search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 06:32
MENU CLOSE

Η Μόσχα δέχεται μεταχρονολογημένα ζαρζαβατικά

04.07.2010 07:52
Η Μόσχα δέχεται μεταχρονολογημένα ζαρζαβατικά - Media

Το τελευταίο χαρτί πριν αποφασίσει να βάλει στο «ψυγείο» τον ελληνορωσικό «άξονα» έριξε στο τραπέζι ο Πούτιν. Η πρότασή του να «ξοφλήσουμε» μέρος του κόστους της αγοράς 420 τεθωρακισμένων οχημάτων BMP με… αγγουράκια, ντομάτες κι άλλα αγροτικά προϊόντα, έγινε περισσότερο για να διαπιστώσει πόσο ειλικρινής είναι η Αθήνα όταν επικαλείται τη δεδομένη οικονομική στενότητα για να δικαιολογήσει την άρνησή της να υλοποιήσει τη διακρατική συμφωνία που έχει υπογραφεί επί… κουρασμένου Κ. Καραμανλή.

Το τελευταίο χαρτί πριν αποφασίσει να βάλει στο «ψυγείο» τον ελληνορωσικό «άξονα» έριξε στο τραπέζι ο Πούτιν. Η πρότασή του να «ξοφλήσουμε» μέρος του κόστους της αγοράς 420 τεθωρακισμένων οχημάτων BMP με… αγγουράκια, ντομάτες κι άλλα αγροτικά προϊόντα, έγινε περισσότερο για να διαπιστώσει πόσο ειλικρινής είναι η Αθήνα όταν επικαλείται τη δεδομένη οικονομική στενότητα για να δικαιολογήσει την άρνησή της να υλοποιήσει τη διακρατική συμφωνία που έχει υπογραφεί επί… κουρασμένου Κ. Καραμανλή.

Η πρόταση έφθασε στο Μέγαρο Μαξίμου με τη μορφή επιστολής από τον Β. Πούτιν προς τον Γ. Παπανδρέου. Η Ρωσία έτσι κι αλλιώς θεωρείται η μεγαλύτερη αγορά εκτός ευρωζώνης για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα και ο Βλαδίμηρος σκέφτηκε να το εκμεταλλευτεί προς όφελος των τεθωρακισμένων που θέλει να μας πουλήσει. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο έχει περάσει από 40 και βάλε κύματα και κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει την τύχη του.

Ο Καραμανλής συμφώνησε να υπογράψει τη διακρατική συμφωνία με τον Πούτιν πριν από σχεδόν τρία χρόνια ως ένδειξη «σύσφιξης» των ελληνορωσικών σχέσεων. Ως γνωστόν, αυτές οι… «συσφίξεις» γίνονται καλύτερα όταν υπάρχουν και μερικά δισ. ευρώ στη μέση. Η τιμή για 420 ΤΟΜΑ (Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού) είχε αρχικά καθοριστεί στα 1,3 δισ., ανέβηκε στα 1,7 και όταν η ελληνική πλευρά πίεσε για μεγαλύτερο ποσοστό συμπαραγωγής ο λογαριασμός ανέβηκε στα 2 δισ.

Όλα αυτά όταν ο Πούτιν το έπαιζε… μονοπώλιο στις πωλήσεις τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης στην Ελλάδα. Τα δυτικά «κοράκια» που πήραν γρήγορα πρέφα ότι η δουλειά με τη Μόσχα πάει, αν όχι να χαλάσει, πάντως σίγουρα να μπει σε τέλμα, όρμησαν χωρίς καθυστέρηση, γνωρίζοντας ότι ο ελληνικός στρατός πιέζει για την αγορά νέων ΤΟΜΑ, αφού τα γνωστά Μ-113 που διαθέτει σήμερα είναι… προϊστορικά. Μάλιστα στους διαδρόμους του ΓΕΣ έχουν αρχίσει να ψιθυρίζονται κάτι φήμες για ενδιαφέρον της Σλοβακίας να αγοράσει έναν μεγάλο αριθμό ελληνικών Μ-113. Για να γίνει αυτό – αν πράγματι το δούμε σοβαρά – θα πρέπει να δώσουν το πράσινο φως οι Αμερικανοί, οι οποίοι θα το κάνουν για έναν και μοναδικό λόγο: για να μας «σπρώξουν» άλλα μεταχειρισμένα ΤΟΜΑ. Κι αυτό έχει να κάνει με την επιστολή Πούτιν στον Παπανδρέου.

