search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 06:03
MENU CLOSE

Οι…βουβουζέλες της TV

19.06.2010 05:00
Οι...βουβουζέλες της TV - Media

Στα τηλεοπτικά πάνελ των δημοσιογραφικών εκπομπών επικρατεί ένας μόνο κανόνας. Ακούγεται και λίγο σαν σύνθημα: «Βάλτε όλοι μια φωνή, για να σηκωθούν πολύ, τα νούμερα της AGB».

Στα τηλεοπτικά πάνελ των δημοσιογραφικών εκπομπών επικρατεί ένας μόνο κανόνας. Ακούγεται και λίγο σαν σύνθημα: «Βάλτε όλοι μια φωνή, για να σηκωθούν πολύ, τα νούμερα της AGB».

Πάνω σε αυτή τη λογική κινούνται όλοι οι πρωταγωνιστές των πολιτικών συζητήσεων της μικρής οθόνης. Οικοδεσπότες και φιλοξενούμενοι ξέρουν (πια) τι να κάνουν και (πολύ καλά) πώς να φερθούν.

Το θέμα δεν είναι αν κάποιος πολιτικός ή δημοσιογράφος νευριάζει μια ή δυο ή τρεις φορές σε κάποια τηλεοπτική κουβέντα. Ανθρώπινο είναι αυτό να συμβεί και πολλές φορές δεν ενοχλεί τον τηλεθεατή, αφού καταλαβαίνει ότι τα αίματα… απλά άναψαν και ο καθένας υπερασπίζεται την άποψή του με πάθος.

Καταλαβαίνει πολύ καλά πάντως ο τηλεθεατής ότι όταν συμβαίνει αυτό οι πρωταγωνιστές του επεισοδίου δεν είναι μέρος του τηλεοπτικού συστήματος.

Αυτό που είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό όμως είναι να καλούνται οι ίδιοι και οι ίδιοι κάθε φορά και η σύνθεση να είναι τέτοια, ώστε να καταλήξει τελικά σε καβγά, να είναι δηλαδή μόνο μια.

Ο καβγάς στήνεται στο άψε σβήσε και μάλιστα χωρίς να έχει προηγηθεί κάτι που να ψυλλιάζει τον τηλεθεατή ότι η κουβέντα πάει για «σφοδρή σύγκρουση». Ο καβγάς για τον καβγά, δηλαδή, που επιζητά με μανία η λογική των τηλεοπτικών στελεχών και έχει δημιουργήσει ένα τηλεοπτικό σύστημα με συγκεκριμένους ρόλους πρωταγωνιστών.

Το τελευταίο διάστημα καθώς ανέβηκαν οι τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης οι… καβγατζήδες της τηλεόρασης βρήκαν την καλύτερη ευκαιρία να ξεσαλώσουν και να δώσουν τα ρέστα τους.

Μάλιστα, ξεπρόβαλλαν και νέοι πρωταγωνιστές που άφησαν τις καλύτερες υποσχέσεις και έδειξαν ότι είναι έτοιμοι να κάνουν καριέρα στον ρόλο της… τηλεοπτικής βουβουζέλας.

Ο βουλευτής της Ν.Δ. Κώστας Τζαβάρας – το νέο αστέρι της TV – μπήκε δυναμικά στον καμβά του (τηλεοπτικού) καβγά, του φωνακλά που δεν σταματά με τίποτε να μιλάει σε υψηλούς τόνους… Με ύφος πανέξυπνου καπετάνιου… μαριδοθηρικού, δίνει ρεσιτάλ σχεδόν κάθε βράδυ για όλα τα τεκταινόμενα της υπόθεσης Siemens. Η ευχάριστη έκπληξη, καθώς δεν ήταν γνωστός μέχρι σήμερα και αποτελεί την καλύτερη απόδειξη ότι τα λαγωνικά της τηλεόρασης ακόμη μπορούν να βρουν αυθεντικά ταλέντα.

Από κοντά βρίσκεται πάντα ο Γεράσιμος Γιακουμάτος. Ο Κεφαλονίτης πολιτικός που έχει πάντα το ζωνάρι του λυτό είναι από τους αγαπημένους πρωταγωνιστές του τηλεοπτικού τσαμπουκά. Προκειμένου να υπερασπιστεί τα ιερά και τα όσια της πολιτικής τής παράταξής του δεν έχει διστάσει μάλιστα να τα χώσει ακόμη και σε κυρίες που έτυχε απλά να βρίσκονται σε άλλο πολιτικό χώρο από τον δικό του.

Οι Άδωνις Γεωργιάδης, Κώστας Αϊβαλιώτης και Κυριάκος Βελόπουλος – σαν να λέμε δηλαδή οι Άθως, Πόρθος, Άραμις – δεν διστάζουν ποτέ να τραβήξουν τα ξίφη τους ως άλλοι σωματοφύλακες και με… ψυχή χιλίων λιονταριών ρίχνονται στη μάχη του πάνελ. Τώρα βέβαια αν αποχωρούν σαν… βρεγμένα γατάκια είναι άλλο ζήτημα.

