search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 07:43
MENU CLOSE

Κλειδοκράτορας η τρόικα

12.07.2014 21:00
oldphotospod_1007_004_cmyk1405065278.jpg

Γιατί ο Μεϊμαράκης ξαναβγήκε στο κουρμπέτι κοροϊδεύοντας τον εμπνευστή των εκλογοσεναρίων Χρύσανθο

Γιατί ο Μεϊμαράκης ξαναβγήκε στο κουρμπέτι κοροϊδεύοντας τον εμπνευστή των εκλογοσεναρίων Χρύσανθο

Με τη θεωρία της κυβερνητικής «αριστερής παρένθεσης» του ΣΥΡΙΖΑ φλερτάρουν συνεργάτες του Σαμαρά στο Μαξίμου και παίζουν το χαρτί των πρόωρων εκλογών τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο, αλλά επί της ουσίας εκβιάζουν τόσο τους δικούς τους βουλευτές, που «αγκομαχούν» ψηφίζοντας αντιλαϊκά μέτρα, όσο και το ΠΑΣΟΚ, ότι θα διαλυθεί εκλογικά εάν επιχειρηθεί ανατροπή του Βενιζέλου. Δεν είναι τυχαίο ότι φλερτάρουν ανοικτά με το Ποτάμι για να στείλουν μήνυμα στους διαφωνούντες του ΠΑΣΟΚ να μην το παρατραβήξουν…

Εμπνευστής του σχεδίου είναι ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, ενώ το έργο έχει ξαναπαιχτεί και με την παραλλαγή ότι οι εκλογές θα προκύψουν το φθινόπωρο εάν ο ΣΥΡΙΖΑ επιμείνει ότι δεν θα ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε επίσπευση της προεδρικής εκλογής.

Η ουσία είναι ότι οι περισσότεροι βουλευτές ξέρουν πως δεν θα επανεκλεγούν αφού ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα και το καλοκαίρι θα υπακούσουν με βαριά καρδιά ψηφίζοντας τα νομοσχέδια, με το άλλοθι ότι «πάμε να κάνουμε την τελική διαπραγμάτευση με την τρόικα για την έξοδο από το Μνημόνιο και τη μείωση του χρέους».

Όμως, η στρατηγική που φιλοτεχνείται εν όψει της διαπραγμάτευσης με την τρόικα λέει ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει από τους δανειστές να μην πιέσουν για μέτρα και νέο μνημόνιο εμφανίζοντας ως… «μπαμπούλα» τον ΣΥΡΙΖΑ.

Με τη λογική των πρόωρων εκλογών διαφωνούν ο Δημήτρης Σταμάτης και ο Κώστας Μπούρας, που θεωρούν ότι μια τέτοια κίνηση θα οδηγήσει σε ταπεινωτική ήττα αφού ο Σαμαράς θα χάσει την αξιοπιστία του και έναντι των κεντροδεξιών. Ο πρωθυπουργός σε όλους τους συνομιλητές του ξεκόβει τη συζήτηση για πρόωρες εκλογές, αλλά όλοι ξέρουν πως όλα θα κριθούν από τη διάθεση της τρόικας για νέα μέτρα και τις άλλες διευθετήσεις που εκκρεμούν, αλλά και από τις δημοσκοπήσεις.

Η θεωρία της «παρένθεσης»

Σύμφωνα με τη θεωρία της «παρένθεσης», αν ο ΣΥΡΙΖΑ αναδειχθεί πρώτο κόμμα και ο Αλέξης Τσίπρας σχηματίσει κυβέρνηση, η Ν.Δ. θα μπορεί να προκαλέσει εκλογές τον Μάρτιο του 2015, καθώς η Κουμουνδούρου δεν θα διαθέτει την απαιτούμενη προεδρική πλειοψηφία. Αυτή η θεωρία όμως προϋποθέτει πως η κυβέρνηση που θα έχει σχηματίσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα τα έχει κάνει μπάχαλο, θα έχει… χρεοκοπήσει και μέσα σε ελάχιστους μήνες θα έχει απογοητεύσει τους πολίτες.

