21/05/2019 11:11:45

Κατασκοπεία και σκάνδαλα

Κατασκοπεία και σκάνδαλα - Media

Σεισμός από σκάνδαλα μυστικών χρηματοδοτήσεων και κατασκοπείας ταρακουνάει την Ουγγαρία, αλλά και το Ευρωκοινοβούλιο, με το… τσουνάμι να φτάνει μέχρι τη Ρωσία του Πούτιν. Σύμφωνα με τους «N.Y. Times», το BBC και την oυγγρική «Magyar Nemzet», το ισχυρό ακροδεξιό κόμμα της Ουγγαρίας Jobbik κατηγορείται ευθέως ότι χρηματοδοτείται από τη Ρωσία.

Μάλιστα, οι ουγγρικές δικαστικές αρχές αιτήθηκαν στο Ευρωκοινοβούλιο, με επιστολή του εισαγγελέα στον Μάρτιν Σουλτς λίγο πριν από τις εκλογές, στις 12.5.2014, την άρση ασυλίας για τον πρωτοκλασάτο ευρωβουλευτή του ακροδεξιού κόμματος Μπέλα Κόβατς, με την κατηγορία ότι είναι κατάσκοπος της Ρωσίας.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι η σύζυγος του βουλευτή, που έχει και ρωσική και αυστριακή υπηκοότητα, επίσης δουλεύει για τη ρωσική κατασκοπεία.

Ο Κόβατς είναι οικονομολόγος κι έκανε τεράστια περιουσία με δραστηριότητα στη Ρωσία και την Ιαπωνία. Ο συγκεκριμένος ευρωβουλευτής προσχώρησε στο Jobbik το 2005 και ηγείται του τμήματος εξωτερικής πολιτικής του κόμματος. Επίσης ήταν ένας από τους ευρωβουλευτές που παρακολούθησαν το δημοψήφισμα της Κριμαίας τον Μάρτιο. Σε αντίθεση με τις περισσότερες δυτικές κυβερνήσεις και τους παρατηρητές που έκριναν το δημοψήφισμα παράνομο, ο Κόβατς το αξιολόγησε ως νόμιμο.

Είναι ναζί

Το Jobbik, που ήρθε δεύτερο στις πρόσφατες ευρωεκλογές, είναι μια ανοιχτά παραστρατιωτική, φιλοναζιστική και αντισημιτική οργάνωση. Άρχισε να βρίσκει ευρύτερη απήχηση όταν έκανε μια μεγάλη στροφή προς τους δυσαρεστημένους με την κυβέρνηση ψηφοφόρους. Τώρα, όμως, βρίσκεται αντιμέτωπο, εκτός των άλλων, και με κατηγορίες ότι ρωσικό χρήμα καταλήγει στα ταμεία του κόμματος.

Ο ίδιος ο Κόβατς, πάντως, αρνείται τις κατηγορίες περί κατασκοπείας και περιγράφει το σκάνδαλο ως κατασκεύασμα που σκοπό έχει να πλήξει την άνοδο του κόμματός του. Η άρση ασυλίας του δεν αναμένεται να συζητηθεί από το Ευρωκοινοβούλιο πριν από τον Σεπτέμβριο.

Υπάρχει, όμως, κι άλλη μια περίπτωση ευρωβουλευτή, αυτή της Τατιάνα Ζντανόκα από τη Λετονία, που ερευνάται από τις αρχές της χώρας της επειδή κι αυτή κατηγορείται για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας!

 

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.