search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 14:51
MENU CLOSE

Όλα ή τίποτα: Αντιεξουσιαστικός λόγος και συνείδηση των ορίων

16.05.2014 09:59
Όλα ή τίποτα: Αντιεξουσιαστικός λόγος και συνείδηση των ορίων - Media

Με ζηλευτά ελληνικά στο δοκίμιό του σχετικά με τα όρια του αντιεξουσιαστικού λόγου στη χώρα μας, ο συγγραφέας έρχεται αντιμέτωπος με μια δυναμική ελληνική ιδεολογική ιδιαιτερότητα

Γιάννης Καλιόρης
Εκδόσεις: Αρμός
Σελ.: 206
 
Με ζηλευτά ελληνικά στο δοκίμιό του σχετικά με τα όρια του αντιεξουσιαστικού λόγου στη χώρα μας, ο συγγραφέας έρχεται αντιμέτωπος με μια δυναμική ελληνική ιδεολογική ιδιαιτερότητα, όπου όλα δοκιμάζονται στους δωρεάν παρεχόμενους υπερβατικούς στίβους, εκεί που οι ευγενικές ιδέες συγκροτούν ένα υπεράνω κριτικής ιδεολογικοπολιτικό δόγμα, του οποίου η παραμικρή αιτίαση θεμελίωσης στην πραγματικότητα σηματοδοτεί την απαρχή της αντίδρασης. Έτσι, στη χώρα μας ο αντιεξουσιαστικός λόγος ταυτίστηκε με τον ανέφικτο λόγο, αυτόν που δεν βρίσκει το παραμικρό έρεισμα στην πραγματικότητα, αυτόν που δεν μπορεί να υπάρξει παρά μόνο σε υπερβατικές ενατενίσεις, σε ασαφείς ιδεολογικούς οραματισμούς, σε εκτός τόπου και χρόνου διαστάσεις. Το πιο σύνηθες φαινόμενο σε παρόμοιες αντιεξουσιαστικές θεωρήσεις είναι ότι αυτοί που οραματίζονται και επαγγέλλονται σαρωτικές απελευθερώσεις, αχανείς αυτονομίες και απεριόριστη δικαιοσύνη, καταλήγουν στο απεχθέστερο αποτέλεσμα, σε αυτό που τελικά είναι κατ’ εικόνα και ομοίωσή τους, σε ό,τι πιο εξουσιαστικό, καταπιεστικό και ανελεύθερο. Οι διαψεύσεις είναι συντριπτικές και οι εκτός ορίων εκτροχιασμοί απελπιστικά συνεπείς. Έτσι, έχουμε το συχνότατο φαινόμενο οι πιο απελευθερωτικές απαγγελίες να εκφέρονται μέσα από απολυτότητες ενός δογματικού αρνητισμού που επιχειρηματολογεί με τον επαγγελματικό φανατισμό της καταπιεστικής ιδεολογίας που υποτίθεται ότι αντιστρατεύεται! Με δυο λόγια, ο αντιεξουσιαστικός λόγος ασκείται και εκφέρεται στη χώρα μας με την απεχθή καταπιεστική μεθοδολογία της εξουσίας!

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.05.2024 14:45