Ο Δημήτρης Δανίκας και ο Ιάσωνας Τριανταφυλλίδης είναι δυο ακόμη… σεσημασμένοι καβγατζήδες της τηλεοπτικής πραγματικότητας. Έχουν πρωταγωνιστήσει σε αμέτρητες πολιτικές κουβέντες ανάβοντας το φιτίλι για να ακολουθήσει η έκρηξη. Δίνουν μάλιστα την εντύπωση οι δυο αυτοί… Ταλιμπάν των πάνελ ότι είναι έτοιμοι να τα χώσουν ακόμη και στους εαυτούς τους προκειμένου να πάρει φωτιά το τραπέζι της συζήτησης. Ανακατωσούρες από τους λίγους, και μάλιστα χωρίς να τους ενδιαφέρει να δείξουν ότι υπάρχει και η αφορμή.

Φωνακλάδες της μικρής οθόνης είναι ο Γιώργος Τράγκας και ο Δημήτρης Καμπουράκης με τον Μανόλη Αναγνωστάκη. Εxper στο είδος ο Γιώργος Τράγκας, έχει ανοίξει νέους δρόμους στη δημοσιογραφία, ειδικά στο ραδιόφωνο. Ανεβάζει τους τόνους από μόνος τους και θεωρείται ότι έχει ντοκτορά στη λεγόμενη θεατρική δημοσιογραφία. Παρά τις υπερβολές του, κανένας δεν αμφισβητεί τις προθέσεις του. Μερικές φορές δείχνει να τον τσιμπάνε μύγες όταν ακούει κάποια ονόματα. Τελευταία οι Καραμανλής, Ντόρα, Μητσοτάκης και μερικές φορές η Κάτια Μακρή δείχνουν να αποτελούν την αιτία που εκρήγνυται ο Γιώργος.

Αυθεντικός – παρά το γεγονός ότι μερικές φορές τον προδίδουν τα μάτια του και το αδιόρατο χαμόγελό του – ο Μήτσος, θα ήθελε να είναι αυθεντικός ο Μανόλης… Και οι δύο πάντως ανεβάζουν τους τόνους. Ο Καμπουράκης δίνει τη λαϊκή νότα, φουρκίζεται, τα χώνει και ξεθυμαίνει, όσο θέατρο και να παίζει. Ο Αναγνωστάκης, από την άλλη, «παρλάρει» ακατάπαυστα τσαντίζοντας τους συνομιλητές του με αυτά που λέει. Δείχνει πολλές φορές απορημένος και μερικές φορές θυμώνει, ακόμη και όταν νομίζει ότι ο Ιορδάνης… χτυπάει νευρικά στο στυλό του!!! Του απαντάνε, μαζεύεται και ηρεμεί. Τη δουλειά του την έκανε όμως.

Να πούμε ότι η Λιάνα Κανέλλη αποτελεί μια εντελώς ξεχωριστή περίπτωση. Ενδιαφέροντα τα όσα λέει και χτυπάει πάντα στο ψαχνό τον αντίπαλο. Ωστόσο, είτε συμφωνεί κανείς μαζί της είτε διαφωνεί, δεν μπορεί να μην σημειώσει ότι δείχνει μονίμως οργισμένη και έχει πάντα σηκωμένα τα μανίκια για έναν καλό τηλεοπτικό αληθινό καβγά. Τον οποίο και στήνει χωρίς πολλά-πολλά πάντα με το τσιγάρο στα χείλη, σημάδι μη καθωσπρεπισμού, το οποίο έχει μετατραπεί σε απαραίτητο στοιχείο του σόου. Και βέβαια δεν περνάει απαρατήρητο ότι τηλεοπτικά «μικρές Λιάνες» έχουν αρχίσει να εμφανίζονται οι εκπρόπωποι του ΠΑΜΕ… λες και είναι δασκαλεμένοι. Με ανεβασμένα τα decibel, δεν σταματάνε με τίποτε, όσοι και να μιλάνε ταυτόχρονα, κάνοντας συντονιστές και συνομιλητές να βγαίνουν από τα ρούχα τους.

Στον μικρόκοσμο της TV και ειδικά στις σοβαρές, κατά τα άλλα, πολιτικές συζητήσεις μέρος του σόου είναι και ο καβγάς… Το τραγικό είναι ότι πολλές φορές οι συνθέσεις των διαφόρων πάνελ με ευθύνη των συντονιστών – ακόμη και των πιο σοβαρών – γίνεται με βασικό κριτήριο να στηθούν στα γρήγορα και ένας και δύο και τρεις καβγάδες, μπας και ανέβει το θερμόμετρο και χτυπήσουν τα μηχανάκια της AGB. Όλοι ξεδιπλώνουν το ταλέντο τους καθημερινά προσπαθώντας να πείσουν τον κόσμο ότι δεν εντάσσονται στο σύστημα… και δεν συμβιβάζονται. Τους πιστεύει κανείς; Και μια επισήμανση μόνο. Έχει χαθεί, και λείπει πολύ, η Κατερίνα Παπακώστα. Γιατί άραγε;

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01