search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:24
MENU CLOSE

Πληθωρισμός και ύφεση στο επίκεντρο των συζητήσεων τρόικας και υπουργείου Οικονομικών

14.06.2010 15:46
Πληθωρισμός και ύφεση στο επίκεντρο των συζητήσεων τρόικας και υπουργείου Οικονομικών - Media

Τα δεδομένα για τον πληθωρισμό του Μαΐου, καθώς και τα στοιχεία για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου του έτους βρέθηκαν την Δευτέρα στο επίκεντρο των συσκέψεων της τρόικας με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Τα δεδομένα για τον πληθωρισμό του Μαΐου, καθώς και τα στοιχεία για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου του έτους βρέθηκαν την Δευτέρα στο επίκεντρο των συσκέψεων της τρόικας με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Σε διαφορετικές συσκέψεις, ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο επικεφαλής του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Γιώργος Ζανιάς εξέτασαν με τα στελέχη της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ τα μακροοικονομικά μεγέθη πρώτου πενταμήνου και τα στοιχεία για τα έσοδα και τις δαπάνες.

Το κλιμάκιο, σύμφωνα με πληροφορίες, παρουσιάστηκε ανήσυχο για την αύξηση του πληθωρισμού στο 5,4% και κυρίως για το γεγονός ότι ο δομικός πληθωρισμός (εξαιρούνται τρόφιμα – καύσιμα) αυξήθηκε στο 3,6%.

Η εξέλιξη αυτή, όπως τονίστηκε, καταδεικνύει πως η αύξηση των τιμών δεν οφείλεται μόνο στις αυξήσεις φόρων, αλλά στον ελλιπή ανταγωνισμό στην αγορά. Κύκλοι του υπουργείου, ξεκαθάρισαν ότι το κλιμάκιο δεν έκανε καμία αναφορά σε θέμα περιορισμού του μισθολογικού κόστους για συγκράτηση του πληθωρισμού.

Παράλληλα, επί τάπητος τέθηκε και η πτωτική πορεία του ΑΕΠ για το πρώτο τρίμηνο, με τα στελέχη της τρόικας να εκτιμούν περαιτέρω ύφεση στα επόμενα τρίμηνα. Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών από τη μεριά τους, σημείωσαν πως κάποιοι «πρόδρομοι δείκτες» εμφανίζονται θετικότεροι έναντι των προβλέψεων, κυρίως δε οι παραγγελίες στη βιομηχανία και ο τζίρος των τουριστικών επιχειρήσεων.

Όσον αφορά στα έσοδα, στη συνάντηση εκφράσθηκε ικανοποίηση για τις εισπράξεις ΦΠΑ στο τρίμηνο Φεβρουαρίου – Απριλίου. Αναφορικά με την υστέρηση που καταγράφεται στα έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού, τα οποία στο πεντάμηνο αυξήθηκαν με ρυθμό 8,3% έναντι ετήσιου στόχου 11,7%, η εκτίμηση που επικρατεί είναι ότι τελικά δεν θα υπάρξει πρόβλημα.

Τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο συναντήθηκαν τη Δευτέρα με τη Διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας. Τα μέλη της τρόικας ενημερώθηκαν για το ταμειακό έλλειμμα, τα στοιχεία του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών καθώς και τα βασικά μεγέθη του πιστωτικού συστήματος. Στη συνέχεια επισκέφτηκαν το ΙΚΑ και αργότερα είχαν εκ νέου συνεργασία με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.

Την Τρίτη θα επισκεφθούν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, το Υπουργείο Εργασίας για το Ασφαλιστικό, το Υπουργείο Εσωτερικών και στην συνέχεια το Υπουργείο Οικονομίας για θέματα που έχουν σχέση με τον αναπτυξιακό νόμο, τα Διαρθρωτικά Ταμεία και το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ).

Την Τετάρτη οι εκπρόσωποι της τρόικα θα επισκεφθούν την Εθνική Τράπεζα και την EUROBANK αλλά και το ΙΟΒΕ. Επίσης θα συλλέξουν στοιχεία από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Tέλος την Πέμπτη οι εκπρόσωποι της τρόικας θα επισκεφθούν και πάλι τη τράπεζα της Ελλάδος, το υπουργείο οικονομικών και το υπουργείο Υγείας και την Παρασκευή θα αναχωρήσουν

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01