search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:13
MENU CLOSE

Βραδινή καυτή πατάτα «κουρεμένη»

27.03.2014 22:00
oldphotoselliniko1395932717.jpg

Μέχρι αργά το βράδυ της Τετάρτης προσπαθούσαν στο ΤΑΙΠΕΔ να διαχειριστούν την καυτή πατάτα που τους πέταξε η Lamda Development για το Ελληνικό.

Μέχρι αργά το βράδυ της Τετάρτης προσπαθούσαν στο ΤΑΙΠΕΔ να διαχειριστούν την καυτή πατάτα που τους πέταξε η Lamda Development για το Ελληνικό. Δεν εξηγείται γιατί, ενώ είχαν στα χέρια τους μια θεωρητικά μεγάλη προσφορά, περίμεναν να τελειώσουν τα κεντρικά δελτία ειδήσεων και να κλείσουν οι περισσότερες εφημερίδες για να την ανακοινώσουν.

Η προσφορά λοιπόν βρίσκεται πάνω από τον «κουρεμένο» πήχη των 700-750 εκατ. ευρώ και τεχνικά φτάνει τα 915 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ. Πρόκειται, όπως ανακοίνωσε το Ταμείο, για μια βελτιωμένη κατά 25% σε σχέση με την αρχική προσφορά, με το 33% καταβλητέο άμεσα και το υπόλοιπο σε 10 χρόνια.

Αν, όμως, ήταν όλα τόσο εξαιρετικά, γιατί φύλαγαν την ανακοίνωση; Οι λόγοι είναι τρεις:

Πρώτον: Στο τίμημα δεν περιλαμβάνεται συμμετοχή του ελληνικού Δημοσίου με ποσοστό 30% στα μελλοντικά κέρδη του επενδυτή, εφόσον η σωρευτική αποδοτικότητα της επένδυσης (IRR) ξεπεράσει το 15%. Δηλαδή τα όποια μόνιμα έσοδα προσδοκούσε το Δημόσιο από την παραχώρηση πάνε περίπατο, έναντι του «αυξημένου» τιμήματος. Με δυο λόγια, «ό,τι σας δώσαμε σας δώσαμε, μάγκες και στο εξής όλα δικά μας».

Δεύτερον: Μέχρι την επίσημη ανάγνωση της σύμβασης (για του λόγου το αληθές) πολλοί εκφράζουν εύλογους φόβους ότι μεγάλο μέρος της επένδυσης θα χρηματοδοτηθεί από της κατάτμηση της έκτασης και την πώληση μέρους της. Εάν αυτό επαληθευτεί, τότε πρόκειται για καθαρή περίπτωση απιστίας, μια και το Δημόσιο θα μπορούσε από μόνο του να καρπωθεί τις υπεραξίες και όχι να τις εκχωρήσει σε τρίτους.

Τρίτον: Το θάψιμο των προηγούμενων αξιολογήσεων που ανέβαζαν την αξία της περιουσίας της Ελληνικό Α.Ε. σε 1,3 δισ. ευρώ δεν αρκεί για να αιτιολογήσει την υποβάθμιση της εύλογης προσφοράς στα 700-750 εκατ. ευρώ από τον σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ.

Τα μαθηματικά των επόμενων ημερών θα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα για το διαφαινόμενο νέο χατίρι της κυβέρνησης Σαμαρά στα συμφέροντα Λάτση και για το οποίο μάλιστα από σήμερα κάποιοι πανηγυρίζουν…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01