search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 00:30
MENU CLOSE

Χώρια κάνουν, μαζί δεν μπορούν…

23.03.2014 22:00
oldphotospotami1395429435.jpg

Φωτιά παίρνει το πολιτικό σκηνικό και ειδικά η κατακερματισμένη Κεντροαριστερά από την επίδοση του κόμματος «Το Ποτάμι» του Σταύρου Θεοδωράκη, όπως καταγράφεται και στη δημοσκόπηση της Pulse που δημοσιεύει σήμερα το «Ποντίκι».

Φωτιά παίρνει το πολιτικό σκηνικό και ειδικά η κατακερματισμένη Κεντροαριστερά από την επίδοση του κόμματος «Το Ποτάμι» του Σταύρου Θεοδωράκη, όπως καταγράφεται και στη δημοσκόπηση της Pulse που δημοσιεύει σήμερα το «Ποντίκι».

Με επίδοση 10%, μόλις τρεις εβδομάδες από την ανακοίνωση της δημιουργίας του, την ώρα που όλοι, πολιτικοί, δημοσιογράφοι, αναλυτές και οικονομικοί παράγοντες, ψάχνονται για τις θέσεις του και χωρίς να έχει εμφανίσει τους υποψήφιους ευρωβουλευτές, ο Σταύρος Θεοδωράκης προκαλεί – δημοσκοπικά τουλάχιστον – «τεκτονικό σεισμό» στις καθιερωμένες δυνάμεις της Κεντροαριστεράς.

Η ΔΗΜΑΡ δείχνει να απειλείται περισσότερο, αλλά και το ΠΑΣΟΚ χάνει τις μισές από τις δυνάμεις που είχε στις εκλογές του 2012. Το χαρτί της «υπεύθυνης πολιτικής δύναμης» φαίνεται ότι έχει εξαντληθεί για το ΠΑΣΟΚ, που ουσιαστικά παραμένει με έναν πολύ στενό και σταθερό πυρήνα ψηφοφόρων. Με βάση τα ευρήματα, το «Ποτάμι» μοιάζει να αφορά τους ψηφοφόρους του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς, να προσεγγίζει τμήματα αντιμνημονιακών ψηφοφόρων, αλλά και των δύο μεγάλων κομμάτων, ενώ δεν φαίνεται να έχει πείσει μεγάλη μερίδα όσων δηλώνουν αναποφάσιστοι.

Σύμφωνα με τη μέτρηση, τις μεγαλύτερες δυνάμεις του τις αντλεί από τη ΔΗΜΑΡ, αφού αποσπά το 27,5 ψηφοφόρων του 2012, το 16,5% προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, 10% προέρχεται από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, 6% και 6,5% δηλώνει ότι προέρχεται από τη ΝΔ και τη Χρυσή Αυγή, αντίστοιχα, ενώ το ΚΚΕ (πιο μπετοναρισμένο απ’ όλους) χάνει μόλις το 1% ψηφοφόρων του 2012.

Η κυβερνητική εμπλοκή και οι χειρισμοί της ηγετικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ φαίνεται να έχουν επίπτωση στην επίδοση του κόμματος, αφού μέσα σε δύο χρόνια καταγράφει απώλεια της μισής εκλογικής του δύναμης με βάση πάντα τη συγκεκριμένη δημοσκόπηση, ενώ σχεδόν οι μισοί ψηφοφόροι της ΔΗΜΑΡ του 2012 εμφανίζονται να διαφωνούν με την πορεία της.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι οι επιδόσεις αυτές του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ καταγράφηκαν λίγες μόλις μέρες μετά τη συγκρότηση της πολυσυζητημένης και πολυδιαφημισμένης «Ελιάς», που δεν δείχνει να εντυπωσίασε τους πολίτες, αλλά και της ανακοίνωσης της δημιουργίας του Τρίτου Πόλου της ΔΗΜΑΡ με τη συνεργασία με πρώην υποστηριχτές του Γιώργου Παπανδρέου.

Οι απογοητευτικές δημοσκοπήσεις, όπως η σημερινή του «Π», που προδιαγράφουν συνθήκες δραματικής συρρίκνωσης του ΠΑΣΟΚ και πολιτικής περιθωριοποίησης της ΔΗΜΑΡ, έχουν προκαλέσει σε πολλά στελέχη και των δύο κομμάτων σκέψεις στη λογική «στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα».

