search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 04:08
MENU CLOSE

Τούρκικο φάντασμα πάνω από τη Θράκη

30.05.2014 21:00
oldphotossel_421401434932.jpg

Η περιφερειακή «βόμβα» που έσκασε μέσω της ευρωκάλπης στη Θράκη ξύπνησε άτσαλα το «κράτος των Αθηνών», το οποίο βλέπει ξανά ολοζώντανο μπροστά του το φάντασμα του Αχμέτ Σαδίκ.

 

Με αφορμή τα ποσοστά που πείρε το μειονοτικό κόμμα «Ισότητας ειρήνης και φιλίας» στην Θράκη, (πρώτο κόμμα στην Ροδόπη με 34,7% και δεύτερο στην Ξάνθη με 22%), το «Π» επαναφέρει ένα παλαιότερο ρεπορτάζ στον απόηχο των ευρωεκλογών του 2014 όπου αποκαλύπτεται ο ρόλος και το «προσωπείο» του εν λόγο σχηματισμού.

 

Η περιφερειακή «βόμβα» που έσκασε μέσω της ευρωκάλπης στη Θράκη ξύπνησε άτσαλα το «κράτος των Αθηνών», το οποίο βλέπει ξανά ολοζώντανο μπροστά του το φάντασμα του Αχμέτ Σαδίκ.

Δύο δεκαετίες μετά, αν κι έχουν αλλάξει άρδην πρόσωπα και πρωταγωνιστές, αυτό που μένει σταθερά στη θέση του είναι ένα δεδομένο: το τουρκικό προξενείο παραμένει στην Κομοτηνή. Από τα μέσα της δεκαετίας του ’90, από τότε που ξεκίνησε η μακρά περίοδος της δανεικής Ολυμπιακής ευμάρειας και εξελίσσονταν διάφορα επεισόδια δυνατής ελληνοτουρκικής φιλίας με κουμπαριές, ζεϊμπέκικα κ.ά., το… χαλί φαινόταν μεγάλο για να σκεπάσει το θέμα της Θράκης. Μετά πέσαμε στην παραζάλη της κρίσης, τέσσερα χρόνια τώρα παλεύουμε στην οικονομική άβυσσο, οπότε… πού καιρός και μυαλό για το τι ακριβώς συμβαίνει στη Θράκη.

«Εύκολη» λύση

Μόνο που πολύ καιρό πριν φτάσουμε εμείς στις ευρωεκλογές, ο εξ Ανατολών πρώην φίλος και κουμπάρος Ταγίπ Ερντογάν άρχισε να μπαίνει σε μεγάλα ζόρια και να βλέπει το έδαφος να φεύγει κάτω απ’ τα πόδια του (σκάνδαλα, λαϊκή αντίδραση, εκκαθαρίσεις στο «καρτέλ» των στρατηγών, υπαρκτοί ή ανύπαρκτοι κίνδυνοι πραξικοπήματος κ.ά.). Ως γνωστόν, στην ιστορία όποτε το όποιο καθεστώς της Άγκυρας ζορίζεται, επιχειρεί να βρει διέξοδο με… φυγή είτε προς τα μέρη μας είτε προς το Κουρδιστάν.

Κάπως έτσι ξύπνησε το πρωί της Δευτέρας, παραζαλισμένη, η Αθήνα και έμαθε ότι στη Θράκη «αναστήθηκε» το Kόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας (DEB) του μακαρίτη γιατρού Αχμέτ Σαδίκ, με άλλον τώρα αρχηγό, άλλο πρόξενο στην Κομοτηνή, αλλά το ίδιο με τότε αποτέλεσμα: Πρωτιά στην Ξάνθη και συντριπτική πρωτιά στη Ροδόπη. Στην Ξάνθη το κόμμα DEB πήρε 15.378 ψήφους (25,89%), αφήνοντας τη Ν.Δ. στο 17,59% (από 26,48% τον Ιούνιο του 2012) και τον ΣΥΡΙΖΑ στο 17,11% (38,56%, τον Ιούνιο του ’12). Στη Ροδόπη η εικόνα ήταν ακόμη πιο «θεαματική»: με 25.857 ψήφους το DEB έγραψε 41,68%, περιορίζοντας τη Ν.Δ. στο 16,41% (27,28% τον Ιούνιο του ’12) και τον ΣΥΡΙΖΑ στο 10,83% (19,75% τον Ιούνιο του ’12). Ειδικά στη Ροδόπη υπολογίζεται ότι το 95% (ίσως και περισσότεροι!) της μουσουλμανικής μειονότητας ψήφισαν το μειονοτικό κόμμα του προξενείου. Στην Ξάνθη κάποιοι λίγοι «ξέφυγαν» από την προξενική γραμμή, ωστόσο κι εδώ το ποσοστό της μειονότητας, που ξαναστράφηκε στο DEB, ξεπέρασε το 80%.