«Ψηφίζουμε» αμερικάνικα

Στο ΓΕΣ ποτέ δεν είδαν με θετικό μάτι την προμήθεια των τεθωρακισμένων από τη Ρωσία, για πολλούς και διάφορους λόγους, προτάσοντας κυρίως τη διαφορετική φιλοσοφία και τεχνολογία των Ρώσων. Γι’ αυτό και προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανή την πρόταση των Αμερικανών να μας πουλήσουν μεταχειρισμένα ΤΟΜΑ Brandley.

Η πρόταση είναι παλιά, είχε μπει στη «ναφθαλίνη» μετά την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας με η Ρωσία, αλλά από τον περασμένο Μάρτιο οι «γιάνκηδες» επανήλθαν κι απ’ ό,τι φαίνεται έχουν την υποστήριξη των δικών μας στρατηγών.

Η πρόταση των Αμερικανών προβλέπει την πώληση 230 ΤΟΜΑ προς 136.000 δολάρια το καθένα. Εννοείται ότι όλα χρειάζονται αναβάθμιση, η οποία πόσο κοστίζει; 2.300.000 για κάθε όχημα, δηλαδή πάμε ήδη στα 2.436.000 δολάρια έκαστο. Πρόκειται για ΤΟΜΑ που έχουν κατασκευαστεί από το 1982 έως και το 1995. Οι στρατηγοί στο ΓΕΣ επιμένουν ότι πρόκειται για ΤΟΜΑ που μπορούν να ενταχθούν στον ελληνικό στρατό.

Από την άλλη, προσπαθούν να «ψήσουν» και τον Βενιζέλο ότι η προμήθεια των αμερικανικών ΤΟΜΑ θα δώσει δουλειά και στην εγχώρια βιομαχανία – βλέπε ΕΛΒΟ – σίγουρα σε μεγαλύτερο ποσοστό απ’ ό,τι μπορούν να δώσουν οι Ρώσοι.

Οι «στραταίοι» είχαν προγραμματίσει μάλιστα να στείλουν και κλιμάκιο αξιωματικών στις ΗΠΑ, προκειμένου να δουν από κοντά τα υποψήφια για αγορά ΤΟΜΑ. Η αποστολή, όμως, αναβλήθηκε την τελευταία στιγμή, προφανώς ύστερα από ενημέρωση ότι ο Πούτιν θα έστελνε νέα πρόταση για τα ρωσικά ΤΟΜΑ, όπως κι έγινε. Επιπλέον δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στο «τεθωρακισμένο» παιχνίδι παίζουν ακόμη δυνατά και οι Γερμανοί, οι οποίοι θέλουν να πουλήσουν τα 450 μεταχειρισμένα Marder προς 200 εκατομμύρια ευρώ, έχοντας βέβαια στο μυαλό τους να μας βάλουν στο παιχνίδι του νέου ΤΟΜΑ που κατασκευάζουν.

Ποια θα είναι η απόφαση της Αθήνας; Κανονικά αν υπάρχει, κοινή λογική, θα πρέπει να μην αγοράσει τίποτα. Ωστόσο φαίνεται ότι όλοι στο Πεντάγωνο το συζητάνε. Το επιτελείο Βενιζέλου προτάσσει την ανάγκη να παραμείνουν «ζεστές» οι σχέσεις Αθήνας – Μόσχας κυρίως για διπλωματικούς λόγους. Το επιτελείο του αναπληρωτή Π. Μπεγλίτη φέρεται να βλέπει πιο θετικά τη γερμανική πρόταση, για λόγους οικονομίας αλλά και λόγω Μέρκελ.

Το ΓΕΣ παραμένει σταθερό από την εποχή… του Τσακαλώτου. Ό,τι γράφει made in USA στην ούγια έχει πάντα προβάδισμα στις προτιμήσεις των «στραταίων».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01