Πολλά στελέχη θεωρούν ότι ο τρόπος με τον οποίο εξελίχθηκε ο διάλογος για την ανασυγκρότηση της Αριστεράς ήταν στρωμένος με προσωπικές σκοπιμότητες και ιδιοτέλειες ενός «κακομαθημένου» πολιτικού προσωπικού, μακριά από τις ανάγκες των πολιτών και τις αγωνίες τους.

«Όχι μόνο δεν λειτούργησαν θετικά για τον κεντροαριστερό χώρο οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών, αλλά τον υπονόμευσαν ακόμα περισσότερο» επισημαίνει στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις χωρίς να παρεμβαίνει.
Εκτιμά ότι, αν στις αρχές του φθινοπώρου υπήρχε μια καθαρή και ανοιχτή σύγκλιση ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ και των περιφερειακών χώρων, θα είχε δημιουργηθεί μια άλλη πολιτική κατάσταση και σταδιακά θα είχαν απορροφηθεί οι κραδασμοί και οι φυγόκεντρες δυνάμεις.

«Το μομέντουμ είναι κρίσιμο και δεν μπορείς να αδιαφορείς γι’ αυτό» επισημαίνει ευρωβουλευτής που έχει αποστασιοποιηθεί από το ΠΑΣΟΚ. Υπό τις συνθήκες πολιτικής εξαφάνισης του πολιτικού προσωπικού που απομένει στα δύο κόμματα, πολλοί είναι αυτοί που ακόμη και δημοσίως επισημαίνουν ότι, μπορεί να ναυάγησαν σ’ αυτήν τη φάση η σύγκλιση ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ και η δημιουργία μιας μεγάλης «Ελιάς», αλλά μπορούν να συνεχίσουν τη συζήτηση μετά τις ευρωεκλογές.

Το κλίμα αυτό δείχνει ότι υπάρχουν στελέχη που θα επανέλθουν δυναμικά μετά το αποτέλεσμα, με ατζέντα τους χειρισμούς και τις επιλογές των ηγεσιών τους.
Μια πρόγευση των όσων θα ακολουθήσουν, είναι τα όσα «σιβυλλικά» λέχθηκαν στην προχτεσινή παρουσίαση του βιβλίου του απερχόμενου ευρωβουλευτή Σπύρου Δανέλλη μεταξύ του Σπύρου Λυκούδη και του Φίλιππου Σαχινίδη. «Δεν προκάναμε, όπως έλεγε και ο Φλωράκης, αλλά έχει ο καιρός γυρίσματα, ίσως ό,τι δεν επετεύχθη πριν από τις ευρωεκλογές να το πετύχουμε μετά» είπε ο τελευταίος, για να λάβει απάντηση με νόημα από τον Λυκούδη: «Μετά τις ευρωεκλογές θα τα πούμε όλα».

Η τελευταία φράση ηχεί και σαν απειλή απέναντι στη σθεναρή άρνηση του Φώτη Κουβέλη να προσέλθει στον διάλογο με το ΠΑΣΟΚ. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ σε συζητήσεις με συνεργάτες του αλλά και σε δημόσιες τοποθετήσεις του φαίνεται να αφήνει ανοιχτή τη χαραμάδα διαλόγου με το ΠΑΣΟΚ, αν έχει αλλάξει η ηγετική ομάδα.

Ο Κουβέλης θεωρεί ότι ο Βενιζέλος τον ενέπαιξε, τα βρήκε με τον Σαμαρά ερήμην του και επιχείρησε να τον εκπαραθυρώσει από την κυβέρνηση, θυσιάζοντας ακόμα και τις προοδευτικές κατευθύνσεις που είχαν χαράξει στα υπουργεία Δικαιοσύνης και Εσωτερικών οι Αντ. Ρουπακιώτης και Αντ. Μανιτάκης. Μάλιστα, όπως λέει σε όλους τους τόνους στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ, αν το «ΠΑΣΟΚ είναι τοξικό λόγω της καθεστωτικής έξης των στελεχών του, της κυβερνητικής προϊστορίας του και της ένταξης της χώρας στο μνημόνιο, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο βούτηξε ακόμα πιο βαθιά στην τοξικότητα, αφού ταυτίστηκε με τη Δεξιά του Αντώνη Σαμαρά».

Εξηγήσεις

Πολλοί εκτιμούν ότι, αν μαζί με τους «58» ο ίδιος ο Βενιζέλος είχε φροντίσει να έχει μια συνάντηση και έναν διάλογο επί της ουσίας μαζί του, προκειμένου να δοθούν και εξηγήσεις για τα όσα διημείφθησαν τις τελευταίες μέρες της τριμερούς κυβέρνησης πέρσι το καλοκαίρι, ίσως να είχαν γίνει βήματα σύγκλισης των δύο χώρων. Αντ’ αυτού εκτιμούν ότι ο Βενιζέλος, κάνοντας προσωπικό παιχνίδι, κρύφτηκε πίσω από τους «58», τους οποίους άφησε να φθαρούν μέσα από τις αντιθέσεις τους και την πολιτική απειρία τους.

