search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:31
MENU CLOSE

«SOSτε το νερό» με δημοψήφισμα στη Θεσσαλονίκη

14.05.2014 14:50

Το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ στις αρχές του 2013, αφού ενημέρωσε την Βουλή όπου ο κ. Τ. Αθανασόπουλος  είπε χαρακτηριστικά «δεν πουλάμε εμείς, η κυβέρνηση πουλάει», σε μια προσπάθεια να αποποιηθεί τις ευθύνες του

Το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ στις αρχές του 2013, αφού ενημέρωσε την Βουλή όπου ο κ. Τ. Αθανασόπουλος  είπε χαρακτηριστικά «δεν πουλάμε εμείς, η κυβέρνηση πουλάει», σε μια προσπάθεια να αποποιηθεί τις ευθύνες του. Αξιοσημείωτο εκείνης της ημέρας η παρέμβαση της κ. Ζωηρού, εκπρόσωπος του Λάος στο ΤΑΙΠΕΔ, η οποία διαμαρτυρήθηκε για τα πρακτικά του ΤΑΙΠΕΔ, διαφωνώντας και στην πώληση της ΕΥΑΘ, γεγονός που οδήγησε στην εκπαραθύρωση της από το ΤΑΙΠΕΔ.

Το Σωματείο Εργαζομένων της ΕΥΑΘ, τον Μάρτη του 2013 καλεί την πόλη της Θεσσαλονίκης σε ανοιχτή συνέλευση με θέμα την ιδιωτικοποίηση του νερού. Σε μια κατάμεστη αίθουσα περισσοτέρων των 600 ατόμων, παρουσία δημάρχων, φορέων, παρατάξεων, κινημάτων της πόλης, επιτροπές κατοίκων και απλών πολιτών, αποφασίζεται η δημιουργία συντονιστικού κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ, με το όνομα SOSτε το ΝΕΡΟ! Σκοπός του συντονιστικού να σταματήσει την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, χωρίς να εμπλέκεται σε μοντέλα διαχείρισης (κρατικό, δημοτικό, κ.α) προκειμένου να υπάρχει ενιαίο  και κοινό μέτωπο.

Αρχίζουν εκδηλώσεις ενημέρωσης με προβολή ταινιών κατά της ιδιωτικοποίησης σε γειτονιές, συζητήσεις – δουλειά που είχε ξαναγίνει και το 2008 στην τότε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης επί κυβερνήσεως Καραμανλή-,ώστε να μάθουν οι Θεσσαλονικείς ότι  η πώληση του νερού θα φέρει αυξήσεις στα τιμολόγια, υποβάθμιση των υποδομών λόγω μη συντηρήσεων, και φυσικά υποβάθμιση της ποιότητας του νερού λόγω των κατεστραμμένων υποδομών.

Τον Απρίλη του 2013  την ημέρα που βγαίνει στη δημοσιότητα η εκδήλωση ενδιαφέροντος, την ίδια ημέρα το συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης, μετά από τις πιέσεις του SOSτε το ΝΕΡΟ, αποφασίζει-ομόφωνα- την διενέργεια δημοψηφίσματος για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ. Η Θεσσαλονίκη μπαίνει στο χάρτη των Ευρωπαϊκών πόλεων οι οποίες με δημοψηφίσματα τάχθηκαν κατά της ιδιωτικοποίησης όπως το Βερολίνο, η Ιταλία, η Βιέννη.

Το δημοψήφισμα προβλέπεται από τον Καλλικράτη, αλλά εκκρεμεί η υπογραφή σχετικού προεδρικού διατάγματος από το 2006. Πάμε λοιπόν σε ένα άτυπο δημοψήφισμα που προήλθε από «τα κάτω» από το κίνημα. Η ισχύς του είναι κοινή και με το τυπικό, μιας και αν ακόμη είχε υπογραφεί το προεδρικό διάταγμα, η φύση των δημοψηφισμάτων  στην Ελλάδα δεν είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση, παρά μια «έκφραση γνώμης». Για εμάς όμως , είναι μια ξεκάθαρη πολιτική κίνηση, ένα πολιτικό μήνυμα σε μια κυβέρνηση που αν θέλει να λέει ότι υπηρετεί του πολίτες είναι υποχρεωμένη να ακούσει.

