21/02/2020 15:54:37

Το βιβλίο στη σέντρα

Το βιβλίο στη σέντρα - Media

Το ποδόσφαιρο είναι η Όπερα των Φτωχών, όπου το πάθος συναγωνίζεται τη δύναμη, ο άθλος την ευφυΐα, ο άνθρωπος τα όριά του. Ο Θεολόγος Αλεξανδράτος και ο Χρίστος Σωτηρακόπουλος γράφουν για το Μουντιάλ ο καθένας με τον τρόπο του.
 
Σπάνια η αθλητικογραφία στη χώρα μας διαθέτει μια γε­νικότερη και ευρύτερη ματιά από αυτή που περιορίζει το ποδόσφαιρο αποκλειστικά εντός παιδιάς. Και αυτό συνι- στά μια έλλειψη που κρατά το ποδόσφαιρο μακριά από τον κοινωνικό του ρόλο, τις ρίζες καταγωγής του, την πολι­τισμική του αξία. Προφανώς, ο φίλαθλος δεν χορταίνει να θαυμάζει τις μαγικές ενέργειες, τις εμπνευσμένες πάσες, τις βαθιές σέντρες ακριβείας, τις κεφαλιές, τις αριστοτεχνι­κές ντρίμπλες και τα γκολ, όλα αυτά που απελευθερώνουν την ανυπόκριτη χαρά του, την ανιδιοτελή του έκρηξη, τη συγκλονιστική επιστροφή στα χρόνια της αθωότητας. Το ποδόσφαιρο δεν είναι τυχαία ο βασιλιάς των σπορ, ένα άθλημα με μαζική διαπολιτισμική αποδοχή.
 
Πρόκειται για την Όπερα των Φτωχών, το μεγάλο θέαμα που συναρπάζει τα πλήθη, μια συγκλονιστική αναπαρά­σταση μάχης - σύγκρουσης, που γεννά τον πολιτισμό και τον αναζωογονεί, όπου το πάθος συναγωνίζεται τη δύνα­μη, ο άθλος την ευφυΐα, ο άνθρωπος τα όριά του.
 
Το φετινό Μουντιάλ γίνεται σε μια χώρα «ποδοσφαιρομάνα». Μια χώρα της οποίας η εθνική της ταυτότητα βασίστηκε στην εθνική ομάδα ποδοσφαίρου, μια χώρα συνώνυ μη του ποδοσφαίρου.Ταυτόχρονα μια χώρα με τεράστιο αριθμό εξαθλιωμένων πολιτών που δεν αντέχουν την πολυτέλεια του ακραία πλέον εμπορευματοποιημένου θεάματος, όπου το ποδόσφαιρο αποτελεί μια καλά στημένη και οργανωμένη παγκόσμια επιχείρηση· πολιτών που δεν αντέχουν να αντι­παρατίθενται απέναντι στην εξαθλίωσή τους τα μυθικά ποσά που διακινούνται στους αθλητικούς χώρους... Ωστόσο, για την κοινωνική εξαθλίωση δεν φέρει την ευθύνη το ποδό­σφαιρο, όσο κι αν αυτό έχει χρησιμοποιηθεί πολλές φορές ως μέσο αποκτήνωσης λόγω της τεράστιας δημοφιλίας του.

Θεολόγος Αλεξανδράτος Από τον Αϊνστάιν στον Πελέ
Εκδόσεις: Κέδρος Σελ.: 306
 
Εδώ και λίγες μέρες κυκλοφόρησε το βιβλίο ενός σημα­ντικού αθλητικογράφου - δημοσιογράφου, του Θεολόγου Αλεξανδράτου, ενός από τους σπάνιους δημοσιογράφους που μπορεί να συλλάβει το παιχνίδι και τη σημασία του μέσα αλλά και πέρα από το γήπεδο, στον ευρύτερο κοινω­νικό - ιστορικό χώρο. Έτσι, στο τελευταίο του πόνημα με τον ευρηματικό τίτλο «Από τον Αϊνστάιν στον Πελέ» μάς αφηγείται την ιστορία των Μουντιάλ μέσα από την ίδια την Ιστορία των κατακλυσμιαίων γεγονότων. Κάθε Μου­ντιάλ (όπως και το τωρινό που διεξάγεται υπό τη σκιά των εντυπωσιακών διαδηλώσεων και διαμαρτυριών για την πολιτικοκοινωνική κατάσταση που επικρατεί στη Βραζι­λία) εντάσσεται μέσα σε ένα ευρύτερο ιστορικό πλαίσιο συμβάντων και η εκάστοτε επικαιρότητα συνδέεται με τη διεξαγωγή τού μεγάλου αυτού αθλητικού γεγονότος. Έτσι, το βιβλίο του Αλεξανδράτου αποκτά τη βαρύτητα και το ξεχωριστό ενδιαφέρον μιας πρωτότυπης και άκρως ενδιαφέρουσας ιστορικής αφήγησης με επίκεντρο τα Μουντιάλ ποδοσφαίρου!


 
Χρήστος Σωτηρακόπουλος Στιγμές Μουντιάλ
Εκδόσεις: Τόπος Σελ.: 263
 
Ο συγγραφέας είναι ο άνθρωπος που διαδέχτηκε την ιστορική φωνή του Γιάννη Διακογιάννη στις εγχώριες αθλητικές περιγραφές. Είναι σαφώς μακράν ο πιο ολο­κληρωμένος σε θέματα ποδοσφαίρου δημοσιογράφος της χώρας και η φωνή του μας «διηγείται» πάνω από τρεις δεκαετίες τα σημαντικότερα ποδοσφαιρικά παιχνίδια.
 
Με αφορμή το φετινό Μουντιάλ, ο Σωτηρακόπουλος κυκλοφόρησε ένα βιβλίο το οποίο φέρει την προσωπική του σφραγίδα, αφού έχοντας καλύψει ο ίδιος τα μεγαλύ­τερα ποδοσφαιρικά γεγονότα των τελευταίων δεκαετιών μπορεί να αποθησαυρίσει τις πολυτιμότερες στιγμές στην ιστορία των Μουντιαλ μέσα από την αμιγώς ποδοσφαιρι­κή του ματιά. Ο Σωτηρακόπουλος μένει και εστιάζει στην ποδοσφαιρική κοινότητα - κοινωνία δίχως να ξεμακραί­νει από το αμιγώς αθλητικό περιεχόμενο. Διαθέτοντας ένα εντυπωσιακό και χαρισματικό αφηγηματικό τρόπο, περιγράφει ποδοσφαιρικά στιγμιότυπα με τη μαεστρία ενός παραμυθά. Μέσα από έναν εξαιρετικό συνδυασμό πάθους και γνώσης ζωντανεύει τις πολυτιμότερες ιστο­ρικές ποδοσφαιρικές στιγμές των Μουντιάλ, χαρίζοντας στον αναγνώστη ένα γοητευτικό βιβλίο ποδοσφαιρικής πανδαισίας!


ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.