search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 17:47
MENU CLOSE

Τσίπρας: «Ο πρωθυπουργός κρύφτηκε, η κυβέρνηση φοβήθηκε»

30.03.2014 18:17
Τσίπρας:  «Ο πρωθυπουργός κρύφτηκε, η κυβέρνηση φοβήθηκε» - Media

Για κοινοβουλευτικό πραξικόπημα κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την απόρριψη από την κυβέρνηση και το προεδρείο της Βουλής της πρότασης δυσπιστίας κατά του Γιάννη Στουρνάρα που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του νωρίς το απόγευμα της Κυριακής

Για κοινοβουλευτικό πραξικόπημα κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την απόρριψη από την κυβέρνηση και το προεδρείο της Βουλής της πρότασης δυσπιστίας κατά του Γιάννη Στουρνάρα που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του νωρίς το απόγευμα της Κυριακής.
 
Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στη συνέχεια κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας στο προεδρείο της Βουλής επειδή έκανε δεκτή την απόρριψη της πρότασης δυσπιστίας προς τον υπουργό Οικονομικών και αποχώρησε από τη συζήτηση του νομοσχεδίου καθώς όπως τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας  «δεν μπορούμε να νομιμοποιήσουμε κάτι που είναι πέρα από τα όρια της λογικής και της νομιμότητας». Οι βουλευτές κατέβηκαν στην πλατεία Συντάγματος στη διαδήλωση διαμαρτυρίας των συνδικάτων, ενώ ο Τσίπρας μιλώντας από το βήμα της διαδήλωσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έκανε ό,τι μπορούσε ώστε να μη συζητηθεί το πολυνομοσχέδιο με άνεση χρόνου  κι επιτέθηκε στον πρωθυπουργό κατηγορώντας ότι για ακόμη μια φορά επέλεξε να κρυφτεί. Απέδωσε δε την απόφαση της κυβέρνησης στο φόβο της για διαρροές βουλευτών της σε ψηφοφορία για το πρόσωπο του Γιάννη Στουρνάρα για τον οποίο όλο το προηγούμενο διάστημα πολλοί γαλάζιοι βουλευτές εξέφραζαν δυσφορία και δυσαρέσκεια.
 
Με ανακοίνωσή του το γραφείο  Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι:
 
 «Είναι η πρώτη φορά στην Ιστορία που πρωθυπουργός αρνείται τόσο συστηματικά να εμφανιστεί στη Bουλή.
 
Σήμερα ξεπέρασε τα όρια ο διαρκώς κρυπτόμενος κ. Σαμαράς. Όχι μόνο αρνήθηκε να καλύψει τον απαξιωμένο πλέον υπουργό Oικονομικών, αλλά απαξίωσε εκκωφαντικά και τον υπουργό Eπικρατείας κ. Σταμάτη.
 
Η πραγματικά πικρή γεύση για τον κ. Σαμαρά θα αφορά τις επερχόμενες εκλογές και όχι τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες που αποστρέφεται και προσπαθεί να παρακάμψει». 
 
Η πρόταση δυσπιστίας κατατέθηκε γύρω στις 4.30μ.μ. από τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος επιχείρησε να κλιμακώσει την σύγκρουση με την κυβέρνηση. Η στόχευση στον Γιάννη Στουρνάρα, επιλέχθηκε τόσο για νομοτεχνικούς λόγους – δεδομένου ότι μετά την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου δε θα μπορούσε να επαναλάβει την ίδια πρόταση δυσπιστίας αν δεν παρέλθει ένα εξάμηνο, και γι αυτό επιλέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών – αλλά και για λόγους ουσίας, δηλαδή τους όρους για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιλογή αυτή συζητήθηκε και αποφασίστηκε σε σύσκεψη του Προεδρείου της ΚΟ, με στόχο να ακυρωθεί ο κατεπείγον χαρακτήρας της συζήτησης που επέβαλλε η κυβέρνηση και να συζητηθεί διεξοδικότερα το πολυνομοσχέδιο. Αλλά και με απώτερο τακτικό στόχο τη δημιουργία κλίματος πολιτικής πόλωσης, αξιοποιήσιμης στο πλαίσιο της προεκλογικής περιόδου των ευρωεκλογών.
 
Επίσης, με αυτό τον τρόπο ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να στείλει εντός κι εκτός χώρας το μήνυμα ότι σκληραίνει τη στάση του, απέναντι στην κυβέρνηση αλλά και τους δανειστές καθώς, ύστερα από αυτή την κίνηση ετίθετο υπό αίρεση η συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη Τρίτη στην Αθήνα, για την εκταμίευση της δόσης(καθώς πρώτα έπρεπε να ψηφιστούν τα «προαπαιτούμενα»).
 
Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εξηγούσαν νωρίτερα την κίνηση αυτή λέγοντας ότι η πρόταση μομφής είναι νόμιμο δικαίωμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κι επομένως δεν ευθύνεται για το ότι η κυβέρνηση επεφύλαξε τόσο στενά περιθώρια στη συζήτηση και ψήφιση του πολυνομοσχεδίου – σε απόσταση αναπνοής από το Eurogroup – αλλά όφειλε να δώσει περισσότερο χρόνο για τη συζήτηση ενός πολυνομοσχεδίου το οποίο στην ουσία συνιστά ένα μίνι μνημόνιο, με εγκληματικές συνέπειες για τους εργαζόμενους και τη χώρα. Δεν μπορεί άλλωστε, σημείωναν, να καθορίζεται η εσωτερική συνταγματική τάξη από τις ανάγκες και τα χρονοδιαγράμματα των δανειστών.  Με άλλα λόγια η αξιωματική αντιπολίτευση απορρίπτει τις κατηγορίες τις κυβέρνησης ότι κινδυνεύει η χώρα από την καθυστέρηση εκταμίευσης της δόσης. Ο Αλέξης Τσίπρας μάλιστα στην τοποθέτησή του τόνισε ότι και άλλες φορές η εκταμίευση της δόσης καθυστέρησε επί μήνες με ευθύνη των δανειστών και η χώρα δεν έπαθε τίποτα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 17:47