Ο Κουβέλης θεωρεί ότι, ακόμη κι αν έχει πτώση στα ποσοστά της η ΔΗΜΑΡ ή δεν κατορθώσει να εκλέξει ευρωβουλευτή, ωστόσο έχει πιο συμπαγή πολιτικά χαρακτηριστικά και, παρά τον κλυδωνισμό, μπορεί να υπάρξει και την επόμενη μέρα για να επιμείνει στη δημιουργία του «τρίτου πόλου». Αυτό άλλωστε ήταν και το νόημα της προχτεσινής ομιλίας του μπροστά σε διανοούμενους και καλλιτέχνες, που πάντα γοητεύονταν από τη διακριτική αμφισημία της ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Το ερώτημα πάντως είναι αν ο Κουβέλης θα μπορεί την επομένη των ευρωεκλογών να κάνει παιχνίδι μόνος του, ακόμη κι αν το εκλογικό αποτέλεσμα του «τρίτου πόλου» είναι απογοητευτικό. Πολλά στελέχη της ΔΗΜΑΡ, παρ’ ότι αξιολογούν την ιστορική δράση και παρουσία του, αμφισβητούν την «κρίση του» το τελευταίο διάστημα εκτιμώντας ότι, όσο προσωποπαγές κι αν επιχείρησε να κάνει το κόμμα, ο πολιτικός χώρος που καλύπτει υπάρχει και ερήμην του. Ετσι, είναι σοβαρό το ενδεχόμενο να αμφισβητηθεί έντονα και να επιχειρηθεί μια άλλη κατεύθυνση για τη ΔΗΜΑΡ.

Κάποιοι δεν αποκλείουν και τη σταδιακή τριχοτόμηση του χώρου, αν πραγματικά δεν καταφέρει να επιβληθεί ως συγκολλητική ουσία στον κεντροαριστερό χώρο.

◆ Ήδη εντός της ΔΗΜΑΡ και κοντά – προς το παρόν – στον Κουβέλη υπάρχει μια ομάδα στελεχών που πιστεύουν στον διάλογο και την κυβερνητική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Τα στελέχη αυτά φρόντισαν να στηρίξουν με θέρμη την άρνηση Κουβέλη να ενδώσει στον διάλογο με την «Ελιά». Αν λοιπόν τεθεί σοβαρό θέμα ηγεσίας και κατεύθυνσης της ΔΗΜΑΡ, δεν αποκλείεται να υπάρξουν αποχωρήσεις.

◆ Στον αντίποδα αυτών κινούνται τα στελέχη που ήδη έχουν εκδηλώσει πρόθεση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ (Λυκούδης, Ψαριανός, Παπαδόπουλος) και είναι σίγουρο ότι θα διεκδικήσουν μια «ρεβάνς» επειδή δεν εισακούστηκαν.

Απογοήτευση

Στην όχθη του ΠΑΣΟΚ, τώρα, τα πράγματα είναι ακόμη πιο απογοητευτικά. Εκτός από την εξίσου κατακερματισμένη ομάδα Παπανδρέου, όπου οι «11» υφυπουργοί κινούνται σε άλλη κατεύθυνση από τους «75» υπό τον Μιχάλη Καρχιμάκη, ακόμη και στελέχη που πίστεψαν στον Βενιζέλο είναι εξαιρετικά προβληματισμένα για το μέλλον του κόμματος. «Κάποιοι κατηγορούν τον Παπανδρέου που έφερε το ΠΑΣΟΚ από το 44% στο 12%. Δεν βλέπουν τον Βενιζέλο που από το 12% το έχει φέρει στο 4%» λένε βουλευτές που βλέπουν ζοφερό το μέλλον τους.

Αν η «Ελιά» δεν κατορθώσει να εκλέξει ευρωβουλευτή, αναμένεται να υπάρξει μεγάλη εσωτερική αναστάτωση και να αμφισβητηθεί η ηγεσία Βενιζέλου. Πολλοί είναι αυτοί που του καταλογίζουν «ακατανόητη τακτική και στρατηγική», αφού αναλαμβάνοντας τον ρόλο του υπουργού Εξωτερικών, και μάλιστα εν μέσω Προεδρίας, δεν έχει καθόλου χρόνο να ασχοληθεί με το κόμμα. Το είπε δυνατά ο Δημ. Κρεμαστινός την περασμένη εβδομάδα και η άποψη αυτή απηχεί την αντίληψη πολλών εντός του κόμματος.

