search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 06:16
MENU CLOSE

Έρευνα-παρωδία για «μαύρο χρήμα»

04.07.2010 08:05
Έρευνα-παρωδία για «μαύρο χρήμα» - Media

Τελικά η Τράπεζα της Ελλάδος ερεύνησε τους τραπεζικούς λογαριασμούς μόνο των δέκα επιχειρηματιών και χρηματιστών που τα ονόματά τους περιλαμβάνονται στη λίστα των 25 φυσικών και νομικών προσώπων, τα οποία – σύμφωνα με την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά το σκάνδαλο των «μαύρων ταμείων» της Siemens – εμπλέκονται είτε ως «λαθροδιακινητές χρηματικών ποσών προς τράπεζες του εξωτερικού» είτε ως «παραλήπτες ποσών για λογαριασμό τρίτων», γιατί τελικά – όπως λέει η τράπεζα – μόνο αυτά τα δέκα έφθασαν στην ΤτΕ από την πλευρά της Επιτροπής Καταπολέμησης του «μαύρου» χρήματος.

Τελικά η Τράπεζα της Ελλάδος ερεύνησε τους τραπεζικούς λογαριασμούς μόνο των δέκα επιχειρηματιών και χρηματιστών που τα ονόματά τους περιλαμβάνονται στη λίστα των 25 φυσικών και νομικών προσώπων, τα οποία – σύμφωνα με την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά το σκάνδαλο των «μαύρων ταμείων» της Siemens – εμπλέκονται είτε ως «λαθροδιακινητές χρηματικών ποσών προς τράπεζες του εξωτερικού» είτε ως «παραλήπτες ποσών για λογαριασμό τρίτων», γιατί τελικά – όπως λέει η τράπεζα – μόνο αυτά τα δέκα έφθασαν στην ΤτΕ από την πλευρά της Επιτροπής Καταπολέμησης του «μαύρου» χρήματος.

Τα κύρια πρόσωπα που εμπλέκονται στους λογαριασμούς αυτούς είναι οι επιχειρηματίες ή στελέχη της Siemens και του ΟΤΕ: Σκαρπέλης, Μαυρίδης, Καραβέλας, Γεωργίου, Αθανασιάδης, Τσακωνιάτης, καθώς και κάποιοι εμπλεκόμενοι χρηματιστές… Τα μεγάλα ονόματα, όπως οι Λαυρεντιάδης, Κορωνιάς, Τυρογαλάς, Κάτσικας, Παναγιωτόπουλος κ.ά., δεν έχουν ακόμη ερευνηθεί. Άνθρακες, δηλαδή, ο θησαυρός.

Εξειδικευμένα στελέχη

Η έρευνα, όπως διεξάγεται, με έλλειψη ελεγκτικής πείρας και γνώσης, αλλά και συντονισμού, οδηγείται σε παταγώδη αποτυχία, όπως λένε οι πληροφορίες δεν γίνεται καμία συσχέτιση με τις κινήσεις των λογαριασμών και τους αποδέκτες και έτσι ένα ιδιαίτερα εξειδικευμένο έργο εγκαταλείπεται στα χέρια των βουλευτών, που πελαγωμένοι είναι βέβαιο ότι δεν… έχουν καν τον χρόνο να κάνουν τις απαραίτητες συσχετίσεις.

Και θα πρέπει να πούμε ότι εδώ ακριβώς είναι τεράστιες οι ευθύνες της κεντρικής τράπεζας και γενικά των ελεγκτικών αρχών… Πώς ακριβώς γίνεται η διαπίστωση τι ακριβώς συμβαίνει με τις κινήσεις των λογαριασμών; Υπάρχουν εξειδικευμένα στελέχη στην τράπεζα και στην Επιτροπή Καταπολέμησης του «μαύρου» χρήματος ή μήπως πρέπει να κληθούν ξένοι εμπειρογνώμονες για να παράσχουν τη σχετική τεχνογνωσία τους;

Η εποχή μας απαιτεί βαθιά γνώση των σύγχρονων τραπεζικών τεχνικών για την εξιχνίαση των μαιάνδρων της διαδρομής του χρήματος. Εδώ πρέπει να επισημανθούν οι παραβάσεις τραπεζών για την τήρηση και ενημέρωση αυτών των λογαριασμών αλλά και οι εποπτικές ευθύνες και τα ελεγκτικά ελλείμματα της Τράπεζας της Ελλάδος, που έχει αφήσει ασύδοτες και ατιμώρητες τις τράπεζες. Τονίζεται ότι, σύμφωνα με στοιχεία της γερμανικής δικαιοσύνης, παραλήπτες του 2% του τζίρου της εταιρείας κατέληγε σε πολιτικά πρόσωπα στη χώρα μας.

