search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 05:21
MENU CLOSE

Επίδαυρος: Άρεσαν και είχαν πρόταση οι «Βάτραχοι»

02.08.2014 11:58

Ο Αισχύλος κι ο Ευριπίδης, ο Καβάφης κι ο Ελύτης συναντήθηκαν το βράδυ της Παρασκευής στο κατάμεστο  Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, για να αποδείξουν ότι δεν είναι ουτοπία ότι ο Ποιητής μπορεί να σώσει την Πόλη όπου βασιλεύει η παρακμή και η διαφθορά,

Ο Αισχύλος κι ο Ευριπίδης, ο Καβάφης κι ο Ελύτης συναντήθηκαν το βράδυ της Παρασκευής στο κατάμεστο  Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, για να αποδείξουν ότι δεν είναι ουτοπία ότι ο Ποιητής μπορεί να σώσει την Πόλη όπου βασιλεύει η παρακμή και η διαφθορά,, όπως ήθελε να μας πει ο σκηνοθέτης της παράστασης Γιάννης Κακλέας, στο ξεχωριστό μήνυμα-πρόταση  των «Βατράχων» του Εθνικού Θεάτρου.

Ο ποιητικός λόγος των αρχαίων ‘’έδεσε’’ μαγικά με τους στίχους και του Σεφέρη, του Ρίτσου, του Λειβαδίτη, του Κατσαρού και της Δημουλά –ο κακλέας δικαιώθηκε μ’ αυτό του το εύρημα- κάνοντας τόσο σημερινό αυτό το μήνυμα, κάτι που αποδείχτηκε από τα χειροκροτήματα των θεατών, που διέκοπταν πολλές φορές την παράσταση…
 
Σ’ ένα φουτουριστικό σκηνικό όπου συνυπήρχαν ένα παλιό αυτοκίνητο και ένας σωρός τηλεοράσεις με αρχαίες πέτρες και κίονες που κάπνιζαν, μια φωτιζόμενη πίστα και σήραγγες, οι ηθοποιοί κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον των θεατών με τον αριστοφανικό λόγο, τα καταπληκτικά κοστούμια, τη μουσική και τα τραγούδια και την ποικιλία των μεταμορφώσεων του Χορού, με πιο εντυπωσιακά τα κοστούμε με τα αναμμένα και λιωμένα κεριά στους ώμους.

Η διανομή δικαίωσε τον σκηνοθέτη. Ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, σταθερός συνεργάτης του Γιάννη Κακλέα τα τελευταία χρόνια, ήταν απολαυστικός στον δύσκολο ρόλο του Διονύσου, ο Πάνος Βλάχος,- αν και βούτηξε ξαφνικά στα βαθιά -πήρε άριστα υποδυόμενος τον Ξανθία, ο Γιάννης Ζουγανέλης πάντα συνεπής και πειστικός υποδύθηκε τον Αισχύλο, ο Φάνης Μουρατίδης τον Eυριπίδη, ενώ στο ρόλο της Ιέρειας η Εβελίνα Παπούλια μας παρουσίασε ένα άλλο πρόσωπο απ’ αυτό που μέχρι σήμερα ξέραμε και χειροκροτήθηκε…

Ο «οικοδεσπότης» Σωτήρης Χατζάκης, φανερά ικανοποιημένος μετά το τέλος της παράστασης, είχε υποδεχτεί τους δυο υφυπουργούς Πολιτισμού Γκερέκου και Ανδριανό, που μπήκαν αθόρυβα και κάθισαν στη δεύτερη σειρά, ενώ ανάμεσα στους θεατές είδαμε τον Διονύση Φωτόπουλο, τον Αλέξανδρο Λυκουρέζο, την Έλενα Ακρίτα με τον Γιώργο Κυρίτση, τον Μανώλη Μαυρομμάτη με τη Ρένα Βενιέρη μερικούς ηθοποιούς όπως την Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους,  που είχε έρθει να δει τον σύντροφό της Φάνη Μουρατίδη, Αλ. Μπουρδούμη και Νίκο Χύτα.
 
Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΩΝ «ΒΑΤΡΑΧΩΝ»
Mετάφραση – Σκηνοθεσία, Γιάννης Κακλέας, σκηνικά Μανόλης Παντελιδάκης, κοστούμια Εύα Νάθενα, Μουσική Σταύρος Γασπαράτος,   Κίνηση – Χορογραφίες Χρήστος Παπαδόπουλος,  Φωτισμοί  Σάκης Μπιρμπίλης,  Μουσική διδασκαλία  Mελίνα Παιονίδου.  Έπαιξαν ακόμα:Λαέρτης Μαλκότσης,  Βαγγέλης Χατζηνικολάου, Σωκράτης Πατσίκας, Αγορίτσα Οικονόμου, Σπύρος Μπιμπίλας κ.ά.

-Η παράσταση επαναλαμβάνεται και σήμερα στην Επίδαυρο -με όλα τα εισιτήρια να έχουν σχεδόν προπωληθεί- και θα συνεχίσει την περιοδεία της ανά την Ελλάδα., .
 
 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01