search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 03:39
MENU CLOSE

Σε κατάσταση… ζεν ο Σγουρός

16.05.2014 21:00
oldphotos1111400228813.jpg

«Συντροφιά» με τον Φούχτελ ο απερχόμενος περιφερειάρχης και μακριά από τις επιθυμίες των πολιτών

«Συντροφιά» με τον Φούχτελ ο απερχόμενος περιφερειάρχης και μακριά από τις επιθυμίες των πολιτών

Ποια ακριβώς είναι η αντίληψη του Γιάννη Σγουρού για τα καθήκοντα του περιφερειάρχη; Αν κρίνουμε από τις δημόσιες καταγγελίες των εν ενεργεία αντιπεριφερειαρχών του, οι οποίοι όμως δεν είναι υποψήφιοί του, για τις οποίες γράψαμε πιο αναλυτικά την περασμένη εβδομάδα, αντιλαμβανόμαστε πολλά για την αντίληψη του απερχόμενου περιφερειάρχη περί των καθηκόντων του…

Πρώτα και κύρια για τις σχέσεις του, όχι με τους πολίτες της Αττικής, οι οποίοι τον εξέλεξαν και έναντι των οποίων κυρίως είναι υπόλογος, αλλά με την… τρόικα. Όπως θα θυμάστε, τόσο ο αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Βόρειου Τομέα Αθηνών Κώστας Μανιάτης όσο και εκείνος του Πειραιά Στέφανος Χρήστου, στις πρόσφατες δηλώσεις τους, τον καταγγέλλουν για «σύμφωνο συνεργασίας» με την τρόικα.

Φαίνεται λοιπόν ότι δεν πήγαν χαμένα τα πάρε – δώσε και οι επισκέψεις του… επιτετραμμένου της Μέρκελ για την Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα Γιόαχιμ Φούχτελ, ο οποίος έχει αναλάβει την… εργολαβία να προσαρμόσει την πολιτική πάμπολλων αυτοδιοικητικών αρχόντων στην Ελλάδα στα κέφια των δανειστών απομακρύνοντάς την από τις ανάγκες των πολιτών, οι οποίοι υποφέρουν από τις δραματικές συνέπειες της κρίσης.

Μάλλον, λοιπόν, ο απερχόμενος περιφερειάρχης Αττικής δεν ήταν μια δύσκολη… αποστολή για τον Φούχτελ, καθώς απέδειξε κατά τη θητεία του ότι αισθάνεται ανετότερα με την εξυπηρέτηση των… φουχτέλιων επιθυμιών παρά εκείνων των πολιτών.

Πεζά πράγματα
Η αλήθεια είναι ότι οι πολίτες ζητούν… πεζά πράγματα: Ολοκληρωμένο αντιπλημμυρικό σχεδιασμό, για να μην πνίγονται, όπως στο Καματερό για παράδειγμα, με μια γερή βροχή. Ή αποχετευτικό σύστημα στη Βόρεια και Ανατολική Αττική. Ή αυτάρκεια σε νερό στα νησιά του Αργοσαρωνικού για να πάψουν οι κάτοικοι να είναι στο έλεος των νερουλάδων. Ή να μπει τέλος στον εφιάλτη της Φυλής, όπου θερίζουν οι καρκίνοι και οι λευχαιμίες.

Ο απερχόμενος περιφερειάρχης δεν θα μπορούσε να ικανοποιήσει τέτοιου είδους επιθυμίες και για έναν δεύτερο λόγο: Θα ήταν αναγκασμένος να συγκρουστεί με το στρατόπεδο των εργολαβικών συμφερόντων. Στρατόπεδο ισχυρό, του οποίου είναι επίσης πιστός υποστηρικτής. Πλείστες όσες φορές έχει μάλιστα δώσει τα διαπιστευτήριά του.

Και στο θέμα του Ρυθμιστικού, και στο Ελληνικό, και στο παραλιακό μέτωπο. Αλλά και στο… θάψιμο από τη νυν περιφερειακή διοίκηση της Γραμμής 4 του μετρό, που αφορά το Τμήμα «Άλσος Βεΐκου – Ευαγγελισμός», το οποίο θα όφειλε να ενταχθεί στο Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης (νέο ΕΣΠΑ) και να εκτελεστεί ως δημόσιο έργο. Κάτι τέτοιο δεν έγινε, αν και η κυβέρνηση, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, διατηρεί άριστες σχέσεις με τον Σγουρό.

Παρά τις καλές σχέσεις, λοιπόν, δεν δεσμεύθηκαν τα κονδύλια που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη Γραμμή 4, αλλά πήγαν για την κατασκευή αυτοκινητοδρόμων – και τούτο προς όφελος των παραχωρησιούχων των έργων αυτών. Και όλα αυτά μπροστά στην απόλυτη απάθεια του περιφερειάρχη. Πώς θα γινόταν άλλωστε διαφορετικά; Από τη στιγμή που οι παραχωρησιούχοι των αυτοκινητοδρόμων είναι οι εκλεκτοί του…

Έτσι, τα μόνα έργα που υλοποιούνται (ή η συντριπτική τους πλειονότητα) είναι έργα… οδοποιίας, τα οποία η κυβέρνηση δεν μπορεί να δώσει απευθείας στους δήμους. Τα αναθέτει έτσι στον περιφερειάρχη και αυτός συνάπτει προγραμματικές συμβάσεις με τον εκάστοτε δήμο. Οι τελευταίες προγραμματικές συμβάσεις (στο τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο, τη Μεγάλη Τρίτη) αφορούσαν έργα οδοποιίας: ήταν ο τρόπος της κυβέρνησης να αβαντάρει τον δήθεν ακομμάτιστο Σγουρό…

Η Γραμμή 4 του μετρό δεν είναι βέβαια έργο οδοποιίας. Αποτελεί έργο πνοής για την Αττική, καθώς θα εξυπηρετήσει πολλές εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες και θα αναβαθμίσει τις συγκοινωνιακές υποδομές με ένα μέσο φιλικό στο περιβάλλον, όπως το μετρό. Υπάρχουν μάλιστα προχωρημένες μελέτες και το έργο είναι ώριμο προς ένταξη στο ΣΕΣ. Ωστόσο ο απερχόμενος δεν κούνησε ούτε το μικρό του δαχτυλάκι προς τον Χρυσοχοΐδη.

Το ίδιο (δεν) έκανε όταν, πριν από έναν χρόνο περίπου, πέρσι το καλοκαίρι, η κυβέρνηση μείωνε κατά 67% τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης – κόβοντάς της έτσι το «οξυγόνο».

Σε κατάσταση… ζεν ο Σγουρός!

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01