Αιχμές Προβόπουλου

Με επιστολή του, την περασμένη Τετάρτη, προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Σ. Βαλυράκη, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος διατύπωσε έμμεσες αιχμές για τη στάση που έχει τηρήσει στην υπόθεση αυτή η Επιτροπή Καταπολέμησης του ξεπλύματος χρήματος, η οποία τελεί υπό την προεδρία του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Στ. Γκρόζου και στην οποία συμμετέχει και η Τράπεζα της Ελλάδος.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις υπηρεσίες της Τράπεζας της Ελλάδος, η Επιτροπή δεν έχει δώσει στην τράπεζα τα απαραίτητα προς διερεύνηση στοιχεία. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή του ο Προβόπουλος, «για τους λογαριασμούς των λοιπών προσώπων, των οποίων έχει ζητηθεί από την (εν λόγω) Επιτροπή το άνοιγμα, είναι αυτονόητο ότι, αφού τεθούν υπόψη της ομάδας εργασίας (της τράπεζας), θα τύχουν επίσης διερευνήσεως».

Αντίδραση Βαλυράκη

Μάλιστα η αναφορά αυτή προκάλεσε την παρέμβαση του Βαλυράκη, ο οποίος έκανε λόγο για «δυσπραγία και δυσκολία» της Επιτροπής υπό τον Γκρόζο να συμβάλει ουσιαστικά στο άνοιγμα των ύποπτων λογαριασμών. Και πρότεινε να αποσταλεί αυστηρή επιστολή, η οποία θα κοινοποιηθεί και στον εποπτεύοντα την Επιτροπή υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, όπου θα τίθεται το όλο θέμα, καθώς και οι ευθύνες που η Επιτροπή εντοπίζει. Σημειώνουμε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έχει εκπρόσωπο που μετέχει στην Επιτροπή.

Ο Βαλυράκης δεν δίστασε να επιτεθεί στον Γκρόζο λέγοντας ότι «αυτή η Επιτροπή κατ’ αρχήν παραβιάζει το άρθρο 98 του Συντάγματος, γιατί έχει εν ενεργεία δικαστικό σε διοικητικά καθήκοντα και μάλιστα αμειβόμενο», ενώ υπενθύμισε ότι «υπάρχει μία ολόκληρη ιστορία διότι μόλις πήγε ο κ. Γ. Ζορμπάς (προκάτοχος του κ. Γκρόζου) να ξεσκαλίσει λογαριασμούς της Siemens, εξοστρακίστηκε». Και πρόσθεσε ότι «εμείς δεν μπορούμε να περιμένουμε πότε θα δεήσει η Επιτροπή να δραστηριοποιηθεί, αλλά οφείλει να δραστηριοποιηθεί».

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, τέλος, στην επιστολή του προς την Εξεταστική κρίνει ιδιαίτερα σημαντικό το να προσδιορισθεί με βάση τις μαρτυρικές καταθέσεις «το χρονικό διάστημα για το οποίο κυρίως θα διερευνηθούν οι κινήσεις των λογαριασμών», ώστε να επιτευχθεί «η εντός ευλόγου χρόνου αποτελεσματικότερη διερεύνησή τους».

Ειδικότερα ζητεί από την Εξεταστική να βοηθήσει μέσω ενός «συνδέσμου» της με την ομάδα εργασίας της τράπεζας στο να προσδιοριστεί το χρονικό εύρος των προς διερεύνηση συναλλαγών με βάση τη μεγάλη κινητικότητα που εμφανίζουν κάποιοι λογαριασμοί.

Η Τράπεζα της Ελλάδος, στο πλαίσιο άσκησης της προληπτικής εποπτείας στα πιστωτικά ιδρύματα, έπρεπε να είχε εντοπίσει το «πάρτι» που έκαναν διάφοροι επιχειρηματίες μέσω κάποιων τραπεζών, εκμεταλλευόμενοι το διάτρητο θεσμικό πλαίσιο, αλλά προπάντων τα εποπτικά και ελεγκτικά ελλείμματα. Και όχι πάντα να έρχεται εκ των υστέρων, πυροσβεστικά, ως Επιμηθεύς.

Γιατί δεν προχώρησε και δεν προχωρεί αυτοβούλως η κεντρική τράπεζα, αξιοποιώντας πληροφορίες, στοιχεία και το θεσμικό και κανονιστικό της οπλοστάσιο; Και είναι βέβαια κυριολεκτικά ενδεικτικό το γεγονός ότι ουδέποτε έχει αυτοβούλως αναδείξει και διεκπεραιώσει μια σοβαρή ελεγκτική περίπτωση, ειδικά σε υποθέσεις που ταλανίζουν τη χώρα.

Τις ευθύνες της εποπτείας της Τράπεζας της Ελλάδος έχει αντιληφθεί ο σημερινός διοικητής και γι’ αυτό στην επιστολή του προς την Εξεταστική διατυπώνει την επιφύλαξη ότι, σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι τράπεζες άσκησαν πλημμελώς τα καθήκοντά τους ως προς την πρόληψη της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, θα ενεργοποιηθούν εις βάρος τους ειδικοί έλεγχοι!

Δηλαδή κατασταλτικά, εκ των υστέρων, καθυστερημένα και αμέθοδα, αποσπασματικά και αναποτελεσματικά, μετά την πρωτοβουλία άλλων Αρχών, σε περιπτώσεις που βάσιμα βοούν οι παραβάσεις τραπεζών, όταν μάλιστα δεν έχουν να αντιμετωπίσουν ιδιαίτερες συνέπειες από την επιεική εποπτική τους αρχή.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01