search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 21:48
MENU CLOSE

Τους… πήξανε τα γάλατα…

30.03.2014 21:00
oldphotoskotes_gala1396031577.jpg

Αν τη συμφωνία με την τρόικα η κυβέρνηση την έκανε να μοιάζει με σκληρή διαπραγμάτευση και θρίλερ, το πραγματικό πρόβλημα είναι η στάση των βουλευτών της κυβερνητικής συνεργασίας απέναντι στο πολυνομοσχέδιο – εφαρμοστικό νόμο των συμφωνιών της. 

Αν τη συμφωνία με την τρόικα η κυβέρνηση την έκανε να μοιάζει με σκληρή διαπραγμάτευση και θρίλερ, το πραγματικό πρόβλημα είναι η στάση των βουλευτών της κυβερνητικής συνεργασίας απέναντι στο πολυνομοσχέδιο – εφαρμοστικό νόμο των συμφωνιών της. Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί σήμερα ή αύριο, να συζητηθεί με διαδικασίες – εξπρές και να ψηφιστεί ώς το βράδυ της Κυριακής.

Η κρίση γύρω από το γάλα και η στάση αρκετών βουλευτών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ δοκιμάζουν τα νεύρα του Μεγάρου Μαξίμου, ενώ δίνουν την ευκαιρία για διεύρυνση του κύκλου των υποστηρικτών της κυβέρνησης από τη δεξαμενή των ανεξάρτητων βουλευτών. Η συνεργασία του Ανδρέα Λοβέρδου και του Χρήστου Αηδόνη στο σχήμα της Ελιάς ενδεχομένως να ανοίξει τον δρόμο και για διακριτική στήριξη της κυβέρνησης. Ο ίδιος ο Α. Λοβέρδος εξακολουθεί να ασκεί δριμεία κριτική στην κυβερνητική κατεύθυνση και στον τρόπο που πολιτεύεται ο Αντώνης Σαμαράς και να βρίσκει την κυβερνητική πρακτική πολύ «δεξιά», ωστόσο ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα ήθελε να «εμπλουτίσει» την κυβέρνησή του με τον πρόεδρο της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα. Ο Ανδρέας όμως επισήμανε όλες τις προηγούμενες μέρες ότι αναμένει να δει τις διατυπώσεις του νομοσχεδίου προκειμένου να αποφασίσει τι θα ψηφίσει.

Αλλαγές

Στο ΠΑΣΟΚ εδώ και καιρό έχουν αρχίσει να δυσφορούν από τη δεξιάς απόκλισης κυβερνητική οσμή. Πολλοί εκτιμούν ότι η ταύτιση Βενιζέλου με τη διακυβέρνηση Σαμαρά απωθεί πολλούς κεντροαριστερούς και, αν το κυβερνητικό σχήμα εθνικής ανάγκης συνεχιστεί, θα πρέπει να γίνουν κυβερνητικές αλλαγές ώστε η κυβέρνηση να κινείται σε πιο «κεντρώα νερά». Πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ είναι με το «όπλο παρά πόδα» και τόσο η πλευρά Σκανδαλίδη όσο και η πλευρά Παπανδρέου αναμένεται να θέσουν άλλους όρους και προϋποθέσεις για τη συνέχιση της συγκυβέρνησης.

Ο Σαμαράς λοιπόν θα βρεθεί μπροστά στην ανάγκη να στηρίξει τους κυβερνητικούς του εταίρους, αφού η διάλυσή τους μπορεί να σημάνει και την κατάρρευση της κυβέρνησής του.

Ο πρωθυπουργός όμως δεν πρέπει να ικανοποιήσει μόνο τους κυβερνητικούς εταίρους του, αλλά και τη φιλελεύθερη τάση της Ν.Δ., που δυσφορεί με την ακροδεξιά ατζέντα της κυβέρνησης και επισημαίνει ότι κινδυνεύει να απολέσει τις σκόρπιες κεντρώες δυνάμεις, ενώ παρά την ακροδεξιά κυβερνητική «επίγευση», οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα δεν εισπράττει ταυτόχρονα από την υπό διάλυση Χρυσή Αυγή. Η Ντόρα Μπακογιάννη είναι αυτή που πιέζει δημόσια για κεντρώο άνοιγμα της κυβέρνησης.

Το ερώτημα είναι αν κάτι τέτοιο θα εκφραστεί και σε κυβερνητικό επίπεδο. Το σίγουρο είναι πως οι ΠΑΣΟΚοι έχουν βάλει στο στόχαστρο τους Γιάννη Μιχελάκη, Χαράλαμπο Αθανασίου και Νίκο Δένδια, ενώ έχουν ζήτημα και με τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Παναγιώτη Μπαλτάκο.

Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δεν έκρυψε τη δυσφορία του τόσο για τη στάση του απέναντι στην επίμαχη τροπολογία για όσους καταγγέλλουν ψευδώς βίαιη αντιμετώπιση από τις κρατικές αρχές όσο και για τη δήλωσή του ότι «γεννήθηκε αντικομουνιστής». «Ο κ. Μπαλτάκος είναι ένα παλαιό πρόβλημα» είπε το περασμένο Σάββατο ο Βενιζέλος στους δημοσιογράφους, χωρίς να συνεχίσει τη συζήτηση.

Σκληρό δίλημμα

Το θέμα είναι ότι οι μετοχές των Μιχελάκη και Αθανασίου είναι ανεβασμένες στο Μέγαρο Μαξίμου και ο Σαμαράς θα βρεθεί μπροστά σε σκληρό δίλημμα, ενώ ο Νίκος Δένδιας μπορεί να είναι πιο εύκολη υπόθεση, αφού ο ίδιος έχει ειδοποιήσει ότι επιθυμεί να μετακινηθεί από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και δεν αποκλείεται να υπάρξει αμοιβαία μετακίνηση με το τελευταίο «πουλέν» του πρωθυπουργού, τον υπουργό Μεταφορών Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Όταν λοιπόν περάσει ο κάβος του εφαρμοστικού νόμου της νέας συμφωνίας με την τρόικα η κυβέρνηση θα μπει στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές. Το ζήτημα είναι αν στη φάση αυτήν ο Σαμαράς θα επιχειρήσει ένα «φρεσκάρισμα» της εικόνας της κυβέρνησης ή θα κρατήσει την ευκαιρία για μετά τις εκλογές, προκειμένου να δείξει ότι έχει λάβει το μήνυμα της κάλπης. Μια ενδεχόμενη ευκαιρία για κυβερνητικές αλλαγές είναι η περίπτωση κατά την οποία ο Άδωνις Γεωργιάδης επιχειρήσει να κάνει νέα καριέρα στις Βρυξέλλες, θέτοντας υποψηφιότητα για ευρωβουλευτής.

Η αποχώρησή του από το υπουργείο Υγείας ίσως ανοίξει τον δρόμο για αλλαγές στο σχήμα, αφού ενδεχομένως θα πρέπει να καλυφθεί και το κενό που άφησε η υποψηφιότητα στον Δήμο Θεσσαλονίκης του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής Σταύρου Καλαφάτη. Η παραίτηση, από την άλλη, του Παντελή Καψή δεν μοιάζει να δημιουργεί πρόβλημα, αφού το χαρτοφυλάκιο της Δημόσιας Τηλεόρασης θα περάσει στα χέρια του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η εμπειρία της διαπραγμάτευσης με την τρόικα έχει «διδάξει» πολλά στον πρωθυπουργό. Έτσι, πολύ ανεβασμένες είναι οι μετοχές του οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού Σταύρου Παπασταύρου, ο οποίος, σύμφωνα με συνεργάτες του Σαμαρά, είναι αυτός που με επιμονή και υπομονή συντόνιζε όλη τη διαδικασία. Θεωρείται ο σίγουρος αντικαταστάτης του Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος μοιάζει να θεωρεί ότι έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του στο πηδάλιο της ελληνικής οικονομίας.

Η ευχαριστήρια ομιλία του μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα θύμισε ομιλία παλαίμαχου σταρ μετά την απονομή τιμητικού «Όσκαρ». Πολλοί στη Ν.Δ. θεωρούν ότι η αποχώρησή του από την κυβέρνηση μπορεί να συμπέσει με την αλλαγή στο πηδάλιο της Τράπεζας της Ελλάδος, όπου η όποια επιλογή θα πρέπει να τυγχάνει της έγκρισης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Μετακίνηση

Στην άλλη όχθη και κοντά στη διακεκαυμένη ζώνη φέρονται οι υπουργοί Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ενώ ο υπουργός αναπληρωτής Γεωργίας Μάξιμος Χαρακόπουλος, ακόμα κι αν ψηφίσει τελικά τις διατάξεις και παραμείνει στο πόστο του, αυτό θα είναι προσωρινό, αφού φαίνεται να έχουν διαρραγεί οι σχέσεις του με το Μέγαρο Μαξίμου. Επίσης προς αλλαγή ή μετακίνηση προκειμένου να φρεσκαριστεί η εικόνα της κυβέρνησης φέρονται και οι υπουργοί Παιδείας, Πολιτισμού και Μακεδονίας – Θράκης, Κ. Αρβανιτόπουλος, Π. Παναγιωτόπουλος και Θ. Καράογλου, αντίστοιχα.

Στελέχη της Ν.Δ. εκτιμούν ότι και στο πεδίο των υφυπουργών θα υπάρξουν ανακατατάξεις, ενώ δεν αποκλείεται να δοθεί περισσότερος χώρος εντός κυβέρνησης για τους καραμανλικούς, σε μια προσπάθεια να διασκεδαστούν οι ενδεχόμενοι ενδοκυβερνητικοί κραδασμοί αν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι κακό για τη Ν.Δ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 21:47