search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 01:22
MENU CLOSE

«Απολύστε ελεύθερα τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς»

28.03.2014 17:14
«Απολύστε ελεύθερα τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς»  - Media

Εν κρυπτώ και εν μία νυκτί κατατέθηκε νομοθετική ρύθμιση στο νέο πολυνομοσχέδιο που προωθεί η μνημονιακή συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, μέσω της οποίας οι σχολάρχες των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων λαμβάνουν την… άδεια να απολύσουν ελεύθερα όσους εκπαιδευτικούς θέλουν. 

 
Εν κρυπτώ και εν μία νυκτί κατατέθηκε νομοθετική ρύθμιση στο νέο πολυνομοσχέδιο που προωθεί η μνημονιακή συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, μέσω της οποίας οι σχολάρχες των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων (όπως παραδείγματος χάρη του Κολλεγίου Αθηνών) λαμβάνουν την… άδεια να απολύσουν ελεύθερα όσους εκπαιδευτικούς θέλουν.

Φυσικά, πρόκειται για ένα μέτρο που συμφέρει τους σχολάρχες, καθώς με απολύσεις απειλούνται πλέον περίπου 2.500 εκπαιδευτικοί. Ο λόγος για τους παλιούς (σε προϋπηρεσία) και… «ακριβούς» εκπαιδευτικούς και όσους συνδικαλίζονται και διαμαρτύρονται για τα αυτονόητα. Ή οι εκπαιδευτικοί που αρνούνται να βάλουν ότι βαθμό τους υποδεικνύουν οι διευθυντές στους… γνωστούς μαθητές.  Όσοι απολυθούν, βέβαια, θα αντικατασταθούν από νέους που κοστίζουν μόλις έναν…βασικό μισθό!

Οι ρυθμίσεις που παραβιάζονται αφορούν τα άρθρα 30 και 33 του 682/77  και το Άρθρο 11 παράγραφος 1 του 135, δίνοντας την ελευθερία στους σχολάρχες να «κόψουν» και να «ράψουν» όπως τους συμφέρει. Το γεγονός αυτό συνδέεται άρρηκτα με το «νέο Λύκειο» που προωθεί ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, σύμφωνα με το οποίο για να εισαχθεί σε ένα Ανώτατο ή Τεχνολογικό Ίδρυμα της χώρας, απαιτούνται καλοί βαθμοί από την πρώτη Λυκείου. Άρα, για να έχεις επιτυχία θα πρέπει να βάλεις βαθειά το χέρι στην τσέπη.

«Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί πλέον δεν έχουν κανένα εργασιακό δικαίωμα»

Στις επιπτώσεις των νέων ρυθμίσεων στάθηκε ο εκπρόσωπος τύπου της ΟΙΕΛΕ, Γιώργος Χρηστόπουλος, μιλώντας στο «Π» : «Είναι μία ρύθμιση η οποία υπάρχει στο πολυνομοσχέδιο. Καταργεί τρία άρθρα σε νόμους. Είναι ολοκληρωτική καταστροφή. Καταργεί τα εργασιακά δικαιώματα όλων των εκπαιδευτικών. Η κυβέρνηση δίνει τη χαριστική βολή στην εκπαίδευση που παρέχουν τα ιδιωτικά σχολεία ως κοινωνικό αγαθό (όπως επιβάλλει το Σύνταγμα) και την μετατρέπει εν μία νυκτί σε προϊόν προς πώληση».

Αναφορικά με τους εκπαιδευτικούς σημειώνει: «Είναι είλωτες που θα απολύονται μαζικά και ελεύθερα χωρίς αιτιολόγηση και χωρίς να έχει προηγηθεί καμία αξιολογική διαδικασία. Επίσης αποσύρεται ουσιαστικά η εποπτεία τις εποπτείας στα ιδιωτικά σχολεία.  Ο στόχος είναι διπλός, από τη μία μεριά η δραματική συρρίκνωση του εργατικού κόστους με την απόλυση παλιών ακριβών και “ενοχλητικών” εκπαιδευτικών και την πρόσληψη φθηνών καινούριων και ο δεύτερος είναι οι τίτλοι σπουδών να μην κατακτώνται με τον μόχθο των μαθητών αλλά με το χρήμα». 
 
«Η συγκεκριμένη ρύθμιση που κατέθεσε η κυβέρνηση είναι προδήλως αντισυνταγματική διότι παραβιάζει ευθέως το άρθρο. 16, παρ. 8 του Συντάγματος.

Την ώρα που φαινόμενα ανομίας γιγαντώνονται στην ιδιωτική εκπαίδευση με σχολεία να λειτουργούν χωρίς άδειες λειτουργίας, χωρίς φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, με παράνομο προσωπικό και με παραχάραξη των ωρολογίων προγραμμάτων, η κυβέρνηση, αντί να προβεί σε ρύθμιση για την αποκατάσταση της νομιμότητας, τροφοδοτεί την πλήρη απορρύθμιση της ιδιωτικής εκπαίδευσης προς όφελος της συντεχνίας των σχολαρχών, οι οποίοι θα κερδίσουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από τη δραματική μείωση του εργατικού κόστους και από τη μείωση του ποσού των αποζημιώσεων. Αυτό που κυρίως επιδιώκει η κυβέρνηση είναι μετατροπή του κοινωνικού αγαθού της εκπαίδευσης σε είδος προς πώληση και προνόμιο μόνο για όσους έχουν να πληρώσουν.

Είναι προφανές ότι η ρύθμιση αυτή δεν εξυπηρετεί την παιδεία, αλλά στενά επιχειρηματικά συμφέροντα “φίλων” και “συγγενών”», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας.

Να σημειωθεί πως οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί την  Κυριακή πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη συμβολή Χαλκοκονδύλη και Πατησίων στις 18:00 στα γραφεία της Ομοσπονδίας.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 01:19