search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 03:25
MENU CLOSE

Αντιρατσιστικό της συμφοράς

27.08.2014 21:00
oldphotospod_2808_018_cmyk1409163191.jpg

Με τις ευλογίες της Ιε­ράς Συνόδου και «αιχμή του δόρατος» τη συμπερίληψη της – ήδη… νομοθετημένης! – γενοκτονί­ας των Μικρασιατών και Ποντίων ανα­βλήθηκε για τις αρχές Σεπτεμβρίου και το Γ’ θερινό τμήμα της Βουλής το περιβό­ητο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.

 
Με τις ευλογίες της Ιε­ράς Συνόδου και «αιχμή του δόρατος» τη συμπερίληψη της – ήδη… νομοθετημένης! – γενοκτονί­ας των Μικρασιατών και Ποντίων ανα­βλήθηκε για τις αρχές Σεπτεμβρίου και το Γ’ θερινό τμήμα της Βουλής (με ανοι­κτό το ενδεχόμενο η κατάθεσή του να παραταθεί λίγες ημέρες ακόμα, έως και το άνοιγμα της Ολομέλειας) το περιβό­ητο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.
 
Πρόκειται για ένα αντιρατσιστικό κομμένο και ραμμένο στα μέτρα όχι της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμά­των, αλλά του… φαντασιακού πολλών Ελλήνων με ιδιαίτερες επιδόσεις στον εθνικισμό. Ένα αντιρατσιστικό νομο­σχέδιο που αφήνει ανοικτό πεδίο δρά­σης στον φανατισμό, τη μισαλλοδοξία, τον ρατσισμό και τη βία, δίνοντας προ­τεραιότητα στον συναισθηματισμό και το… θυμικό του έθνους και όχι στην ουσία.
 
Άλλωστε, σε μια χώρα όπου η κοι­νή γνώμη έχει συνηθίσει να στρέφει το βλέμμα αλλού, για οτιδήποτε την ενο­χλεί αισθητικά, και «χυμά να σε φάει ζωντανό» εφόσον τολμήσεις να εκφρά­σεις άποψη η οποία δεν συμβαδίζει με τα εθνικά στερεότυπα συγκεκριμένων ιδεολογικών κύκλων, σημασία έχει η ικανοποίηση της κομματικής «πελα­τείας» των 38 βουλευτών της Νέας Δη­μοκρατίας, οι οποίοι «θυμήθηκαν» τη σφαγή του Ελληνισμού στη Μικρά Ασία για να επενδύσουν με αυτήν τις αντιρ­ρήσεις τους στο αντιρατσιστικό νομο­σχέδιο.
 
Όχι πως τους «καίγεται καρφάκι» για τους απογόνους των Μικρασιατών, αλ­λά πρέπει και οι ίδιοι να βρουν έναν τρό­πο ώστε να συγκρατήσουν το διαρκές «φυλλορρόημα» ψηφοφόρων προς τη Χρυσή Αυγή.
 
Κενά και αντιφάσεις
 
Επί της ουσίας το αναθεωρημένο σχέδιο του αντιρατσιστικού νομοσχε­δίου, που αναμένεται να προωθήσει εντός των προσεχών ημερών ο υπουρ­γός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανα­σίου, παρουσιάζει σημαντικά κενά ως
προς το σημαντικότερο ζήτημα που καλείται να επιλύσει: την προστασία των μεταναστών.
 
Ποινικοποιεί την προτροπή ως προς τη χρήση βίας, αλλά όχι την άσκηση βί­ας, δίχως να αποσαφηνίζει τι ακριβώς εννοεί ως προς τον σαφή ορισμό της ρατσιστικής βίας.
 
Για να γίνει κατανοητό το τι προβλέ­πει το νομοσχέδιο αναφορικά με τα φυ­λετικά εγκλήματα, ο εμπρησμός ενός καταστήματος ιδιοκτησίας ενός οικο­νομικού μετανάστη θα αντιμετωπίζεται από τις διωκτικές και δικαστικές αρχές ως ένα κοινό ποινικό αδίκημα και μόνο κατά την ολοκλήρωση της ακροαματι­κής διαδικασίας θα αποφασίζεται από την έδρα αν το κίνητρο του δράστη ή των δραστών ήταν ρατσιστικό.
 
Εκτός των διατάξεων του νέου αντι­ρατσιστικού μένουν και τα θύματα των επιθέσεων. Ως επί το πλείστον μετανά­στες, θύματα δουλεμπόρων, οι οποί­οι στερούνται άδειας παραμονής στην Ελλάδα.
 
Πολλές φορές κατά το παρελθόν οι υπεύθυνοι των μη κυβερνητικών οργα­νώσεων που ασχολούνται με τα δικαιώ­ματα των προσφύγων έγιναν μάρτυρες περιστατικών όπου το θύμα μιας ρατσι­στικής επίθεσης, το οποίο κατήγγειλε την επίθεση στην αστυνομία, κατέλη­γε στο κρατητήριο και από εκεί προς απέλαση, αφού δεν διέθετε άδεια πα­ραμονής.
 
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός 19χρονου Αιγύπτιου φοιτητή, ο οποίος το καλοκαίρι του 2012 έχασε το μάτι του έπειτα από τον ξυλοδαρμό του από χρυσαυγίτες στον Σταθμό Λαρίσης, αλλά τελικά οι αστυνομικοί τον συνέλα­βαν αμέσως μόλις πήρε εξιτήριο από το Γενικό Κρατικό της Νίκαιας!
 
