search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 01:22
MENU CLOSE

Εκστρατεία Ενημέρωσης διοργάνωσε η Ε.Ε. για την καταπολέμηση των καθυστερήσεων πληρωμών

30.06.2014 14:53
Εκστρατεία Ενημέρωσης διοργάνωσε η Ε.Ε. για την καταπολέμηση των καθυστερήσεων πληρωμών - Media

Κάθε χρόνο στην Ελλάδα και την ΕΕ, χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) κηρύσσουν πτώχευση λόγω καθυστερήσεων στην πληρωμή των τιμολογίων τους. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Ευρωπαϊκού Δείκτη Πληρωμών το 2014, εκτιμάται ότι η μέση διάρκεια πληρωμής είναι 76 ημέρες για τις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων, και 155 ημέρες για τις συναλλαγές μεταξύ των δημοσίων αρχών και των επιχειρήσεων. 

Κάθε χρόνο στην Ελλάδα και την ΕΕ, χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) κηρύσσουν πτώχευση λόγω καθυστερήσεων στην πληρωμή των τιμολογίων τους. Ο αριθμός  συνολικά των Ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που κινδυνεύουν να πτωχεύσουν  λόγω των απλήρωτων τιμολογίων, αυξάνεται συνεχώς, καθώς οι καθυστερημένες πληρωμές συνεχίζουν να αυξάνονται σε πρωτοφανή επίπεδα της τάξεως των 360 δις ευρώ.
 
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχειά του Ευρωπαϊκού Δείκτη Πληρωμών το 2014, εκτιμάται ότι η μέση διάρκεια πληρωμής είναι 76 ημέρες για τις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων, και 155 ημέρες για τις συναλλαγές μεταξύ των δημοσίων αρχών και των επιχειρήσεων. Εκτιμάται, επίσης, ότι το 74% των ελληνικών επιχειρήσεων αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας λόγω των καθυστερήσεων πληρωμών.
 
Για το λόγο αυτό καταρτίστηκε μια  νέα  Ευρωπαϊκή Οδηγία για τις «Καθυστερήσεις Πληρωμών»,  η οποία σχεδιάστηκε για να καταπολεμήσει αυτές τις πληρωμές σε εμπορικές συναλλαγές. Η Οδηγία, η οποία αποτελεί τμήμα του Νομού της Ε.Ε. για τις μικρές επιχειρήσεις (SBA), συνάδει με την επιθυμία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αναγνωρίσει τον κεντρικό ρόλο που παίζουν οι ΜμΕ στην Ευρωπαϊκή οικονομία, και να τονίσει ότι η αποτελεσματική πρόσβαση στην χρηματοδότηση είναι μία από τις πιο μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ΜμΕ.
 
Οι καινούργιοι κανόνες είναι απλοί:
 

  • Οι Δημόσιοι οργανισμοί θα πρέπει να πληρώνουν για τα αγαθά και τις υπηρεσίες που προμηθεύονται εντός 30 ημερών, ή σε εξαιρετικές περιπτώσεις, εντός 60 ημερών.
  • Συμβατική ελευθερία στις επιχειρησιακές εμπορικές συναλλαγές: Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να πληρώνουν τα τιμολόγια τους εντός 60 ημερών, εκτός εάν έχουν προβεί σε διαφορετική συμφωνία, η οποία δεν αδικεί τους πιστωτές τους.
  • Οι επιχειρήσεις έχουν αυτόματα το δικαίωμα να διεκδικήσουν τόκο για τις καθυστερημένες πληρωμές και μπορούν να εξασφαλίσουν το κατώτατο πάγιο ποσό των 40 ευρώ ως αποζημίωση. Μπορούν, επίσης, να διεκδικήσουν αποζημίωση για οποιαδήποτε άλλα εύλογα έξοδα.
  • Το νομοθετημένο επιτόκιο για τις καθυστερημένες πληρωμές έχει αυξηθεί  περισσότερες από 8 ποσοστιαίες μονάδες, σε σύγκριση με το επιτόκιο αναφοράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Στους Δημοσίους οργανισμούς δεν επιτρέπεται να παγιώσουν το επιτόκιο για τις καθυστερημένες πληρωμές κάτω από το 8%.
  • Οι επιχειρήσεις πλέον μπορούν πιο εύκολα να διεκδικήσουν κατάφωρα καταχρηστικές ρήτρες και πρακτικές ενώπιον των εθνικών δικαστηρίων.
  • Αύξηση της διαφάνειας και της επίγνωσης: Τα κράτη μέλη θα πρέπει να δημοσιεύουν τα επιτόκια των καθυστερήσεων πληρωμών, έτσι ώστε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να είναι ενημερωμένα.
  • Τα κράτη μέλη προτρέπονται να καθιερώσουν κώδικες συμπεριφοράς για άμεσες πληρωμές.
  • Τα κράτη μέλη θα μπορούν να διατηρήσουν ή να εισάγουν νομούς και κανονισμούς οι οποίοι είναι πιο ευνοϊκοί για τον πιστωτή σε σχέση με τις προβλέψεις της Οδηγίας.

 
Τα νέα μέτρα είναι προαιρετικά για τις επιχειρήσεις, στο βαθμό που αποκτούν το δικαίωμα να αναλάβουν δράση, αλλά δεν είναι υποχρεωμένες να το πράξουν. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μία επιχείρηση μπορεί να επιθυμεί να παρατείνει την προθεσμία πληρωμής για μερικές ημέρες ή εβδομάδες για να κρατήσει μία καλή εμπορική σχέση με ένα συγκεκριμένο πελάτη.
 
Προς ενημέρωση των ελληνικών επιχειρήσεων διοργανώθηκε ενημερωτικό σεμινάριο για τις καθυστερήσεις πληρωμών, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Μέσω του σεμιναρίου αναδειχθεί ο αντίκτυπος των καθυστερήσεων πληρωμών στις επιχειρήσεις και πως αντιμετωπίζεται το πρόβλημα μέσω μίας νέας οδηγίας της ΕΕ.
 
Ο κ. Παναγιώτης Καρβούνης, Επικεφαλής της Αντιπροσωπίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, επισήμανε ότι «Το σεμινάριο αυτό είναι μία ευκαιρία για τα ελληνικά ενδιαφερόμενα κοινά, και συγκεκριμένα τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ) και τις Δημόσιες Αρχές, να κατανοήσουν καλύτερα τα νέα μέτρα, τις εφαρμογές τους και τα επιπλέον δικαιώματα τους που απορρέουν από την Οδηγία».
 
Εντωμεταξύ προωθώντας αυτή την Πανευρωπαϊκή Εκστρατεία Ενημέρωσης για τις καθυστερήσεις πληρωμών, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος Βιομηχανίας & Επιχειρηματικότητας, κ. Antonio Tajani, δήλωσε: «Δεσμευόμαστε να σταματήσουμε αυτήν την καταστροφική συνήθεια των καθυστερήσεων πληρωμών στην Ευρώπη, η οποία για καιρό απασχολεί τον επιχειρηματικό χώρο. Είναι κρίσιμο οι Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, και συγκεκριμένα οι ΜμΕ, να γνωρίζουν τα δικαιώματα τους και πώς να τα διαχειρίζονται».
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 01:19