Ο διαγωνισμός πώλησης της ΕΥΑΘ εξελίσσεται, και τον Ιούνη του 2013, περνάνε στην δεύτερη φάση του, οι κοινοπραξίες SUEZ/ΑΚΤΩΡ και MEKOROT/ Όμιλος Αποστολόπουλου, ΤΕΡΝΑ.

Δέκα ακόμη δήμοι που υδρεύονται από την ΕΥΑΘ παίρνουν ανάλογες αποφάσεις για δημοψήφισμα. Το SOSτε το ΝΕΡΟ, ανοίγεται εκτός Ελλάδας και δικτυώνεται με τα Ευρωπαϊκά κινήματα του νερού, Βερολίνο, Ιταλία, Ισπανία, Βρυξέλλες, Αυστρία, κ.α. Η συμπαράσταση των «ξένων» μας συγκινεί, στις 25 Ιούλη, συντάσσουν μια επιστολή με τον τίτλο «Δεν σας θέλουμε στη Θεσσαλονίκη», και την στέλνουν στους υποψήφιους αγοραστές της ΕΥΑΘ. Την επιστολή υπογράφουν 50 Ευρωβουλευτές και 130 σωματεία και οργανώσεις  από Ελλάδα, Ευρώπη, Καναδά, κ.α. Ακολουθεί ερώτηση στην Κομισιόν από τον Ν.Χουντή για την πώληση των εταιρειών ύδρευσης στην Ελλάδα, « οι εθνικές κυβερνήσεις φέρουν την ευθύνη του τι θα πουλήσουν» είναι η απάντηση του Ο.Ρεν, και ουσιαστικά αδειάζει την κυβέρνηση που επικαλείται συνεχώς πιέσεις από την Τρόικα.

Σεπτέμβρης 2013 και ο Εβο Μοράλες ανταποκρίνεται στο αίτημα μας για βοήθεια, στέλνοντας στη Θεσσαλονίκη τον Pablo Groux Canedo, υπουργός των πολιτισμών της Βολιβίας. Εκατοντάδες άνθρωποι ήρθαν για να μάθουν από πρώτο χέρι, τι συνέβη στην Κοτσαμπάμπα, οπού η κυβέρνηση μετά από εντολή της πολυεθνικής του νερού έφτασε στο σημείο να επιβάλλει χαράτσι σε όσους συλλέγανε νερό της βροχής από τα φύλλα των  δέντρων. Σε μια χώρα που δεν είχε καν δίκτυο ύδρευσης, η ευρηματικότητα των βαρόνων του νερού για περισσότερα κέρδη, βρήκε τη λύση, χρέωσε το νερό της βροχής!  « Ο αγώνας για το νερό ήταν αγώνας για την αξιοπρέπεια μας πλέον» τόνισε ο Βολιβιανός υπουργός, ο αγώνας αυτός έφερε μετά από πέντε χρόνια τον Εβο Μοράλες , τον πρώτο ιθαγενή, στην Προεδρία της Βολιβίας.

Ακολουθεί εκδήλωση με την Ann Le Strat, αντιδήμαρχο του Παρισιού, η οποία με σημαία την επιστροφή του νερού στο δήμο, σαρώνει στις τοπικές εκλογές. Δεν είναι τυχαίο ότι η πατρίδα των πολυεθνικών του νερού, SUEZ και Veolia, σταμάτησε τη συνεργασία μαζί τους, πήρε το νερό στα χέρια της και από την πρώτο χρόνο κιόλας είχε 8% μείωση στο τιμολόγιο, και 35.000.000 ευρώ περισσότερα κέρδη! Παρόν στην εκδήλωση και ο Ozman Ozguven, δήμαρχος από το Δικελί της Τουρκίας.

