search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 05:16
MENU CLOSE

Εκατέρωθεν κυρώσεις ανακοίνωσαν ΗΠΑ – Ρωσία

20.03.2014 17:24
Εκατέρωθεν κυρώσεις ανακοίνωσαν ΗΠΑ – Ρωσία - Media

Ανοιχτός «πόλεμος» κυρώσεων έχει ξεσπάσει μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας μετά την επίσημη προσάρτηση της Κριμαίας.Ανάμεσα στα άτομα που στοχοποιήθηκαν από τις δύο πλευρές βρίσκονται βουλευτές, επιχειρηματίες, κυβερνητικά στελέχη και επιτελείς των δύο προέδρων.

 
Ανοιχτός «πόλεμος» κυρώσεων έχει ξεσπάσει μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας μετά την επίσημη προσάρτηση της Κριμαίας. Ανάμεσα στα άτομα που στοχοποιήθηκαν από τις δύο πλευρές βρίσκονται βουλευτές, επιχειρηματίες, κυβερνητικά στελέχη και επιτελείς των δύο προέδρων.
 
ΗΠΑ: Αξιωματούχοι και η τράπεζα Rossiya Bank στο στόχαστρο
 
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, πέραν των κυρώσεων σε βάρος αξιωματούχων και μιας ρωσικής τράπεζας, έδωσε το πράσινο φως για τη λήψη μέτρων σε βάρος βασικών τομέων της ρωσικής οικονομίας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι οι απειλές της Ρωσίας για τη νότια και την ανατολική Ουκρανία συνιστούν έναν σοβαρό κίνδυνο κλιμάκωσης της κρίσης στην περιοχή. Όπως ανέφερε σε σύντομο διάγγελμά του από τον Λευκό Οίκο, υπέγραψε ήδη την εντολή που επιτρέπει την επιβολή κυρώσεων σε βασικούς τομείς της ρωσικής οικονομίας στην περίπτωση που η Μόσχα δεν αλλάξει τη στάση της.

Ο Ομπάμα χαρακτήρισε «αταλάντευτη» τη στήριξη που θα προσφέρει η Ουάσινγκτον στις συμμάχους της, τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ και ότι σκοπεύει να επισημάνει το γεγονός αυτό στους Ευρωπαίους ηγέτες κατά τη συνάντηση που θα έχει μαζί τους στη Σύνοδο για την Πυρηνική Ασφάλεια που θα διεξαχθεί στη Χάγη.

Όσον αφορά τα πρόσωπα που πλήττονται από τις νέες κυρώσεις, είπε ότι πρόκειται για 20 αξιωματούχους, στενούς συνεργάτες του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν,.
 
Ανάμεσα τους, είναι και ο προσωπάρχης του Κρεμλίνου, Αλεξέι Γκρομόφ
 
Δείτε τη λίστα με τα ονόματα όλων των Ρώσων ΕΔΩ.

Ρωσία : Άμεσα αντίποινα
 
Με διαφορά λίγων λεπτών από τις αμερικανικές κυρώσεις, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε τις δικές του κυρώσεις απαγορεύοντας την είσοδο στη Ρωσική Ομοσπονδία σε εννέα Αμερικανούς αξιωματούχους, ανάμεσά τους και υψηλόβαθμοι γερουσιαστές και βουλευτές αλλά και κυβερνητικά στελέχη. 
 
«Έχουμε προειδοποιήσει ότι η επιβολή κυρώσεων θα χτυπήσει τις ΗΠΑ σαν μπούμερανγκ» υπογράμμισε η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, που χαρακτήρισε τα μέτρα αντίποινα στις κυρώσεις της Δευτέρας.
 
Πρόκειται για τρεις συμβούλους του προέδρου Ομπάμα, τους Κάρολιν Άτκινσον, Ντάνιελ Πφάιφερ και Μπέντζαμιν Ρόουντς, τον επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Χάρι Ρέιντ, τον επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ, τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντες και τους γερουσιαστές Τζον Μακέιν, Μαίρη Λάντριου και Ντάνιελ Κόουτς.
 
