search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 22:00
MENU CLOSE

Οι τσαχπινιές του Ποταμιού και η επιλεκτική μνήμη του Σταύρου

21.05.2014 21:00
oldphotos20991211400697535.jpg

Πριν από δυο χρόνια, σε τη­λεοπτική του εμφάνιση, ο δη­μοσιογράφος τότε Σταύρος Θεοδωράκης, ίσως με μια δόση αυτοκριτικής για το επάγγελμα, είχε πει ότι «αν η χώρα είχε δη­μοσιογράφους με πολύ πιο ισχυ­ρές συνειδήσεις τη δεκαετία του '90, δεν θα είχαμε την κρίση αυτή».

Πριν από δυο χρόνια, σε τη­λεοπτική του εμφάνιση, ο δη­μοσιογράφος τότε Σταύρος Θεοδωράκης, ίσως με μια δόση αυτοκριτικής για το επάγγελμα, είχε πει ότι «αν η χώρα είχε δη­μοσιογράφους με πολύ πιο ισχυ­ρές συνειδήσεις τη δεκαετία του '90, δεν θα είχαμε την κρίση αυτή». Με την άποψη αυτήν, τη δική του προ διετίας, διαφωνεί προφανώς ο ίδιος ο… πολιτικός Σταύρος Θεοδωράκης σήμερα.
 
Η ασυνέπεια λόγων (προ διε­τίας) και έργων (σημερινών) του νέου στο πολιτικό κουρμπέτι αρ­χηγού αποτυπώνεται στον τρόπο με τον οποίο το Ποτάμι προσεγ­γίζει τους δυνάμει ψηφοφόρους
 
του. Τα διαφημιστικά σποτ που εμφανίστηκαν στις τηλεοράσεις, με στόχο «τα νεανικά κοινά» και τις κυρίες και κυρίους μιας κάποιας ηλικίας, αποδεικνύουν ότι ο ιδρυτής του Ποταμιού μπορεί να υποστηρίζει με τον πλέον… φυσικό τρόπο την οπτική της δη­ δη­μοσιογραφίας που υπηρέτησε τη δεκαετία του 1990 ως διευθυ­ντής του «Κλικ» και την οποία εί­χε καταγγείλει (δικαίως!) ως μια από τις αιτίες που οδήγησαν τη χώρα στην κρίση.
 
Η αντίφαση είναι προφανής και ευδιάκριτη, όσο κι αν ο Σταύ­ρος Θεοδωράκης θέλει να την ξεχάσει ή να (μας) την κρύψει. Αυτή ακριβώς η αντίφαση (κατά μια διαφορετική διατύπωση θα μπορούσε να ονομαστεί «ασυνέ­πεια» ή, ακόμη καλύτερα,«πο­λιτική απάτη») είναι το σημείο όπου αποκτούν (δημόσιο) ενδια­φέρον για να γίνουν αντικείμενο κριτικής τα λόγια και οι πράξεις του πολιτικού (όχι του δημοσιο­γράφου) Σταύρου Θεοδωράκη.
 
Με πιο απλά λόγια, για να συνοψίσουμε, ο Θεοδωράκης απευθύνεται στην κοινωνία ζη­τώντας την εμπιστοσύνη (ψή­φο) της καταγγέλλοντας το δημοσιογραφικό σύμπλεγμα της δεκαετίας του 1990, βγάζοντας όμως – προφανώς – τον εαυτό του απέξω, παρά το γεγονός ότι υπήρξε προβεβλημένο μέλος του και εξέχουσα μορφή life style προσέγγισης της δημοσιο­γραφίας.
 
Επιπροσθέτως, σήμερα, ως πολιτικός αξιοποιεί τις τεχνικές αυτού ακριβώς του δημοσιογρα­φικού μοντέλου που κατά την άποψή του (με την οποία παρεμπιπτόντως συμφωνούμε) συ­νέβαλε στην καταστροφή της χώρας.
Ακόμη χειρότερη, εξετάζοντάς την από μια «ηθική» σκο­πιά, είναι η πολιτική πρακτική την οποία ακολουθεί ο πρώην συνάδελφος.
 
Στα ερωτήματα που του απευ­θύνουν οι πιθανοί ψηφοφόροι του και τα οποία έχουν να κά­νουν με τις προτάσεις και τα σχέδιά του για την έξοδο της χώρας από την κρίση, ο αρχηγός του Ποταμιού κάνει μακροβούτι σε θολά νερά, ποντάροντας στην πανθομολογούμενη αναξιοπιστία των Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ και στην πανσπερμία απόψεων που μπορεί και διαχειρίζεται (ακόμα) ο ΣΥΡΙΖΑ. Αφού αυτοί δεν σας λένε κάτι συγκεκριμένο, μας λέ­ει ο Σταύρος, γιατί ρωτάτε εμέ­να. Εμένα, μας λέει ο Σταύρος άλλωστε, με ξέρετε, με βάζετε μέσα στο σπίτι σας εδώ και 20 χρόνια.
 
Κι όμως, ακόμη παραμένει εκ­κρεμές το ερώτημα «τι (πολιτι­κό) καπνό φουμάρει»…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 21:59