search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 03:34
MENU CLOSE

Στημένη κούρσα για τον ΟΔΙΕ

25.07.2014 15:39
oldphotospn2407aloga1406304358.jpg

Σε θολό τοπίο και σε δρόμο στρωμένο με αγκάθια, μπαίνει στην τελική ευθεία ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ για την εκχώρηση για είκοσι χρόνια του ΟΔΙΕ, που έχει τα αποκλειστικά δικαιώματα των αμοιβαίων στοιχημάτων ιπποδρόμων.

Σε θολό τοπίο και σε δρόμο στρωμένο με αγκάθια, μπαίνει στην τελική ευθεία ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ για την εκχώρηση για είκοσι χρόνια του ΟΔΙΕ, που έχει τα αποκλειστικά δικαιώματα των αμοιβαίων στοιχημάτων ιπποδρόμων.

Το μεγάλο ερώτημα για τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ είναι εάν στις 31 Ιουλίου – αν και υπάρχει περίπτωση για ολιγοήμερη παράταση – θα καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές και οι δυο κοινοπραξίες που είχαν εκδηλώσει αρχικά ενδιαφέρον, αφού κάποιες πληροφορίες λένε ότι οι Γάλλοι θα την κάνουν… α λα γαλλικά. Έτσι στο παρά πέντε της τελικής φάσης η «μάχη» δίνεται στο παρασκήνιο την ίδια ώρα που έντονα αντιδρά η Ένωση Ιδιοκτητών Δρομώνων Ίππων Ελλάδος (ΕΙΔΙΕ), η οποία καταγγέλλει ότι μέσω των όρων του διαγωνισμού ουσιαστικά καταργούνται οι ελληνικές ιπποδρομίες.

«Μονομάχοι» και «αγκάθια»

Από την πρώτη στιγμή έντονο ενδιαφέρον για τον ΟΔΙΕ και το αμοιβαίο ιπποδρομιακό στοίχημα έδειξαν δύο κοινοπραξίες.
Η πρώτη αποτελεί σύμπραξη της PMU, γαλλικού οργανισμού και από τους μεγαλύτερους διοργανωτές ιπποδρομιών στην Ευρώπη, και της Ρhumelela Gaming & Leisure, που διαχειρίζεται το ιπποδρομιακό στοίχημα στη Νότια Αφρική.

Η δεύτερη κοινοπραξία αποτελεί σύμπραξη της Intralot με τον Ιππόδρομο του Μπουένος Άιρες, οργανισμό με μεγάλη εμπειρία στη διεξαγωγή ιπποδρομιών παγκοσμίως. Οι συμμετέχοντες θεωρούν άνιση τη διαδικασία που έχει ξεκινήσει, αφού η Intralot εμφάνισε χρωστούμενα σ’ αυτούς από τον ΟΔΙΕ με τιμολόγια για υπηρεσίες που έχουν αμφισβητηθεί. Μάλιστα, όπως λένε οι συμμετέχοντες, πληροφορίες, σχετικές καταγγελίες και φάκελος έχουν σταλεί σε εισαγγελέα για περαιτέρω έρευνα.

Τα προβλήματα για τον διαγωνισμό του ιπποδρομιακού στοιχήματος είναι πάντως πολλά. Στο διαγωνιστικό μέρος, τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ υποχρεώθηκαν να προχωρήσουν σε «εκπτώσεις» όταν έλαβαν μηνύματα από τους ενδιαφερομένους, και κυρίως από τους Γάλλους, ότι δεν προτίθενται να συμμετέχουν στην τελική φάση του διαγωνισμού εάν το μίσθωμα του Ιπποδρόμου στο Μαρκόπουλο παραμείνει στα 500.000 ευρώ τον μήνα, όπως ήταν η σχετική εισήγηση του συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ.

Το δεύτερο ζήτημα που τέθηκε μετ’ επιτάσεως στο παρασκήνιο ήταν να μπει μπόλικο νερό στο κρασί, έτσι ώστε ο προτιμητέος επενδυτής να μπορεί για όσο διάστημα επιθυμεί και κάτω υπό προϋποθέσεις να μην διεξάγει ιπποδρομίες στην Ελλάδα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι και οι δύο αυτές απαιτήσεις τελικά πέρασαν, δηλαδή και μικρότερο μίσθωμα για τις εγκαταστάσεις στο Μαρκόπουλο και «λάστιχο» οι ελληνικές ιπποδρομίες, προκειμένου και οι δυο βασικοί διεκδικητές να φτάσουν μέχρι τις δεσμευτικές προσφορές.

