου»

13.02.2014 19:24
Τι απαντά ο Σουλτς στους Ισραηλινούς βουλευτές που φώναζαν «ντροπή σου» - Media

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς απάντησε σήμερα στις επικρίσεις που δέχθηκε από ισραηλινούς πολιτικούς όταν σε χθεσινή ομιλία του στην Κνεσέτ αναφέρθηκε στην ανισότητα στην κατανομή του νερού σε Εβραίους και Παλαιστίνιους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

 
Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς απάντησε σήμερα στις επικρίσεις που δέχθηκε από ισραηλινούς πολιτικούς όταν σε χθεσινή ομιλία του στην Κνεσέτ αναφέρθηκε στην ανισότητα στην κατανομή του νερού σε Εβραίους και Παλαιστίνιους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Ο Σουλτς, μιλώντας στη μητρική του γλώσσα, τα γερμανικά, ρώτησε χθες Τετάρτη στη διάρκεια ομιλίας του στην Κνεσέτ τους ισραηλινούς βουλευτές αν είναι αλήθεια ότι οι Παλαιστίνιοι λαμβάνουν κατά μέσο όρο 17 λίτρα νερού την ημέρα κατ’ άτομο, ενώ οι Ισραηλινοί που ζουν στη Δυτική Όχθη περίπου 70 λίτρα. Ο ίδιος είπε ότι την καταγγελία αυτή του την έκανε «ένας νεαρός Παλαιστίνιος».

«Δεν έχω ελέγξει τα στοιχεία», σημείωσε ο Σουλτς. «Σας ρωτώ αν αυτό ισχύει».

Εξοργισμένοι οι βουλευτές του κόμματος της Εβραϊκής Εστίας, που τάσσεται υπέρ της προσάρτησης της Δυτικής Όχθης, βγήκαν από την αίθουσα του κοινοβουλίου και φώναξαν «ντροπή σου!» στον Σουλτς.

«Εξεπλάγην και αναστατώθηκα από την σκληρή αντίδραση. Στην πραγματικότητα η ομιλία μου ήταν υπέρ του Ισραήλ», δήλωσε ο Σουλτς σε σημερινή του συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Ο Σουλτς πρόσθεσε ότι ως εκπρόσωπος του Ευρωκοινοβουλίου είχε την υποχρέωση να αναφερθεί σε ζητήματα που θα μπορούσαν να θεωρηθούν αμφιλεγόμενα από τους ισραηλινούς βουλευτές.

«Οι άνθρωποι που διέκοψαν την ομιλία μου ανήκουν σε ένα κόμμα σκληροπυρηνικών που απαντά με αυτό τον τρόπο σε οποιαδήποτε κριτική τους ενοχλεί», σημείωσε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.

Από την πλευρά του ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε χθες ότι σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Ισραήλ και τα δεδομένα που έχει λάβει από την Παλαιστινιακή Αρχή, η διαφορά στην κατανομή του νερού στην οποία αναφέρθηκε ο Σουλτς δεν είναι σωστή και πρόσθεσε ότι είναι πολύ μικρότερη — χωρίς όμως να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία.

«Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου δήλωσε ειλικρινά “δεν το έχω ελέγξει”, αλλά αυτό δεν τον σταμάτησε από το να επαναλάβει (αριθμούς) και να εκτοξεύσει κατηγορίες», υπογράμμισε ο Νετανιάχου.

Αυτή η συμπεριφορά, συνέχισε ο ίδιος, αντανακλά τη γενικότερη τάση να «αμαυρώνεται η εικόνα του Ισραήλ» για τις πολιτικές του, χωρίς να ελέγχονται πρώτα τα στοιχεία.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι η υπηρεσία υδροδότησης επεσήμανε ότι τα στοιχεία του Σουλτς είναι λανθασμένα. Η υπηρεσία πρόσθεσε ότι οι Ισραηλινοί στη Δυτική Όχθη καταναλώνουν 1,7 φορές περισσότερο νερό κατ’ άτομο σε σχέση με τους Παλαιστίνιους και όχι 4,2 φορές, όπως ισχυρίστηκε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.

Πάντως η ισραηλινή οργάνωση B’Tselem, που παρακολουθεί την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Δυτική Όχθη, είχε ανακοινώσει τον προηγούμενο μήνα ότι η κατ’ άτομο κατανάλωση νερού στο Ισραήλ είναι τρεισήμισι φορές μεγαλύτερη απ’ ό,τι στη Δυτική Όχθη, αναλογία που είναι κοντά σε αυτή που ανέφερε ο Σουλτς.

Μια έκθεση του ΟΗΕ, που δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβριο του 2012, αναφέρει ότι οι Ισραηλινοί που ζουν στους εβραϊκούς οικισμούς της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης καταναλώνουν κατά προσέγγιση έξι φορές περισσότερο νερό από τους Παλαιστίνιους στην ίδια περιοχή.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 07:48