Το 30% των συμπολιτών του δεν πληρώνει νερό διότι εφαρμόζει ένα μοντέλο όπου κάτω από ένα πλαφόν κατανάλωσης, το νερό είναι δωρεάν, και οικονομία για τις οικογένειες και εξοικονόμηση του πολύτιμου αγαθού. Έχει επεκτείνει το πρόγραμμα σε δημοτικές συγκοινωνίες, φούρνους, κ.α. Για την δράση του αυτή  έχει διωχθεί από το καθεστώς Ερντογάν, αλλά οι δημότες του τον εκλέγουν για 20 χρόνια, ένα πολύ καλό μάθημα σε δικούς μας δημάρχους που τρέχανε να βγουν φωτογραφία με τον Φουχτελ και εφαρμόζουν κατά γράμμα τις εντολές του για περικοπές στους Δήμους.

Στις 17 Φεβρουαρίου 2014, στην τελευταία ανοιχτή συνέλευση του SOSτε το ΝΕΡΟ, οι πολίτες αποφασίζουν να πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα στις 18 Μάη, ημέρα των αυτοδιοικητικών  εκλογών, σχεδόν ένα μήνα μετά στις 14 Μαρτίου, η ΠΕΔ ΚΜ αναγκάζεται να ακολουθήσει και αποφασίζει ομοίως.

Τελευταία εκδήλωση με τον Claus Kittsteiner, από το κίνημα του Βερολίνου Berlin Wassertisch, οι οποίοι μετά από δύο δημοψηφίσματα κατάφεραν να διώξουν την Veolia από την πόλη τους. Μια πικρή νίκη όμως, ο Δήμος πρέπει να πληρώσει ρήτρα σχεδον 700.000.000 ευρώ στη Veolia, γιατί έσπασε το συμβόλαιο που έληγε το 2027. Αντίστοιχες ρήτρες προβλέπονται και στην πώληση της ΕΥΑΘ….

Το SOSτε το ΝΕΡΟ απέκτησε τόση δυναμική που κάποιοι προσποιούνται ότι δεν υπάρχει, είτε επειδή δεν μπορούν να το ελέγξουν είτε για να δρέψουν λίγη από την προβολή που δημιουργήθηκε γύρω από το θέμα του νερού. Οι 35 ξένοι συνδικαλιστές-παρατηρητές που θα έρθουν για το δημοψήφισμα, η χρηματοδότηση της καμπάνιας από συνδικάτα του εξωτερικού, και το κυριότερο, οι εκατοντάδες των εθελοντών στις λίστες του SOSτε το ΝΕΡΟ είναι μια απάντηση στους παραπάνω. Αυτή η δυναμική δεν εξαργυρώνεται με το δημοψήφισμα, θα είναι εδώ και στις 19 Μάη συνεχίζοντας μέχρι το τέλος. Είναι πράγματι συγκινητικό, τόσοι συμπολίτες μας να είναι σε καθημερινή βάρδια στα γραφεία ενημέρωσης, να μοιράζουν υλικό, όχι μόνο χωρίς κανένα οικονομικό όφελος αλλά πολλές φορές πληρώνοντας και από την τσέπη τους.

Και τώρα δημοψήφισμα! Το κίνημα SOSτε το ΝΕΡΟ! Κατάφερε και έβαλε στην καθημερινή ατζέντα το θέμα του νερού. Και μόνο η επιβολή του δημοψηφίσματος από τα κάτω σε όλους τους δήμους της Θεσσαλονίκης μπορεί να θεωρηθεί επιτυχία. Σε μια εποχή που οι εξοντωτικές πολιτικές και η τρομοκρατία έχουν καθηλώσει τους  περισσότερους πολίτες στο σπίτι, το δημοψήφισμα για την μη ιδιωτικοποίηση του νερού δίνει την δυνατότητα σε χιλιάδες συμπολίτες μας να εκφραστούν για το μέλλον της ποιότητας της ζωής τους, τόσο του δικού τους όσο και των παιδιών τους.

Πηγαίνοντας και ένα βήμα παραπέρα, το δημοψήφισμα, αυτή η έκφραση δημοκρατίας, ξεπήδησε μέσα στα σκοτεινά χρόνια των μνημονίων και των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου. Σε μια περίοδο που  Συνταγματικά  δικαιώματα καταπατούνται, έρχεται η απάντηση από τον ίδιο τον λαό, που αντιδρά με μια δημοκρατική διαδικασία κατοχυρωμένη σε όλη την Ευρώπη, θα τον ακούσουν;

O Γιώργος Αρχοντόπουλος είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΥΑΘ 
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01