Μάλιστα, προκειμένου να ξεπεραστεί ο «σκόπελος» του μισθώματος, αφού το ποσό είχε βγει από ανεξάρτητο εκτιμητή του ΤΑΙΠΕΔ, η εταιρεία βρίσκεται σε αναζήτηση νέου εκτιμητή!

Γεγονός είναι, πάντως, ότι οι κοινοπραξίες που ενδιαφέρονται για το αμοιβαίο ιπποδρομιακό στοίχημα έχουν στόχο την ανάπτυξη σύγχρονων συστημάτων για στοιχηματισμό σε διεθνείς ιπποδρομίες και ελάχιστα ενδιαφέρονται για την αναγέννηση του ελληνικού ιπποδρόμου. Άλλωστε, η κατρακύλα που καταγράφει ο ΟΔΙΕ τα τελευταία πέντε χρόνια είναι καθολική. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής Ελέγχου και Εποπτείας Παιγνίων (ΕΕΕΠ) και με βάση τα ακαθάριστα έσοδα, ο Ιππόδρομος κατέγραψε τις μεγαλύτερες απώλειες, με την πτώση να αγγίζει το 2013 το 70% σε σύγκριση με το 2009.

Το έντονο παρασκήνιο και οι πληροφορίες για τους όρους που τελικά συμπεριλήφθηκαν στα τεύχη δημοπράτησης προκάλεσαν την αντίδραση της Ένωσης Ιδιοκτητών Δρομώνων Ίππων Ελλάδος αλλά και άλλων ιπποδρομιακών φορέων, οι οποίοι κάνουν λόγο για «ξεπούλημα» του ελληνικού Ιπποδρόμου.

Οι αντιδράσεις

 Όπως χαρακτηριστικά λένε, οι πληροφορίες που έχουν είναι ότι οι όροι του διαγωνισμού είναι με τέτοιον τρόπο διατυπωμένοι, ώστε οι ιδιώτες που θα αναλάβουν για 20 χρόνια τον ΟΔΙΕ θα μπορούν να λειτουργούν το ιπποδρομιακό στοίχημα χωρίς να έχουν την υποχρέωση να διεξάγουν ούτε μία ελληνική ιπποδρομία, θέτοντας σε κίνδυνο 2.500 οικογένειες που ζουν από τον ελληνικό Ιππόδρομο.

Όπως σημειώνει η ΕΙΔΙΕ, ο ανάδοχος θα αγοράσει το δικαίωμα για διεξαγωγή του στοιχήματος για ένα κομμάτι ψωμί, χωρίς να δεσμεύεται με την υποχρέωση για την ανάπτυξη του ελληνικού Ιπποδρόμου, γεγονός που αναιρεί την έννοια της επένδυσης.

Παράλληλα η ΕΙΔΙΕ επισημαίνει ότι εάν και ζήτησε επίσημα από το ΤΑΙΠΕΔ τα τεύχη δημοπράτησης, προκειμένου να ενημερωθεί για τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα διέπουν το στοίχημα σε σχέση με τις ελληνικές ιπποδρομίες, η απάντηση που έλαβε ήταν αρνητική, με το σκεπτικό ότι τα συγκεκριμένα έγγραφα περιέχουν εμπιστευτικά στοιχεία και πληροφορίες και ενδεχόμενη δημοσιοποίησή τους θα έθετε σε κίνδυνο τη διαγωνιστική διαδικασία. Παράλληλα, το ΤΑΙΠΕΔ σημείωνε στην απάντησή του ότι όλα θα γίνουν γνωστά όταν η σύμβαση πάει για κύρωση στη Βουλή.

Η ΕΙΔΙΕ ζητεί, πάντως, να υπάρξει ρητή υποχρέωση προς τον επενδυτή για συνέχιση των ελληνικών ιπποδρομιών από την πρώτη κιόλας ημέρα πώλησης του αμοιβαίου στοιχήματος, κάτι που θα έπρεπε, όπως λένε, να αποτελεί αυτονόητη απαίτηση του ελληνικού κράτους.

Να σημειωθεί ότι η ΕΙΔΙΕ δεν είναι αντίθετη με την αποκρατικοποίηση, όπως και σχεδόν το σύνολο των φορέων που εμπλέκονται με τον Ιππόδρομο. Επιρρίπτει μάλιστα ευθύνη στο ΤΑΙΠΕΔ γιατί ο διαγωνισμός σέρνεται εδώ και πάνω από τρία χρόνια, γεγονός που σε συνδυασμό με την πολύ μεγάλη πτώση του τζίρου είχε ως αποτέλεσμα οι ελληνικές ιπποδρομίες να έχουν απαξιωθεί σε σημείο, που ακόμα και το ζωικό δυναμικό έχει περιοριστεί σε τέτοιο βαθμό που είναι δύσκολη η διεξαγωγή αγώνων.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01