"Είμαι υπερήφανος που που επέβαλε κυρώσεις ο Πούτιν. Δεν θα σταματήσω ποτέ τις προσπάθειές μου και την προσήλωσή μου στην ελευθερία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας, η οποία περιλαμβάνει και την Κριμαία" έγραψε ο Μακέιν στον λογαριασμό του στο Twitter. Ο Μακέιν επισκέφθηκε πρόσφατα το Κίεβο, επικεφαλής μιας αντιπροσωπείας Αμερικανών βουλευτών.


Δείτε τη λίστα με τα ονόματα των Αμερικανών ΕΔΩ.
 
Περισσότερες κυρώσεις εξετάζει και η Ε.Ε.

Στο μεταξύ, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζουν τα επόμενα βήματά τους στην ουκρανική κρίση στη Σύνοδο Κορυφής, με το Βερολίνο να λέει πως η ΕΕ είναι έτοιμη να διευρύνει τα ήδη αποφασισθέντα μέτρα και να προχωρήσει σε οικονομικές κυρώσεις εάν υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες φαίνεται επιπλέον ότι θα συζητήσουν μέτρα που θα στοχεύουν τη ρωσική οικονομία, χωρίς όμως πιθανότατα να προχωρήσουν άμεσα σε αυτά, σύμφωνα το Reuters. 
 

Ανήσυχος για τις εξελίξεις δήλωσε από τη Μόσχα ο Μπαν Κι Μουν
 
Σφόδρα ανήσυχος για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ουκρανία εμφανίστηκε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα στη Μόσχα με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

"Ως γενικός γραμματέας, δεν μπορώ παρά να είμαι πολύ ανήσυχος για την κατάσταση", είπε ο Μπαν εκφράζοντας την επιθυμία του να συζητήσει την ουκρανική κρίση με τον Ρώσο πρόεδρο.

Ο Πούτιν από την πλευρά του χαιρέτισε τον ρόλο του ΟΗΕ στη διευθέτηση των κρίσεων. "Έχουμε σε μεγάλη εκτίμηση τις προσπάθειές που κάνατε στο παρελθόν για την αντιμετώπιση των κρίσεων σε όλο τον κόσμο", τόνισε, σημειώνοντας ότι η Μόσχα "στηρίζει με συνέπεια" τις προσπάθειες αυτές. Να σημειωθεί ότι ο Ρώσος πρόεδρος δεν έκανε καμία αναφορά στην Ουκρανία κατά τον χαιρετισμό του προς τον Μπαν, ενώπιον των δημοσιογράφων.

Αμέσως μετά τη λήξη της συνάντησης του με τον Ρώσο πρόεδρο ο γενικός γραμματέας έκανε έκκληση για έναρξη "έντιμου και εποικοδομητικού διαλόγου" μεταξύ Μόσχας και Κιέβου. Σημείωσε ότι η ένταξη μεταξύ των δύο χωρών θέτει σε "μεγάλο κίνδυνο τις ίδιες" αλλά και την ευρύτερη περιοχή και ζήτησε να υπάρξει αυτοσυγκράτηση ώστε η κρίση να μην καταστεί ανεξέλεγκτη. 


 
 
Η Δούμα ενέκρινε τη συνθήκη ένταξης της Κριμαίας στη Ρωσία
 
Νωρίτερα, η Δούμα, η κάτω Βουλή της Ρωσίας, ενέκρινε τη συνθήκη με την οποία η Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας εντάσσεται στη Ρωσική Ομοσπονδία.      


 
Το Κίεβο δεν θα «τρέξει» να επιβάλει ταξιδιωτικούς περιορισμούς στη Μόσχα

Η Ουκρανία δεν θα σπεύσει να επιβάλει καθεστώς ταξιδιωτικών περιορισμών στη Ρωσία σε απάντηση της κατάληψης της χερσονήσου της Κριμαίας από τη Μόσχα, δήλωσε ο Oυκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της ουκρανικής πρωθυπουργίας.
 
«Δεν πρέπει να επιδείξουμε σπουδή με την επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών στη Ρωσία», ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου αναφερόμενο σε δηλώσεις που ο Ουκρανός πρωθυπουργός έκανε στις Βρυξέλλες. Μία τέτοια πρωτοβουλία εκ μέρους της Ουκρανίας δεν θα επηρέαζε τη Ρωσία, αλλά θα είχε αρνητικές συνέπειες για τους Ουκρανούς των ανατολικών περιοχών της Ουκρανίας, όπου ζει μεγάλη κοινότητα ρωσόφωνων. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01