search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 16:18
MENU CLOSE

«Ανοιχτή Τέχνη» από τον Αλέξανδρο Ασωνίτη

10.03.2014 22:00
«Ανοιχτή Τέχνη» από τον Αλέξανδρο Ασωνίτη - Media

Μέσα στην κρίση μια ομάδα ανθρώπων, καλλιτεχνών και ειδικών, δημιουργήθηκε για να μεταδώσει εμπειρίες, γνώσεις, πολιτισμό. Ο εμπνευστής του εγχειρήματος, Αλέξανδρος Ασωνίτης, από τους πιο επιτυχημένους συγγραφείς της γενιάς του, προχωρά σε νέα μονοπάτια, με αυτοπεποίθηση και ενθουσιασμό.

Μέσα στην κρίση μια ομάδα ανθρώπων, καλλιτεχνών και ειδικών, δημιουργήθηκε για να μεταδώσει εμπειρίες, γνώσεις, πολιτισμό. Ο εμπνευστής του εγχειρήματος, Αλέξανδρος Ασωνίτης, από τους πιο επιτυχημένους συγγραφείς της γενιάς του, προχωρά σε νέα μονοπάτια, με αυτοπεποίθηση και ενθουσιασμό. Και μας μιλά για αυτό…

Ποιο είναι το στίγμα;
Το καθορίζουν οι παρουσίες σημαντικών προσώπων που εισηγούνται τα σεμινάρια. Μετέχουν πέντε καθηγητές πανεπιστημίων (Βασίλης Κύρκος – καθηγητής Φιλοσοφίας, μεταφραστής του συνόλου των Προσωκρατικών, Βασίλης Καραποστόλης – καθηγητής Πολιτισμού και Επικοινωνίας, Λαλούλα Χρυσικοπούλου – τ. διευθύντρια του Εθνικού Θεάτρου, τ. καθηγήτρια στη Θεατρολογία, Κώστας Γεωργουσόπουλος, Θανάσης Μουτσόπουλος – καθηγητής στην Κρήτη) και προσωπικότητες με σημαντική παρουσία: ο Γιάννης Μετζικώφ, ο Γιάννης Τριάντης, o ψυχίατρος Νίκος Σιδέρης, οι σκηνοθέτες Γιάννης Οικονομίδης και Νίκος Αλευράς, ο ποιητής Γιώργος Μπλάνας, η στιχουργός Αγαθή Δημητρούκα, η αστροφυσικός Φιόρη Μεταλληνού, οι εικαστικοί Κορνήλιος Γραμμένος και Γεωργία Δαμοπούλου, ο συγγραφέας Κωνσταντίνος Τζαμιώτης – το τελευταίο του μυθιστόρημα «Η πόλη και η σιωπή» εντυπωσιάζει –, ο βραβευμένος σεναριογράφος του «Μαχαιροβγάλτη» Δώρης Αυγερινόπουλος, η σκηνοθέτις ντοκιμαντέρ Διονυσία Κοπανά, οι εξαιρετικοί φιλόλογοι Χρίστος Δάλκος – ήταν στην ομάδα του Λεξικού της Ακαδημίας –, Διονυσία Φουσιάνη – κάνει αρχαία ελληνικά για παιδιά – εφήβους και ενήλικες –, ο Καμίλο Νόλλας – φωτογραφία. Όπως διαπιστώνετε, το επίπεδό μας είναι υψηλού, πανεπιστημιακού, επιπέδου. Κάποιοι μας αποκαλούν United Artists, είναι πολύ τιμητικό, αλλά μάλλον πραγματικό.

Ποιες ήταν οι δυσκολίες που αντιμετωπίσατε;
Διαδικαστικού χαρακτήρα. Ήμασταν άπειροι… εγώ και η φωτογράφος Εύη Πίτερσον, που ξεκινήσαμε το εγχείρημα.

Έχετε αναπτύξει τη δική σας μέθοδο διδασκαλίας στη δημιουργική γραφή;
Διδάσκω δέκα χρόνια, περισσότεροι από δεκαπέντε μαθητές/ριες μου εξέδωσαν βιβλία στους: Καστανιώτη, Μελάνι, Αλεξάνδρεια κ.α. Ονομάζω τη μέθοδό μου «ολική», όπως το «ολικό μυθιστόρημα». Περιλαμβάνει όλα όσα απαιτούνται για τη συγγραφή: γνώση και καλό χειρισμό της γλώσσας, γνώσεις Λογοτεχνίας – Φιλοσοφίας – Ιστορίας, εξαντλητική εξάσκηση στη γραφή. Γράφουμε εβδομαδιαίως διηγήματα και άρθρα με ελεύθερο θέμα. Προηγείται εκμάθηση – ανάλυση του τρόπου που δομούμε ένα διήγημα – μυθιστόρημα, τους χαρακτήρες, τα επεισόδια, την πλοκή, την επιλογή θέματος, τις περιγραφές. Προετοιμασία για την ψυχική κατάσταση στην οποία βρίσκεται όποιος γράφει. Η σημασία της διόρθωσης και αυτοκριτικής, όσο επώδυνα κι αν είναι. Όλα αυτά ως ενιαίο σύνολο, όπως στη συγγραφική πραγματικότητα. Όχι ανοησίες με διηγήματα μέσω τηλεφωνικών καταλόγων. Όποιες/οι έχουν όρεξη για γράψιμο και διάβασμα, καλοδεχούμενοι.

Πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί η «Ανοιχτή Τέχνη»;
Δεδομένων των δράσεων που αναλάβαμε και του ότι αντεπεξερχόμαστε σε μια τόσο δύσκολη περίοδο (ευχαριστούμε θερμά όσους μας στήριξαν), μπορεί να εξελιχθεί σε πολιτιστικό οργανισμό με δημόσια παρουσία, τον οποίο θα εμπιστεύονται όποιοι ενδιαφέρονται ν’ αναπτύξουν τις γνώσεις τους αποκομίζοντας καινούργιες. Η μάθηση δεν τελειώνει ποτέ, σε κρατάει σε εγρήγορση και νεότητα. Επιχειρούμε να υλοποιήσουμε κάποιες σοβαρές μας ιδέες, αρκεί να θελήσουμε όλοι να βγούμε από το τέλμα. Δεν αναφέρομαι στο πρωτοφανούς επάχθειας μνημόνιο, αλλά στην ανάπτυξή μας, που πρέπει να έχει άξονα τον σεβασμό στην Ιστορία και στον Πολιτισμό μας. Προσπαθήσαμε να αναδείξουμε σε Μουσείο Αντιναζιστικής Αντίστασης τις παραμελημένες ναζιστικές φυλακές της οδού Κοραή 4, έπονται ένα συνέδριο και μια έκθεση. Κάνουμε κινηματογραφικές προβολές και διαλέξεις με ελεύθερη είσοδο. Πριν δυο βδομάδες ο καθηγητής του Αριστοτελείου Γιάννης Σειραδάκης, μέλος της διεθνούς επιστημονικής ομάδας για τη διερεύνηση του Υπολογιστή των Αντικυθήρων, μίλησε για τον καταπληκτικό αυτόν υπολογιστή. Μας τίμησαν με τις διαλέξεις τους οι: Μάνος Ελευθερίου, Μανώλης Μητσιάς, Γιώργος Λαζόγκας και εισηγητές των σεμιναρίων.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 16:17