search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 14:13
MENU CLOSE

Αίσθηση Αμαρτίας

12.03.2014 22:00
Αίσθηση Αμαρτίας - Media

Ξέφρενη, κωμικοτραγική, τολμηρή, η «Αίσθηση αμαρτίας» είναι το έργο ενός φύσει και θέσει μοντέρνου σκηνοθέτη που έχει αποφασίσει να μην επαναπαυθεί στα λίγα και καλά που γνωρίζει. 

 
Σκηνοθεσία: Ζία Ζανγκ-Κε
Πρωταγωνιστούν: Γου Ζιάνγκ, Γουάνγκ Μπαοκιάνγκ, Ζάο Τάο
 
Ξέφρενη, κωμικοτραγική, τολμηρή, η «Αίσθηση αμαρτίας» είναι το έργο ενός φύσει και θέσει μοντέρνου σκηνοθέτη που έχει αποφασίσει να μην επαναπαυθεί στα λίγα και καλά που γνωρίζει. Ο λόγος για τον Κινέζο Ζία Ζανγκ-Κε (“Still life”, “24 City”), που μας είχε ήδη κάνει να υποψιαστούμε ότι είναι ικανός για μεγάλα πράγματα, αλλά εδώ ξεπερνάει τον εαυτό του σε απλότητα, και ταυτόχρονα σε φιλοδοξία.
 
Βραβευμένη στις Κάννες για το σενάριό της, η «Αίσθηση αμαρτίας» αποτελεί την διασταύρωση τεσσάρων αληθινών περιστατικών βίας στην σύγχρονη Κίνα. Τραβώντας τα πέπλα του «οικονομικού θαύματος» που συντελείται στην πατρίδα του, ο σκηνοθέτης κοιτάζει κατάματα την αγριότητα των σχέσεων στον ολοένα αναπτυσσόμενο κολοσσό της Ασίας. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ζία Ζανγκ-Κε ψάχνει με το φανάρι του τον ανθρώπινο παράγοντα, που συντρίβεται από την ξέφρενη, με κάθε κόστος, προέλαση ενός έθνους προς τα εμπρός. Αλλά, περισσότερο από ποτέ, εδώ γεννά εντός μας τον θυμό, μας κάνει κοινωνούς της απόγνωσης, μας θυμίζει πως με τον έναν ή τον άλλο τρόπο η Κίνα είναι πλέον παντού. Αυτοί οι τέσσερις καταπιεσμένοι χαρακτήρες, που τελικά επιλέγουν να αντιδράσουν στην βία με την βία, είμαστε δυνητικά εμείς οι ίδιοι.
 
Όλα αυτά μπορεί να μην είχαν και τόσο μεγάλη σημασία για να αξιολογήσουμε την «Αίσθηση αμαρτίας», εάν ο Ζία Ζανγκ-Κε δεν τα φίλτραρε τόσο μαεστρικά σε μια εντυπωσιακή χορογραφία. Είναι μετρημένοι στα δάχτυλα οι σύγχρονοι σκηνοθέτες που κατέχουν τόσο καλά την αίσθηση του κάδρου, της σύνθεσης, του ρυθμού, μιας κινηματογραφικής ομορφιάς χωρίς εκπτώσεις, που ωστόσο ξεπερνά την καλλιγραφία και φέρει μια ισχυρή ηθική διάσταση. Ο Ζία Ζανγκ-Κε προκαλεί με τα ευρήματά του τον θαυμασμό, χωρίς να μας αποσπά από τον ματωμένο πυρήνα των ιστοριών του, κι αυτός είναι ο ορισμός του εξαιρετικού σινεμά. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 14:10