«Η θεωρία της παρένθεσης είναι μια μπούρδα» λέει παλαιός κοινοβουλευτικός, που αγωνιά για την εκλογή του στη Β’ Αθηνών και θυμίζει ότι τα ίδια έλεγε και το ΠΑΣΟΚ για τη Ν.Δ. του Καραμανλή, αλλά εκείνος γαντζώθηκε στην εξουσία για δυο θητείες.

Εκείνος που φαίνεται ότι βρίσκεται σε εντελώς διαφορετική γραμμή είναι ο Μεϊμαράκης, που δεν συμμερίζεται τα περί πρόωρων εκλογών και γι’ αυτό βγήκε να πει ότι μπορεί να ανοίξει η Ολομέλεια και να αποδειχθεί ότι η κυβέρνηση διαθέτει την πλειοψηφία και δεν περνά η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

Όμως, το Μαξίμου διείδε άλλα κίνητρα πίσω από την παρέμβαση Μεϊμαράκη, που συνδέονται και με τη Β’ Αθηνών και τις φιλοδοξίες του για τη μετά -Σαμαρά εποχή. Άλλωστε ο Βαγγέλας, ενώ συναντήθηκε με τον Λαζαρίδη και φάνηκε να συμφωνεί με τις απόψεις του Μαξίμου, βγήκε στη συνέχεια και επέμεινε… μεγαλοπρεπώς στις θέσεις του για δεύτερη ημέρα.

Αγκάθι το χρέος

Ορισμένοι συνεργάτες του Σαμαρά θεωρούν ότι όσο πλησιάζει η εκλογική αναμέτρηση ο πρόεδρος της Βουλής θα κάνει παιχνίδι αναδεικνύοντας τον ηγετικό ρόλο του και τη διακριτή θέση του, όπως έκανε και επί κυβέρνησης Καραμανλή κοντράροντας τον «πανίσχυρο» τότε Θ. Ρουσόπουλο. Ο Μεϊμαράκης επιμένει στη θέση του ότι δεν πρέπει να μείνει εκκρεμότητα στη Βουλή έως τον Οκτώβριο και πως, εάν συγκεντρωθεί ο αριθμός των 120 βουλευτών ακόμη και σε διαφορετικές προτάσεις αλλά με ενιαίο αίτημα, θα πρέπει να διεξαχθεί η συζήτηση στην Ολομέλεια άμεσα.

Το Μαξίμου, όμως, θέλει να αξιοποιήσει τη συζήτηση αυτή -εάν αποφασιστεί να διεξαχθεί- ως πρόωρο τεστ για την προεδρική εκλογή ή για άλλοθι για προσφυγή στις κάλπες. Δηλαδή να ερμηνεύσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ως προάγγελο για την προεδρική εκλογή, να την επισπεύσει και να προχωρήσει και σε πρόωρες εκλογές εάν χρειαστεί.

Το κλειδί για τις πρόωρες εκλογές όμως το κρατά η τρόικα. Η πίεση που θα ασκήσει για μέτρα ή εάν θα ζητήσει νέο Μνημόνιο για να συναινέσει στην ελάφρυνση του χρέους θα καθορίσουν τη στρατηγική του Σαμαρά. Ακόμα και αν υπάρξει πάλι συμφωνία, το φθινόπωρο το μεγάλο πρόβλημα, θα είναι η διαπραγμάτευση για το χρηματοδοτικό κενό και φυσικά για το χρέος.

Όμως το χρέος χωρίς κούρεμα και με μεσοβέζικες λύσεις, όπως «μικρότερα επιτόκια και μεγαλύτερη διάρκεια αποπληρωμής», δεν πρόκειται να μειωθεί και το μόνο που θα επιτευχθεί είναι μια μετακύλισή του στην επόμενη γενιά. Το δίλημμα που θα θέσει ο Σαμαράς, όπως ήδη είπαμε, είναι εάν οι πολίτες θέλουν μια κυβέρνηση που θα πει στους δανειστές «φτάνει πια, μας οδηγείτε στην κατάρρευση» ή μια αριστερή κυβέρνηση «που θα τα κάνει μπάχαλο και θα οδηγήσει την Ελλάδα στο χάος».

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 07:42