search
ΣΑΒΒΑΤΟ 25.05.2024 09:35
MENU CLOSE

Τρώγοντας τον πλανήτη για πρωινό!

31.03.2014 21:00
oldphotospod_2703_024_k1396282614.jpg

Αποκαλυπτική έκθεση για το πώς η Κομισιόν υπάκουσε στις προτάσεις των βιομηχάνων προκειμένου να μη ληφθούν μέτρα για την κλιματική αλλαγή.

Παίρνουν μαζί πρωινό, συναντιούνται σε πάρτι γενεθλίων, είναι συνδαιτυμόνες σε γεύματα και δείπνα με κύριο πιάτο τον ίδιο τον πλανήτη!

Ο λόγος για τους πανίσχυρους εκπροσώπους της ευρωπαϊκής βαριάς βιομηχανίας, της λεγόμενης και «βρόμικης» βιομηχανίας, και τους αρμόδιους εκπροσώπους της Κομισιόν που, όπως αποκαλύπτει έκθεση του Παρατηρητηρίου της Ευρώπης των Πολυεθνικών (Corporate Europe Observatory) και των Φίλων της Γης Ευρώπης (Friends of the Earth Europe), μεταξύ τυρού, αχλαδίου και σαμπάνιας, σχεδίασαν την πολιτική για την κλιματική αλλαγή!

Αυτήν τη στιγμή στην Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε εξέλιξη ίσως η πιο κρίσιμη συζήτηση για το μέλλον των επόμενων γενιών αφού θα αποφασιστεί η πολιτική των «27» στον τομέα του κλίματος και της ενέργειας μέχρι το 2030.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα ληφθούν οι αποφάσεις, ένα πλαίσιο που προκάλεσε την οργή επιστημόνων και περιβαλλοντικών οργανώσεων, ακόμα και του ίδιου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Και προκάλεσε την οργή αφού η Κομισιόν προτείνει έναν και μόνο στόχο, αυτόν της μείωσης των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου κατά 40% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, χωρίς κανέναν άλλο στόχο και χωρίς να είναι μάλιστα δεσμευτικός για κάθε κράτος – μέλος ξεχωριστά, ενώ αγνόησε εντελώς την εξοικονόμηση ενέργειας.

Η πολιτική επιλογή που έκανε η Κομισιόν δεν είναι, βέβαια, καθόλου τυχαία αφού, όπως αποκαλύπτει η έκθεση των δυο οργανώσεων, ο Μπαρόζο και οι αρμόδιοι επίτροποι, υπάκουσαν στις προτάσεις των βιομηχάνων και πέταξαν στο καλάθι των αχρήστων τις προτάσεις του Ευρωκοινοβουλίου, των επιστημόνων και των περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Βιομήχανοι – κλίμα: 4 – 0

Όπως αποκαλύπτει η έκθεση με τον εύγλωττο υπότιτλο «Πώς το βιομηχανικό λόμπι πετσόκοψε τις φιλοδοξίες της Ευρώπης για το κλίμα», και οι τέσσερις προτάσεις των βιομηχάνων υιοθετήθηκαν αυτούσιες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συγκεκριμένα:

1) Ανταγωνιστικότητα vs κλίματος

• Το βιομηχανικό λόμπι και η οργάνωση Business Europe πρότειναν: Η ανταγωνιστικότητα της παραδοσιακής βιομηχανίας να θεωρηθεί πιο σημαντικός παράγοντας από τη διαφύλαξη του κλίματος.

• Η Κομισιόν πρότεινε: Η ανταγωνιστικότητα της βαριάς βιομηχανίας να γίνει καθοριστικός στόχος του πλαισίου για το κλίμα και την ενέργεια μέχρι το 2030.

2) Ένας ή τρεις στόχοι;

• Το βιομηχανικό λόμπι πρότεινε: Η Ε.Ε. πρέπει να θέσει έναν ενιαίο στόχο μόνο για τη μείωση των εκπομπών μέχρι το 2030. Οι στόχοι της Ε.Ε. για την ενεργειακή απόδοση και τις ανανεώσιμες πηγές δεν θα πρέπει να συνεχιστούν μετά το 2020.

• Η Κομισιόν πρότεινε: Ένας και μοναδικός στόχος, η μείωση των εκπομπών. Συμβολικός στόχος για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Να σημειωθεί ότι μέχρι το 2020 η Ε.Ε. έχει συμφωνήσει σε δεσμευτικούς στόχους σε εθνικό επίπεδο και για την εξοικονόμηση και για τις ανανεώσιμες πηγές.

3) Επιδότηση ΑΠΕ

• Το βιομηχανικό λόμπι πρότεινε: Σταδιακή κατάργηση της υποστήριξης στην ανάπτυξη της αγοράς ενέργειας από ΑΠΕ.

• Η Κομισιόν πρότεινε: Οι επιδοτήσεις για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας να καταργηθούν σταδιακά.

4) Αποθήκευση άνθρακα

• Το βιομηχανικό λόμπι πρότεινε: Χρηματοδότηση για δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα και αποθήκευση άνθρακα (CCS).

• Η Κομισιόν πρότεινε: Ρητή χρηματοδότηση για έργα δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 25.05.2024 09:34