Του καταλογίζουν ακόμη ότι σνομπάρει τους πάντες και τα πάντα, κάνει προσωπικό παιχνίδι, χειρίζεται τα θέματα ερήμην του κόμματος, των στελεχών του και κυρίως της ιστορίας και της προοπτικής του ΠΑΣΟΚ. Ακόμα και με την υπόθεση των «58» ουσιαστικά άφησε την ιστορία να εξευτελιστεί και το μόνο που κατόρθωσε, ήταν να βάλει «πρώτο τραπέζι πίστα» τον Ανδρέα Λοβέρδο και τον Ηλία Μόσιαλο, οι οποίοι αυτομόλησαν από το ΠΑΣΟΚ που τους έκανε υπουργούς την πιο δύσκολη στιγμή.

Όλα της ευρωλίστας δύσκολα

Η εσωκομματική κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ είναι τέτοια ώστε οι εκκρεμότητες για τη συμπλήρωση της ευρωλίστας είναι πολλές και δύσκολες.

◆ Τα στελέχη του ΓΑΠ, με πρώτο τον Γ. Πεταλωτή, μοιάζει να «την κάνουν» με ελαφρά πηδηματάκια.

◆ Από τους «58» όλοι σχεδόν – πλην του Ν. Μπίστη, που βρήκε ευκαιρία να βρεθεί πάλι στον πολιτικό αφρό – σφυρίζουν αδιάφορα.

◆ Ο Παύλος Γερουλάνος, που ψάχνει ευκαιρία να ξαναμπεί στην πολιτική, θέλει αλλά το σκέφτεται.

◆ Οι απερχόμενοι ευρωβουλευτές, πλην Συλβάνας Ράπτη, απαντούν αρνητικά, με πιο ηχηρές τις αρνήσεις της Άννυς Ποδηματά και του Σπύρου Δανέλλη.

◆ Ο μόνος που έως τώρα έχει δεχτεί με χαρά μοιάζει να είναι ο Παντέλης Καψής, ο οποίος μάλλον βρίσκει χρυσή ευκαιρία να φύγει τρέχοντας από το ανύπαρκτο υφυπουργικό χαρτοφυλάκιο που μόνο φθορά του προξενεί.

Κατά τα λοιπά, η Αφροδίτη Αλ Σάλεχ, ο Κυριάκος Πιερρακάκης, η Βάσω Σουλαδάκη και ο Ευθύμης Καρδαράς, που ακούγονται, προφανώς επενδύουν στο παιχνίδι της αναγνωρισιμότητας μέσω της προεκλογικής εκστρατείας για να είναι στο πολιτικό προσκήνιο και την επομένη των ευρωεκλογών, ενώ το σκέπτονται ακόμα οι Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Νίκος Ανδρουλάκης και Κατερίνα Μπατζελή.
Στο πεδίο δε των περιφερειακών εκλογών το πρόβλημα εντείνεται καθώς οι τρύπες είναι πολλές.

◆ Στην Πελοπόννησο τα τοπικά στελέχη συγκρούονται για το αν πρέπει να στηρίξουν τον Πέτρο Τατούλη, γι’ αυτό κάποιοι προτείνουν στις διστακτικές πρώην βουλευτίνες Νάντια Γιαννακοπούλου (Μεσσηνίας) και Κατερίνα Φαρμάκη (Κορινθίας) να το τολμήσουν.

◆ Στην Κεντρική Ελλάδα ο Κλέαρχος Περγαντάς όχι μόνο αρνείται να ξανακατέβει, αλλά και καταγγέλλει ΠΑΣΟΚ και Βενιζέλο. Ο ίδιος μάλιστα, όπως έγραψαν χθες «Τα Νέα», αποκάλυψε ότι η Ένωση Περιφερειαρχών, σε συνάντηση με τον Βενιζέλο πριν από τρεις μήνες, είχε προτείνει να στηριχθούν οι υπάρχοντες περιφερειάρχες από τη συγκυβέρνηση με στόχο την επανεκλογή τους. Αλλά ο Βενιζέλος δεν απάντησε ποτέ στο αίτημα, αποφεύγοντας προφανώς για λόγους πολιτικής τακτικής μια ευθεία συνεργασία με τη Ν.Δ. στις περιφερειακές εκλογές, για μια πιο λάιτ και κάτω από το τραπέζι εκδοχή της…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 00:30