21/11/2019 04:24:58
11.5.2014 / ΠΟΝΤΙΚΙ ART

Ακούγοντας έναν φίλο να αφηγείται μια ιστορία

Ακούγοντας έναν φίλο να αφηγείται μια ιστορία - Media

Ο συγγραφέας Βαγγέλης Γιαννίσης παρουσιάζει  το βιβλίο του  «Το μίσος»,
 εκδόσεις Διόπτρα

Η πρώτη μου συνάντηση με τον Άντερς έγινε τον Γενάρη του 2012. Παρόλο που μέχρι εκείνη τη στιγμή μού ήταν άγνωστος, αισθάνθηκα πως συναντούσα έναν παλιό μου φίλο. Κολλήσαμε από την αρχή. Εκείνος μου έλεγε τις ιστορίες του κι εγώ τις κατέγραφα, παρέα με αρκετές κούπες καφέ και μια θερμαινόμενη κουβέρτα.

Ο Άντερς είναι ένας ιδιαίτερος άνθρωπος. Παρά το ελληνικό αίμα στις φλέβες του, είναι κλειστός χαρακτήρας, πρέπει να κοπιάσεις για να τον μάθεις. Τα όσα θα ακούσεις από εκείνον δεν θα είναι ευχάριστα. Δεν βλέπει τη χώρα του μέσα από την ιδανικευμένη ματιά του Έλληνα, αλλά με τον ρεαλισμό ενός Σουηδού. Αν διαβάσεις τις ιστορίες του, δεν θα έρθεις μπροστά στο πρότυπο του Σκανδιναβού αστυνομικού που έχεις στο μυαλό σου. Ο Άντερς δεν είναι απλώς το κεντρικό πρόσωπο μιας ιστορίας, αλλά ένας άνθρωπος που θα μπορούσε κάλλιστα να ζει στο διπλανό σπίτι. Όπως κι εσύ, παλεύει καθημερινά στον αγώνα της ζωής, προσπαθώντας να ισορροπήσει μεταξύ μιας απαιτητικής δουλειάς και της οικογένειάς του.

Πάνε δυο χρόνια από τότε που ο Άντερς μου διηγήθηκε τα γεγονότα του χειμώνα του ’11, διαλύοντας κάθε ψευδαίσθηση ασφάλειας για την πόλη μου. Αποκάλυψε μια νέα, όχι τόσο ευχάριστη πραγματικότητα, αφού ξεφλούδισε μεθοδικά το εξωτερικό περίβλημα. Και παρά το γεγονός ότι πλέον… δεν κοιμάμαι και τόσο ευχάριστα τα βράδια, θα τον ευγνωμονώ καθώς μου έδειξε τον κόσμο μέσα από τα δικά του μάτια.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.