search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 03:26
MENU CLOSE

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Stage ανάβαση..

22.10.2009 23:07

Δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση για την τύχη των προγραμμάτων stage στο Δημόσιο και το θέμα αυτό αναμένεται να συζητηθεί και πάλι σήμερα στην άτυπη νέα κυβερνητική  σύσκεψη, που θα γίνει στο Μεγάρο Μαξίμου. Μια πρώτη εκτίμηση για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε η κυβέρνηση το πρόβλημα που δημιουργείται με την απόλυση όλων όσων μετέχουν στα προγράμματα Stage  του Δημοσίου, έγινε στην άτυπη κυβερνητική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την  Πέμπτη….

Δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση για το θέμα των προγραμμάτων stage στο Δημόσιο και το θέμα αυτό θα συζητηθεί και πάλι σήμερα αναμένεται το θέμα να συζητηθεί εκ νέου σε νέα κυβερνητική σύσκεψη που θα γίνει για το ζήτημα αυτό.Μια πρώτη εκτίμηση για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε η κυβέρνηση το πρόβλημα που δημιουργείται με την απόλυση όλων όσων μετέχουν στα προγράμματα Stage  του Δημοσίου, έγινε στην άτυπη κυβερνητική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στο Μέγαρο Μαξίμου. Γενική πάντως είναι η διαπίστωση ότι δεν έγιναν οι ενδεδειγμένοι χειρισμοί, με αποτέλεσμα –όπως έλεγαν κυβερνητικά στελέχη- μια πράξη που ουσιαστικά αποκαθιστά τη δικαιοσύνη και τη νομιμότητα, να φαίνεται προς τα έξω ότι πρόκειται για ένα απίστευτο πογκρόμ απολύσεων, δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα μέτωπο κατά της κυβέρνησης από τους ενδιαφερόμενους.

Οι πληροφορίες λένε ότι διαπιστώθηκε πως ουσιαστικά δόθηκε η εντύπωση ότι «όλοι μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι». Εκείνοι που δουλεύουν 4-5 χρόνια, αυτοί που προσλήφθηκαν μερικές μέρες πριν από τις εκλογές, αυτοί που καλύπτουν πραγματικές ανάγκες καθώς και αυτοί που ουσιαστικά δεν κάνουν απολύτως τίποτε και είναι υπεράριθμοι στις υπηρεσίες στις οποίες έχουν προσληφθεί.

Επίσης διαπιστώθηκε ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να δει τις περιπτώσεις των φορέων χωριστά και φάνηκε να είναι ανέτοιμη να δώσει αμέσως λύση για τις περιπτώσεις εκείνες που  οι εργαζόμενοι στα Stage, καλύπτουν πραγματικές ανάγκες. Φεύγοντας οι εργαζόμενοι, είναι σαφές ότι θ΄ αφήσουν τεράστια κενά, δημιουργώντας ταυτόχρονα και λειτουργικά προβλήματα στους φορείς.

Tέλος θα πρέπει να πούμε ότι και από την πλευρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης υπάρχει μια αμηχανία… Από την ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, οι υποψήφιοι για την αρχηγία “σήκωσαν” ψηλά το θέμα με πρώτο τον Σαμαρά και μετά την Ντόρα και τον Ψωμιάδη, ενώ σιγά την σκυτάλη παίρνουν οι βουλευτές της, στεκόμενοι όπως λένε στο πλευρό των εργαζομένων. Το ΚΚΕ  αν και απαιτεί την άμεση κατάργηση της άθλιας εκμετάλλευσης των εργαζομένων μέσω των προγραμμάτων stage τονίζει ότι κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν τα καταργεί τα stage και ζήτησε όλοι οι εργαζόμενοι σ΄ αυτά να προληφθούν από το Δημόσιο. Το ΚΚΕ επίσης επισημαίνει ότι η κυβέρνηση, μεταφέρει τα συγκεκριμένα προγράμματα στον ιδιωτικό τομέα και τα γενικεύει, και ταυτόχρονα τιμωρεί τους άνεργους που είχαν καταφύγει στα stage του δημοσίου, στέλνοντας τους ξανά στην ανεργία, στο όνομα της αξιοκρατίας.  Επίσης  από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ, δήλωσε  ότι η ανασφάλιστη, κακοπληρωμένη εργασία των εργαζομένων με προγράμματα stage αποτελεί ντροπή για τις κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, που τα εφάρμοσαν.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ. Κώστας Αϊβαλιώτης δήλωσε ότι «η κυβέρνηση  με άλλοθι την υπερμεγεθυμένη κρίση στερεί το δικαίωμα στη ζωή σε χιλιάδες νέα παιδιά».