Περασμένα… μεγαλεία

Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, στις ευρωεκλογές του 1999, του 2004 και του 2009, όπως και στις εθνικές εκλογές της ίδιας περιόδου, τα δύο (τότε) μεγάλα κόμματα ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. και στους δύο νομούς Ξάνθης και Ροδόπης συγκέντρωναν ποσοστά ανάλογα με τις εθνικές επιδόσεις τους, που κυμαίνονταν από 35% έως 45%, σε απόλυτη αντιστοιχία με το εκάστοτε «ρεύμα» εξουσίας. Στην ίδια κατεύθυνση είχε κινηθεί και το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούνιο του 2012 στην Ξάνθη, όπου έφτασε το 38,56%. Τώρα, το 40άρι το συγκέντρωσε το Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας στη Ροδόπη…

Όργανο της Άγκυρας

Το κόμμα DEB, σε απευθείας σύνδεση με την Άγκυρα, μέσω του τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή, εισέβαλε κυριολεκτικά στα ελληνικά πολιτικά πράγματα στα τέλη της δεκαετίας του ’80. Με επικεφαλής τον γιατρό Αχμέτ Σαδίκ, ο οποίος εξελέγη μειονοτικός βουλευτής το 1989 και το 1990, ανέπτυξε ποικίλη δραστηριότητα, τόσο εντός του Κοινοβουλίου όσο και στα διεθνή φόρα, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι καταπιέζει και κρατά στο περιθώριο τη μουσουλμανική μειονότητα. Πάνω απ’ όλα, όμως, η βασική επιδίωξή του ήταν και παραμένει αναλλοίωτη μέχρι και με τη σημερινή επανάκαμψή του: η εμφάνιση της μειονότητας ως τουρκικής.

Με ένταση ξανά τα τελευταία χρόνια, κύκλοι του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής επαναφέρουν θέμα «ανεξάρτητης δημοκρατίας της Δυτικής Θράκης» μιλώντας περί δήθεν δικαιωμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας, τα οποία θίγονται από την ελληνική πλευρά. Απόλυτα ευθυγραμμισμένο, το κόμμα DEB στη διακήρυξή του για τις ευρωεκλογές ανέφερε ότι «βλέπουμε τις ευρωεκλογές ως μία ευκαιρία για να διαδώσουμε τη φωνή μας, να τραβήξουμε την προσοχή. Συμμετέχουμε στις ευρωεκλογές του Μαΐου για να δώσουμε ένα μήνυμα στη νοοτροπία και τις πολιτικές που δεν λαμβάνουν υπόψη τα δημοκρατικά αιτήματα της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης…».

Η πορεία του Κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας ανακόπηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’90, αφού χρειάστηκε να επιστρατευθεί το πλαφόν του 3% προκειμένου ένα κόμμα να μπορεί να εισέλθει στη Βουλή (εκλογικός νόμος Κούβελα, της κυβέρνησης Μητσοτάκη). Αυτό ακριβώς το στοιχείο όλων των εκλογικών νόμων έκτοτε είναι που «κατακεραυνώνει» σήμερα η νέα ηγεσία του κόμματος DEB. Η επιθετική πολιτική από το DEB, όπως την υλοποιούσε ο γιατρός Αχμέτ Σαδίκ, ανεστάλη στα μέσα της δεκαετίας του ’90, μετά τον ξαφνικό θάνατο του μειονοτικού πολιτευτή σε τροχαίο δυστύχημα τον Ιούλιο του 1995.

Παράλληλα άρχισαν να δημοσιοποιούνται έντονες διαμαρτυρίες από κάποιες μετριοπαθείς πλευρές της μειονότητας, που για λόγους τακτικής δεν ήθελαν να ακολουθήσουν την επιθετική γραμμή του κόμματος του Σαδίκ και του προξενείου. Έτσι περάσαμε στη φάση κατά την οποία τα κόμματα, είτε σε εθνικές εκλογές είτε σε ευρωεκλογές, συμπεριελάμβαναν στους συνδυασμούς τους εκπροσώπους της μειονότητας. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι αυτός ο «δρόμος» ακολουθήθηκε για περίπου 20 χρόνια, σήμερα αποδεικνύεται ότι όλα τα κόμματα, η «πολιτική γραφειοκρατία» της Αθήνας, απέτυχαν παταγωδώς στη δημιουργία ενός νέου πολιτικού προσωπικού στους κόλπους της μειονότητας, το οποίο με την ύπαρξή του και μόνο θα μπορούσε να απομονώσει το τουρκικό προξενείο και τις επιδιώξεις της Άγκυρας.

Έτσι φτάσαμε στη σημερινή κατάσταση, όπου Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ακόμα και η ΔΗΜΑΡ, συνάντησαν μια γενική και επίμονη απροθυμία για συμμετοχή μουσουλμάνων στα ψηφοδέλτιά τους, ενώ τα προηγούμενα χρόνια διατηρούσαν άριστες σχέσεις με μουσουλμάνους πολιτευτές της Θράκης. Το «κερασάκι» ήρθε με τη γνωστή ιστορία της Ρομά Σουλεϊμάν Σαμπιχά και τον εξοβελισμό της από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Το τεχνητό… κενό στην εκπροσώπηση της μειονότητας ήρθε να καλύψει το ανασυσταθέν κόμμα DEB, υπό την καθοδήγηση του Τούρκου πρόξενου στην Κομοτηνή Ιλχάν Σενέρ και με πρόεδρο πλέον τον άνθρωπο του προξενείου Μουσταφά Αλί Τσαφούζ. Έντονη δραστηριότητα τους τελευταίους μήνες για την ανασύσταση του Κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας στη Θράκη αναπτύσσει και η χήρα του Αχμέτ Σαδίκ, Ισίκ Αχμέτ.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01