search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 03:41
MENU CLOSE

Φεστιβάλ στα Παλαιά Σφαγεία

03.06.2014 21:00
Φεστιβάλ στα Παλαιά Σφαγεία - Media

Το Photometria Festival επιστρέφει τον Ιούνιο για έκτη συνεχόμενη χρονιά με σκοπό να μετατρέψει την πόλη των Ιωαννίνων σε «πόλη της φωτογραφίας».

Το Photometria Festival επιστρέφει τον Ιούνιο για έκτη συνεχόμενη χρονιά με σκοπό να μετατρέψει την πόλη των Ιωαννίνων σε «πόλη της φωτογραφίας». Θα πραγματοποιηθούν εκθέσεις, σεμινάρια και διαγωνισμοί με ελεύθερη είσοδο σε πολυχώρους και πολιτιστικά ιδρύματα από τις 4 έως τις 15 Ιουνίου

Ένα από τα πιο επιτυχημένα και… «εξαγώγιμα προϊόντα» της πόλης των Ιωαννίνων, το Photometria Festival 2014, επανέρχεται στα Παλαιά Σφαγεία αλλά και σε άλλα πολιτιστικά ιδρύματα, με σκοπό να προσδώσει μια φωτογραφική ταυτότητα στην πόλη. Στη χώρα μας είναι το πρώτο διαδραστικό φεστιβάλ στο οποίο έχουν τη δυνατότητα όλοι όσοι αγαπούν την τέχνη της φωτογραφίας, όχι μόνο να συμμετέχουν, αλλά και να ψηφίζουν για την καλύτερη φωτογραφία, καθώς υπάρχει και διαγωνιστικό τμήμα.

Η ιδέα της διοργάνωσης ανήκει σε τρεις ερασιτέχνες φωτογράφους από τα Ιωάννινα. Οι Παναγιώτης Παπουτσής, Αχιλλέας Τζιάκος και Γιώργος Παπαθανασίου ίδρυσαν την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Έντευξις», η οποία έχει ως κύρια δραστηριότητα τη διοργάνωση φωτογραφικών σεμιναρίων και δράσεων που αφορούν τη φωτογραφία ως τέχνη. Οι ίδιοι καταπιάνονται με αυτήν τα τελευταία περίπου 12 χρόνια, ενώ έχουν παρακολουθήσει σεμινάρια και έχουν επιμεληθεί εκθέσεις δίπλα σε αξιόλογους φωτογράφους, όπως ο Γιάννης Δήμου, o Andre Banner, ο William Abranowicz κ.ά.

Το 2009, η ίδια εταιρεία τόλμησε να δημιουργήσει ένα φεστιβάλ ώστε να προωθήσει τη σύγχρονη φωτογραφία, να υποστηρίξει νέους και ξένους φωτογράφους απ’ όλο τον κόσμο αλλά και να αναπτυχθεί η συνεργασία διάφορων πολιτιστικών οργανισμών και φεστιβάλ της Ελλάδας και άλλων χωρών. Το όραμά τους; «Να καταστήσουμε το Photometria Festival ένα από τα σημαντικότερα φωτογραφικά φεστιβάλ των Βαλκανίων και την πόλη των Ιωαννίνων φωτογραφικό προορισμό», μας λένε οι διοργανωτές Π. Πατουτσής και Α. Τζιάκος.

Μεγάλη συμμετοχή, πολλά βραβεία

Φέτος, η συμμετοχή του κόσμου ήταν μεγαλύτερη απ’ οποιαδήποτε άλλη χρονιά. Τετρακόσιοι δεκαεννέα φωτογράφοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό συμμετέχουν στο διαγωνιστικό κομμάτι, διεκδικώντας τα βραβεία από την κριτική επιτροπή και το κοινό, ενώ συνολικά εκθέτουν 96 άτομα στους χώρους που θα διεξαχθεί το φεστιβάλ.
Μετά τις παλαιότερες θεματικές του, «Μουσική», «Πρόσωπα», «Ζωή του Δρόμου», «Σύνορα», «Αλλαγή;», η φετινή θεματική του επικεντρώνεται στην «Αντανάκλαση». Μεταφορικά νοείται η απήχηση, η επιρροή του συναισθήματος της τέχνης και του πνεύματος του ελληνικού (και όχι μόνο) πολιτισμού.

Τέλος, μάλιστα, μαζί με τις υπόλοιπες έξι δράσεις του φεστιβάλ (Photographic Village – 3ήμερο σεμιναρίων στο Πάπιγκο, Photometria Walk – Διαγωνισμός φωτογραφίας διάρκειας τριών ωρών, Photometria Enteyxis – 5 πολιτιστικοί φορείς συναντώνται με κεντρικό άξονα την ανάπτυξη της φωτογραφίας, Photometria Screenings – Προβολές ταινιών μικρού μήκους και video art, Photometria Academy – Διαλέξεις και σεμινάρια από φωτογράφους από την Ελλάδα, την Πολωνία, την Ιταλία, τη Δανία και τη Βουλγαρία, Photometria Schoolaroid – Εκπαιδευτικό πρόγραμμα ενασχόλησης μαθητών του δημοτικού με τη φωτογραφία) θα υπάρξει και μια νέα δράση. Στην «Parallel Voices» δίνεται η δυνατότητα να εκθέσουν έξι νέοι ταλαντούχοι φωτογράφοι το έργο τους, ηλικίας 26 έως 40 ετών (Φωτογραφείο Μουσελίμης, 4 – 15.6).

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Παλαιά Σφαγεία Ιωαννίνων. Έκθεση των 25 καλύτερων φωτογραφιών του διαδικτυακού διαγωνισμού φωτογραφίας «Αντανάκλαση/Reflection» (4 – 15.6).
Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων. Έκθεση του διεθνούς φήμης φωτογράφου Κωνσταντίνου Μάνου, με τίτλο «A Greek Portfolio» (5 – 30.6).
Πνευματικό Κέντρο Ιωαννίνων. Frames of European Common Life .  Έκθεση φωτογραφίας των συμμετεχόντων του ευρωπαϊκού εκπαιδευτικού προγράμματος Grundtvig (7 – 15.6).
Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία. Έκθεση φωτογραφίας του Παύλου Φυσάκη, με τίτλο «Land Ends» (1ος όροφος, 6 – 15.6).
Έκθεση φωτογραφίας του Jonnek Jonneksson (6 – 15.6).
Ιτς Καλέ Ιωαννίνων. Έκθεση φωτογραφίας της Nelly’s «Χορός και Αρχαιότητα» (5 – 15.6).
Γκαλερί Τεχνοχώρος.  Έκθεση φωτογραφίας του Herbet List «Ελλάς» (6 – 15.6).

Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Η πενταμελής επιτροπή του Photometria Festival 2014 αποτελείται από τους Ιάσωνα Δήμου, Κωστή Εμμανουηλίδη, Φωτεινή Παπαχατζή, Κωνσταντίνο Βάσση και Κωστή Μουσελίμη.
(Σημείωση: H έκθεση των 25 καλύτερων φωτογραφιών του διαγωνισμού «Photometria Awards 2014 Reflection» θα ταξιδέψει και θα εκτεθεί σε επτά πόλεις της Ελλάδας)

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01