Την κατάργηση πάντως των Stage στο Δημόσιο ζητούν και τα συνδικάτα, ενώ ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ θα καταθέσει στις 30 Οκτωβρίου στον εισαγγελέα, σχετικά με τις καταγγελίες του για πελατειακές προεκλογικές προσλήψεις

Ακολουθεί ένα σχόλιο που δημοσιεύεται στο ΠΟΝΤΙΚΙ που κυκλοφόρησε χθες  Πέμπτη 22/10/09, με τον τίτλο ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Stage ανάβαση.. που περιγράφει ακριβώς τι προηγήθηκε της σύσκεψης που έγινε στο Μέγαρο Μουσικής:

«Δεν θα ανανεωθεί καμία σύμβαση stage εργαζομένων στο Δημόσιο που λήγει…» ήταν η ρητή και κατηγορηματική θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιώργου Πεταλωτή. Μια θέση βέβαια που επιβεβαίωσε και ο υπουργός Εργασίας Αντρέας Λοβέρδος. Μάλιστα ο Γιώργος Πεταλωτής ξεκαθάρισε πως τα stage (η επιδοτούμενη εργασία απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας ελληνιστί) είναι μια παράνομη διαδικασία, η οποία εξυπηρετούσε υπουργούς της προηγούμενης κυβέρνησης και τα ρουσφέτια τους, αφού στις περισσότερες περιπτώσεις κλήθηκαν άτομα να καλύψουν θέσεις μόνιμων υπαλλήλων σε νευραλγικά πόστα και σε εξωφρενικές περιπτώσεις είχαν μέχρι και δικαίωμα (!!!) υπογραφής. Τώρα τι μέλλει γενέσθαι για όσους συμβασιούχους έχουν συμπληρώσει το 24μηνο συνεχούς απασχόλησης; Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε πως θα υπάρξει δημόσια διαβούλευση με τους κοινωνικούς ετέρους (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και εκπροσώπους εργαζομένων στα stage). «Δεν θα ανανεώσουμε τις συμβάσεις stage. Από εκεί και πέρα, για την τύχη ορισμένων συμπολιτών μας, έτσι όπως εργάζονται σήμερα – και χρησιμοποιώ καταχρηστικά τον όρο ”εργάζονται” –, θα υπάρξει διαβούλευση για να δούμε την τύχη τους» αποσαφήνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο Γιώργος Πεταλωτής μίλησε ακόμα και για κατάργηση του νόμου που πριμοδοτεί με 50% για το ΑΣΕΠ όσους συμβασιούχους (και σε stage) έχουν προϋπηρεσία άνω των 24 μηνών. Ο συγκεκριμένος νόμος, ο περιβόητος Νόμος Παυλόπουλου, προβλέπει πως όσοι συμβασιούχοι συμπληρώσουν 24 μήνες απασχόλησης στο Δημόσιο, ακόμη και σε stage, δικαιούνται προσαύξηση 50% στα μόρια για την προϋπηρεσία τους για κάθε διαγωνισμό μέσω του ΑΣΕΠ, αρκεί οι θέσεις που προκηρύσσονται να είναι συναφείς με την ειδικότητά τους».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01