search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 05:11
MENU CLOSE

Economist: Η τρόικα θα φύγει, η επιτήρηση θα μείνει

25.07.2014 13:00
Economist: Η τρόικα θα φύγει, η επιτήρηση θα μείνει - Media

Οι διεθνείς πιστωτές παραμένουν επιφυλακτικοί για τη δυνατότητα της Ελλάδας να πραγματοποιήσει μεταρρυθμίσεις χωρίς τη στενή τους εποπτεία, είναι η κεντρική ιδέα άρθρου που φιλοξενεί το περιοδικό Economist. 

 
Οι διεθνείς πιστωτές παραμένουν επιφυλακτικοί για τη δυνατότητα της Ελλάδας να πραγματοποιήσει μεταρρυθμίσεις χωρίς τη στενή τους εποπτεία, είναι η κεντρική ιδέα άρθρου που φιλοξενεί το περιοδικό Economist. 

Το άρθρο αναφέρει πως η Αθήνα διανύει τη καλύτερη τουριστική περίοδο από το καλοκαίρι των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Ευτυχώς, το περιστατικό με την ανταλλαγή πυρών στο Μοναστηράκι λίγο πριν τη σύλληψη του Μαζιώτη έλαβε γρήγορα τέλος. «Εάν υπήρχαν θύματα, θα είχαν ακυρωθεί πολλές κρατήσεις στην πρωτεύουσα. Αυτό καταδεικνύει πόσο εύθραυστη είναι η τουριστική βιομηχανία» λέει ο Πάνος Ασημακόπουλος, ταξιδιωτικός πράκτορας στην Αθήνα. 

Το ίδιο εύθραυστη είναι και η ελληνική οικονομική ανάκαμψη, εξηγεί ο Economist. Ύστερα από το ρεκόρ των 24 διαδοχικών τριμήνων αρνητικής ανάπτυξης, η οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 1% το τρέχον έτος, ενώ εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν και 20.000 νέες θέσεις εργασίας φέτος το καλοκαίρι, αντιστρέφοντας έξι συναπτά έτη συρρίκνωσης της απασχόλησης, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος. 

Οι δείκτες επιχειρηματικής εμπιστοσύνης βρίσκονται σε υψηλό εξαετίας ενώ και οι καταναλωτές αρχίζουν να συρρέουν ξανά στα εμπορικά κέντρα της Αθήνας. Το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο για να επιτευχθεί ο φετινός στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος (πλεόνασμα του προϋπολογισμού αφαιρουμένων των πληρωμών τόκων,) στο 1,5% του ΑΕΠ. 

Ακόμη κι έτσι όμως, συνεχίζει ο Economist, δεκάδες μικρές αλλά σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις καθυστερούν. Η ελληνική κυβέρνηση φοβάται την επιστροφή της Τρόικας τον Σεπτέμβριο καθώς θα είναι η τελευταία κοινή αξιολόγηση της προόδου της χώρας από τους εκπροσώπους των δανειστών: η δανειακή σύμβαση της Ελλάδας με την ΕΕ λήγει το τρέχον έτος, ενώ το ΔΝΤ σχεδιάζει να εκταμιεύσει επιπλέον 16 δισ. το 2015 έως και το πρώτο τρίμηνο του 2016. 

Οι διαπραγματεύσεις αναμένονται σκληρές, εκτιμά ο Economist. Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να ελαφρύνει τους Έλληνες φορολογούμενους, μειώνοντας το φόρο καυσίμων αλλά και να αποφύγει μια σημαντική μεταρρύθμιση που αφορά τις μεγάλης κλίμακας απολύσεις στο δημόσιο, στις οποίες αντιστέκεται σθεναρά το ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, εκκρεμεί άλλος ένας γύρος σκληρών περικοπών στις συντάξεις, που έχουν ήδη υποστεί μέση μείωση 30%. 

Ο νεόφερτος υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης, θέλει να μειώσει τη λίστα της Τρόικας με περίπου 700 μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμοστούν έως το τέλος του έτους, με το επιχείρημα ότι μια τέτοια μικροδιαχείριση δεν είναι πλέον απαραίτητη. 

Με το αντιλαϊκό «μνημόνιο» να φτάνει στο τέλος του, είναι η ώρα της Ελλάδας να αναλάβει την ευθύνη της επόμενης φάσης των μεταρρυθμίσεων, λένε Έλληνες αξιωματούχοι. Υποστηρίζουν ότι έξι χρόνια αυστηρής προσαρμογής αρχίζουν να φέρνουν αποτελέσματα και οι Έλληνες είναι τώρα περισσότερο πρόθυμοι να δεχθούν τις αλλαγές που θα μπορούσαν να τους εξασφαλίσουν ένα μέλλον ευημερίας. 

Οι ξένοι όμως δεν φαίνεται να μοιράζονται την ίδια σιγουριά, σχολιάζει ο Economist. Φοβούνται ότι χωρίς την αυστηρή εποπτεία της τρόικας, ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός θα επιβραδύνει, η μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα θα εγκαταλειφθεί και ο έλεγχος των δαπανών θα χαλαρώσει. 

Ο κρατικός προϋπολογισμός του επόμενου έτους θα περιλαμβάνεται στο τρέχον πρόγραμμα της ΕΕ, γεγονός που καθιστά λιγότερο πιθανό τον εκτροχιασμό για την ώρα. 

Οι διαπραγματεύσεις για ελάφρυνση του χρέους, αναμένεται να ξεκινήσουν στο τέλος του έτους, με την Ελλάδα να επιδιώκει επέκταση της διάρκειας ωρίμανσης του χρέους και σταθερά παρά κυμαινόμενα επιτόκια για το υφιστάμενο θεόρατο χρέος της, το οποίο αναμένεται να φθάσει το 180% του ΑΕΠ το τρέχον έτος. 

Το άρθρο κλείνει συμπεραίνοντας, πως μπορεί η, τρομερά αντιπαθής στους Έλληνες, τρόικα να φύγει, ωστόσο η σφιχτή επιτήρηση της ελληνικής προόδου θα μείνει.

Πηγή: capital

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01