search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:58
MENU CLOSE

Τήνος, το νησί (και) της Λογοτεχνίας!

25.07.2014 21:00
Τήνος, το νησί (και) της Λογοτεχνίας! - Media

Δεν είναι μόνο το νησί του Νικόλαου Γύζη, του Γιαννούλη Χαλεπά, των μεγάλων γλυπτών και της Μεγαλόχαρης. Εδώ και τέσσερα χρόνια, κάθε καλοκαίρι είναι και το νησί των συγγραφέων και των ποιητών.

«…Σκοπός της ποίησης είναι να μας θυμίζει / πόσο δύσκολο είναι να παραμείνει κανείς ο εαυτός του, / γιατί το σπίτι μας είναι ανοιχτό, δεν υπάρχουν κλειδιά στις πόρτες, / και επισκέπτες μπαίνουν και βγαίνουν ελεύθερα…»

Τσέσλαφ Μίλος

Δεν είναι μόνο το νησί του Νικόλαου Γύζη, του Γιαννούλη Χαλεπά, των μεγάλων γλυπτών και της Μεγαλόχαρης. Εδώ και τέσσερα χρόνια, κάθε καλοκαίρι είναι και το νησί των συγγραφέων και των ποιητών. Το Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Τήνου επιχειρεί να αναδείξει την ύπαρξη μιας άλλης πλευράς του όμορφου κυκλαδίτικου νησιού η οποία συνεπικουρεί και συμπληρώνει τη θρησκευτική του εικόνα με άλλου είδους πολιτιστικές δραστηριότητες.

Το εφετινό –τέταρτο– Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Τήνου κάνει πράξη το «δίπολο» «Πολιτισμός και Τουρισμός», όνειρο κάθε υπουργού Πολιτισμού, και το κοινό έχει την ευκαιρία για ένα τριήμερο να ξεναγείται στα μυστικά των συγγραφέων και παράλληλα στις ομορφιές του νησιού, αρχαίες και σύγχρονες, φυσικές, καλλιτεχνικές, περιβαλλοντικές, που συναπαρτίζουν την ιδιαιτερότητα του νησιού.

«Στην Τήνο, που τα αρχαία χρόνια ευνόησαν οι θεοί να είναι απέναντι από την ιερά νήσο Δήλο και σήμερα την ευλόγησε ο Θεός να είναι η ίδια ιερά νήσος, σ’ ένα νησί που το κατοίκησε ο Αίολος και ως εκ τούτου το δέρνουν οι άνεμοι της ιστορίας του Αιγαίου, βρισκόμαστε σήμερα να απαντήσουμε στην κρίση με πράξεις λογοτεχνίας και να υπενθυμίσουμε στον εαυτό μας πως οι τέχνες και η λογοτεχνία είναι η απάντηση στη βαρβαρότητα και στην κατήφεια της ζωής», μας λέει η «ψυχή» του Φεστιβάλ και εκδότης του περιοδικού «Δέκατα», Ντίνος Σιώτης .

Το 4ο Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Τήνου θα λάβει χώρα στην Τήνο από ση΄μερα και ως την Κυριακή (24, 25 και 26 Ιουλίου) στη Χώρα, τα Δυο Χωριά και τον Πύργο, αντίστοιχα. Εφέτος θα συμμετάσχουν οι Γιάννης Κακουλίδης, Ενρίκε Σερβίν Χερέρα (Mεξικό), Μίντι Ζανγκ (Κίνα), Κλεοπάτρα Λυμπέρη, Γιώργος Μπλάνας, Τζέφρεϊ Στίγκερ (ΗΠΑ), Στρατής Χαβιαράς, Μηνάς Βιντιάδης, Έλσα Κορνέτη, Χίβα Παναχί (Κουρδιστάν), Νίκολαϊ Στόκχολμ (Δανία), Ευρυδίκη Περικλέους-Παπαδοπούλου (Κύπρος), Κλαίτη Σωτηριάδου, Ντίνος Σιώτης, Αρντίπα Ιατρού (Αλβανία), Λώρη Κέζα, Μάγια Κλάριτς (Κροατία), Ξενοφών Μπρουντζάκης, Χρήστος Οικονόμου, Γιώργος Ρούβαλης, Νατάσα Σβίκαρτ (Σλοβενία). Έχουν έρθει από δεκατέσσερις διαφορετικές χώρες, και σε τρεις μέρες στη Χώρα, τα Δυο Χωριά και τον Πύργο θ’ ακουστούν επτά διαφορετικές γλώσσες. Στα κείμενά τους, που θα ακούσουμε στη γλώσσα τους, δεν διαβάζουμε μόνο τους ίδιους τους συγγραφείς αλλά τον ίδιο μας τον εαυτό. Όπως είπε και ο Μεξικανός ποιητής Χοσέ Εμίλιο Πατσέκο, «διαβάζοντας τους άλλους διαβαζόμαστε», ενώ κατά τον Τζέιμς ΜακΝιλ Γουίστλετ, «Η τέχνη συμβαίνει κάθε φορά που διαβάζουμε ένα ποίημα». Δεν υπάρχουν κλειδιά για ν’ ανοίξουμε τα μυστικά των τεχνών, της λογοτεχνίας, της ποίησης, γιατί δεν υπάρχουν μυστικά. Όλα είναι ανοιχτά, όλα παίζονται, η λογοτεχνία μάς οδηγεί σε πιθανότητες, στην αναζήτηση της ανθρώπινης ψυχής, μας βγάζει από τον ατομικό και μας πάει στον συλλογικό χρόνο. Το Φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί με συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, όπου οι συγγραφείς θα συνομιλήσουν με το κοινό.
Επίλογος από τον ποιητή Ντίνο Σιώτη:

«Tην εποχή των ισχνών αγελάδων θέλουμε να δείξουμε ότι υπάρχει ένας κόσμος, μια Ελλάδα, που μέσω της λογοτεχνίας αντιστέκεται και που μας λέει πως τίποτε δεν είναι πιο αναγκαίο από την ανάκτηση της συλλογικής αξιοπρέπειας. Εδώ θα θυμηθούμε ότι η ποίηση είναι μια Οδύσσεια που δεν μας βγάζει σε μια πανέμορφη Ιθάκη αλλά μας χαρίζει το ωραίο ταξίδι της Ιθάκης του Καβάφη, αφού είναι ένα ταξίδι γοητευτικό, γεμάτο πνευματικές περιπέτειες, αναζητήσεις και ανατάσεις».

Στη διοργάνωση συμμετέχουν, εκτός από το περιοδικό «Δέκατα», και ο Δήμος Τήνου, το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας και το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01