search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 04:22
MENU CLOSE

«Ενεργειακές» κυρώσεις εξετάζουν οι ΗΠΑ – Ανησυχία στην Ε.Ε.

26.03.2014 16:35
«Ενεργειακές» κυρώσεις εξετάζουν οι ΗΠΑ – Ανησυχία στην Ε.Ε. - Media

Νέο γύρο κυρώσεων στον ενεργειακό τομέα ετοιμάζουν οι ΗΠΑ σε περίπτωση που η Ρωσία δεν σταματήσει την «επιθετικότητα», προανήγγειλε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα από τις Βρυξέλλες. Επιφυλακτικά βήματα από την Ευρώπη.

«Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη είναι ενωμένες» όσον αφορά την ουκρανική κρίση και «η Ρωσία είναι μόνη της» ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στα πλαίσια της συνόδου Ε.Ε.-ΗΠΑ.
 
Ο Ομπάμα εκτίμησε ότι η ουκρανική κρίση αποδεικνύει την ανάγκη η Ευρώπη να διαφοροποιήσει τις πηγές από όπου προμηθεύεται ενέργειά, καθώς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου.
 
Εξάλλου, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι η χώρα του συζητά με την Ευρώπη για το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων εναντίον του ενεργειακού τομέα της Ρωσίας, στην περίπτωση που η Μόσχα προχωρήσει περαιτέρω στο έδαφος της Ουκρανίας.
 
Ανησυχεί για την ενεργειακή της «ασφάλεια» η Ε.Ε.
 
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να βελτιώσει την ενεργειακή της ασφάλεια μετά την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας και εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, αναφέρει η κοινή ανακοίνωση των ηγετών της Ε.Ε. και ΗΠΑ που ακολούθησε τις συναντήσεις Ομπάμα – Μπαρόζο – Ρομπάι.

«Η κατάσταση στην Ουκρανία αποδεικνύει την ανάγκη να ενισχυθεί η ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη και εξετάζουμε νέες προσπάθειες συνεργασίας για να επιτύχουμε τον στόχο αυτό», προσθέτει η ανακοίνωση.

«Χαιρετίζουμε την προοπτική εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ στο μέλλον καθώς επιπλέον προμήθειες θα ωφελήσουν την Ευρώπη και άλλους στρατηγικούς εταίρους», σημειώνεται.

«Συμφωνούμε στη σημασία να ενισχυθούν οι διατλαντικές προσπάθειες να υποστηριχθεί η ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια, να διαφοροποιηθούν περαιτέρω οι πηγές και οι προμηθευτές και να επιτραπεί η αντίθετη ροή φυσικού αερίου προς την Ουκρανία από τους ευρωπαίους γείτονές της», καταλήγει η ανακοίνωση.

Η ΕΕ αυτή τη στιγμή αγοράζει το περισσότερο από το φυσικό αέριο που καταναλώνει από τη Ρωσία, κάτι που σημαίνει ότι οι 28 χώρες μέλη της Ένωσης εξαρτώνται από την κρατική ρωσική εταιρεία Gazprom.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν την προηγούμενη εβδομάδα ότι επιθυμούν να διαφοροποιήσουν τις πηγές απ’ όπου προμηθεύονται ενέργεια και οι ΗΠΑ χάρη στις νέες τεχνολογίες έχει μεγάλες ποσότητες σχιστολιθικού αερίου που μπορεί να πουλήσει στην Ευρώπη.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01