search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 10:29
MENU CLOSE

Αυτός είναι ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας (photos)

04.03.2014 19:04
Αυτός είναι ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας (photos) - Media

Ο θρυλικός Στόλος της Μαύρης Θάλασας (Черноморский Флот) μέρος του ρωσικού ναυτικού και υπεύθυνος για επιχειρήσεις στη Μεσόγειο, ήρθε ξανά στο προσκήνιο λόγω των εκτεταμένων ταραχών στην Ουκρανία και η παρουσία του στο λιμάνι στης Σεβαστούπολης ήδη λειτουργεί ως καταλυτικός παράγοντας των εξελίξεων.

Επιμέλεια: Μάρκος Μαλλιάρης

Ο θρυλικός Στόλος της Μαύρης Θάλασας (Черноморский Флот) μέρος του ρωσικού ναυτικού και υπεύθυνος για επιχειρήσεις στη Μεσόγειο, ήρθε ξανά στο προσκήνιο λόγω της κρίσης στην Ουκρανία και η παρουσία του στο λιμάνι στης Σεβαστούπολης, ήδη λειτουργεί ως καταλυτικός παράγοντας των εξελίξεων.

Σύντομη ιστορία

Ο Στόλος δημιουργήθηκε από τον πρίγκιπα Ποτέμκιν στις 13 Μαίου του 1783 με βάση το λιμάνι της Σεβαστούπολης στην Κριμαία. Από τον 18ο αιώνα τα πλοία του ελλιμενίζονται σε διάφορα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας. Αρχικός του σκοπός ήταν η αντιμετώπιση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας που επιζητούσε την επέκταση των εδαφών της προς βορρά.

Μέρος του Στόλου ήταν και το θρυλικό θωρηκτό «Ποτέμκιν» του οποίου το πλήρωμά στασίασε το 1905 μετά την ήττα του ρωσικού ναυτικού στον ρωσοιαπωνικό πόλεμο. Ο Λένιν έγραψε ότι η ανταρσία του θωρηκτού είχε τεράστια σημασία καθώς ήταν η πρώτη προσπάθεια δημιουργίας πυρήνα ενός επαναστατικού στρατού.

Ο Στόλος νίκησε σε ναυμαχία τους Οθωμανούς το 1790, πολέμησε κατά των Τούρκων πια στον Ά παγκόσμιο πόλεμο, κατά των Ρουμάνων στον 'Β και πήρε μέρος στον πόλεμο του 2008 της Βόρειας Οσσετίας εναντίον της Γεωργίας.

Μνημείο στη Σεβαστούπολη για τους ήρωες του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, με τα ονόματα 28 πλοίων που πολέμησαν κατά των Ναζί.

Δύναμη πυρός

Ο Στόλος απαρτίζεται από 39 πλοία και υποβρύχια που προορίζονται για διάφορες αποστολές.

Συγκεκριμένα:

2 καταδρομικά, τα Moskva και Kerch
1 αντιτορπιλικό, το Smetlivy
2 φρεγάτες, τις Ladnyy και Pytlivyy
7 αποβατικά, τα Nikolay Filchenko, Orsk, Saratov, Azov, Novocherkassk, Tsezar Kunikov και Yamal
1 υποβρύχιο, το Alrosa
11 κορβέτες, τις Alexandrovets, Povorino, Suzdalets, Muromets, Vladimirets, Bora, Samum, Shtyl, Mirazh, Eysk και Kasimov
8 ναρκαλιευτικά, τα Kovrovets, Ivan Golubets, Turbinist, Vice Admiral Zhuko, Zheleznyakov, Valentin Pikul, Mineralnyye Vody και Leytenant Ilyin
6 πυραυλάκατους, τις Ivanovets, R-44,  R-60, R-71, R-109 και R-239
 
Ναυαρχίδα του Στόλου είναι το καταδρομικό Moskva


 
Διοικητής του Στόλου είναι ο Αντιναύαρχος Aleksandr Vitko (φωτό πίσω από τον πρόεδρο Πούτιν).

Η σημασία του ναυστάθμου στην Σεβαστούπολη
 
Έχοντας έδρα την Σεβαστούπολη και διερχόμενος από τα Στενά του Βοσπόρου, ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας έχει πρόσβαση στη Μεσόγειο με πλεύση μιας ημέρας, σε αντίθεση με τις εβδομάδες που θα διαρκούσε από τις βάσεις της Βορείου Στόλου στη χερσόνησο Κόλα.
 
Στις 21 Απριλίου του 2010 υπεγράφη συμφωνία μεταξύ του Ουκρανού προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς και του Ρώσου ομολόγου του Ντιμίτρι Μεντβέντεφ για επέκταση της χρονικής παραμονής του στόλου σε ουκρανικό έδαφος μέχρι το 2042, σε αντάλλαγμα παροχής φυσικού αερίου στη χώρα από τη ρωσική Gazprom με έκπτωση 30%, κάτι που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων.


 
Εκτός από το από το ναύσταθμο, στην Κριμαία σταθμεύουν και δυνάμεις της ρωσικής αεροπορίας με 20 ελικόπτερα Ka-27 και Mi-14 , 10 μεταγωγικά αεροσκάφη Antonov και 24 μαχητικά Sukhoi.
 
Η Ρωσία σχεδιάζει μέσα στα επόμενα 10 χρόνια, να προσθέσει 18 νέα πλοία στο στόλο της στη Μαύρη Θάλασσας.

To διακριτικό του Στόλου

Πηγές: Reuters, Itar – Tass, Wikipedia

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 10:29