search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 23:41
MENU CLOSE

H Μακρόνησος των ποιητών

21.03.2014 22:00
H Μακρόνησος των ποιητών - Media

«Σαν πέτρινα λιοντάρια στην μπασιά της νύχτας» γράφει ο Γιάννης Ρίτσος, και ο Ελβετός κινηματογραφιστής Ολιβιέ Ζισουά ακολουθεί τον στίχο για να αποκαλύψει πίσω από τα συρματοπλέγματα των στρατοπέδων της Μακρονήσου την ανθρώπινη δύναμη.

«Σαν πέτρινα λιοντάρια στην μπασιά της νύχτας» γράφει ο Γιάννης Ρίτσος, και ο Ελβετός κινηματογραφιστής Ολιβιέ Ζισουά ακολουθεί τον στίχο για να αποκαλύψει πίσω από τα συρματοπλέγματα των στρατοπέδων της Μακρονήσου την ανθρώπινη δύναμη. Το ποιητικό ντοκιμαντέρ του Ελβετού δημιουργού, που έχει τίτλο τον στίχο του ποιητή, μετά την κινηματογραφική του διανομή σε Ελλάδα, Γαλλία και Ελβετία και την αξιόλογη πορεία του στα διεθνή φεστιβάλ (Βραβείο Οικουμενικής Επιτροπής 2012), διατίθεται πλέον δωρεάν στο κοινό, υπό την άδεια Creative Commons, συνεισφέροντας στη διατήρηση της συλλογικής μνήμης.
Από το 1947 ώς το 1951, περισσότεροι από 80.000 άντρες, γυναίκες και παιδιά ελληνικής καταγωγής εκτοπίστηκαν στη Μακρόνησο, σε στρατόπεδα «αναμόρφωσης» που δημιουργήθηκαν για να «καταπολεμήσουν την επέκταση του κομμουνισμού». Ανάμεσα στους εξόριστους βρίσκονται ο Γιάννης Ρίτσος, ο Τάσος Λειβαδίτης, ο Μενέλαος Λουντέμης. Παρά τις στερήσεις και τα βασανιστήρια, κατάφεραν να επιβιώσουν γράφοντας ακατάπαυστα. Ο εξόριστος Ρίτσος καταγγέλλει τα βασανιστήρια, γράφει με θερμά λόγια για τους συντρόφους του και προς τους συντρόφους του, ανάγει τον μαχόμενο αγωνιστή σε σύμβολο αντίστασης.
Ο Ολιβιέ Ζισουά οραματίζεται τους ανθρώπινους λέοντες, τους ποιητές, τους καλλιτέχνες, τους εργάτες, τους φοιτητές, όλους όσοι βγαίνουνε μπροστά και συνεχίζουν να φυλάνε την μπασιά, για να μην αφήσουνε τη νύχτα να περάσει.
Με αργόσυρτα υπνωτιστικά πλάνα, η κάμερα ακολουθεί τους στίχους διασχίζοντας πρωί-βράδυ τις ξερολιθιές πάνω στην άγονη γη της Μακρονήσου. «Θέλησα να ψάξω στους σωρούς από πέτρα και σκυρόδερμα για αποτυπώματα των όσων συνέβησαν, να τα αντιπαραθέσω στα ουρλιαχτά των μεγαφώνων που μετέδιδαν εθνικιστικά συνθήματα, να τα τοποθετήσω δίπλα στις φωτογραφίες των εξορίστων» αποκαλύπτει ο σκηνοθέτης, ο οποίος παροτρύνει το κοινό να δει την ταινία που μάχεται ενάντια στη λήθη, «σήμερα που αποτρόπαιες εθνικιστικές εξάρσεις αναδύονται στην Ελλάδα».

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 23:26