Ο κίνδυνος της σύλληψης και απέ­λασης λειτουργεί αποτρεπτικά για την πλειονότητα των μεταναστών, οι οποίοι προτιμούν να μην καταγγείλουν τις επι­θέσεις εις βάρος τους, από το να μπλέ­ξουν με την ελληνική αστυνομία.
 
Αποκλεισμός ομόφυλων ζευγαριών
 
Το νέο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο παρουσιάζει σημαντικά κενά και ως προς την προάσπιση των δικαιωμάτων των ομόφυλων ζευγαριών, αφού για ακόμη μια φορά δεν συμπεριλήφθηκε στα άρθρα η επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα. Νομι­κή αλλά και ηθική «εκκρεμότητα» της ελληνικής πολιτείας, για την οποία έχει καταδικαστεί πολλάκις από το Ευρω­παϊκό Δικαστήριο…
 
«Το θέμα θα διευθετηθεί προσεχώς» υποστηρίζουν κύκλοι του υπουργεί­ου Δικαιοσύνης, που προτιμά να στρέ­φει το βλέμμα αλλού μπροστά σε ένα σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, που το τε­λευταίο χρονικό διάστημα έχει προκα­λέσει ομοφοβικό παραλήρημα. Τόσο από μερίδα φανατικών μητροπολιτών, οι οποίοι λησμονούν τη χριστιανική δι­δασκαλία που στηρίζεται στο «Αγαπάτε Αλλήλους», μα κυρίως από ένα μεγάλο ποσοστό της ελληνικής κοινωνίας, που δεν κρύβει την αντιπάθειά του για τα ομόφυλα ζευγάρια.
 
Όσο για την ανακοίνωση της Διαρ­κούς Ιεράς Συνόδου, αρκείται σε μια απλή αναφορά στην «έμπρακτη αγάπη προς τον πλησίον», αγνοώντας την επί­μαχη τροπολογία για το σύμφωνο συμ­βίωσης των ομόφυλων ζευγαριών και μη επιπλήττοντας τους μητροπολίτες, οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες με τα ρατσιστικά και απαξιωτικά κηρύγματά τους ουσιαστικά ενθάρρυναν τις ομο-φοβικές επιθέσεις φασιστών.
 
Έξαρση ομοφοβικής βίας
 
Την περασμένη εβδομάδα ένα ση­μαντικό κομμάτι των έντυπων και ηλε­κτρονικών ΜΜΕ αναφέρθηκε στη δο­λοφονική επίθεση που δέχθηκε ένα νε­αρό ζευγάρι ομοφυλόφιλων στην πλα­τεία Βαρνάβα στο Παγκράτι, με συνέ­πεια οι δύο νέοι να καταλήξουν βαριά τραυματισμένοι στο νοσοκομείο.
 
Το νεαρό ζευγάρι ξυλοκοπήθηκε άγρια τα ξημερώματα του Σαββάτου από μια ομάδα 10-15 μαυροφορεμέ­νων αγνώστων, οι οποίοι μάλιστα ολο­κλήρωσαν το «έργο» τους περιχύνοντας με χλωρίνη τα θύματά τους…
 
Οι ομοφοβικές επιθέσεις οι οποί­ες καταγγέλθηκαν στην αστυνομία το 2013 ανήλθαν σε 22, έναντι 9 το 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλά­δα. Αριθμός ελάχιστος συγκριτικά με αυτόν των πραγματικών περιστατικών, αφού τα θύματα των επιθέσεων τις πε­ρισσότερες φορές διστάζουν να τις κα­ταγγείλουν στις διωκτικές αρχές.

Άλλωστε από το γενικότερο κλίμα προκατάληψης  όσον  αφορά  στους ομοφυλόφιλους δεν εξαιρούνται οι Έλ­ληνες αστυνομικοί.
 
Την άμεση ψήφιση του ονομαζόμε­νου «αντιρατσιστικού» νομοσχεδίου με τη συμπερίληψη του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου ζητούν οργανώσεις ομοφυλο­φίλων. Οι οργανώσεις καταγγέλλουν τις παλινωδίες της κυβέρνησης και ζητούν να ενσωματωθούν στο νομοσχέδιο ρυθμίσεις για την προστασία των θυ­μάτων ρατσιστικής βίας και την κατο­χύρωση των κοινωνικών δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων. Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή τους, οι οργανώσεις επισημαίνουν:
 
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύ­που της 22.8.2014, αναβλήθηκε για μία ακόμη φορά η συζήτηση στην Ολο­μέλεια του ονομαζόμενου “αντιρατσι­στικού” νομοσχεδίου. Πρόκειται για επανειλημμένες παλινωδίες της Ελληνι­κής Κυβέρνησης, που από το 2010 που κατατέθηκε στην πρώτη του μορφή ο ονομαζόμενος “αντιρατσιστικός” νό­μος, αρνείται να εκπληρώσει τις ευρω­παϊκές υποχρεώσεις της και να ενσωμα­τώσει στο ελληνικό δίκαιο την Απόφα­ση Πλαίσιο 2008/913/ΔΕΥ.
 
Οι υπογεγραμμένες οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών που υποστηρί­ζουν τα δικαιώματα των λεσβιών, γκέι, αμφί, τρανς και μεσοφυλικών πολιτών, και συμμαχικές οργανώσεις, δηλώνουν την έντονη ανησυχία τους για τις πα­λινωδίες της Κυβέρνησης και καλούν όλους του δημοκρατικούς πολίτες της χώρας να συμπαραταχθούν και να ενώ­σουν τη φωνή τους απαιτώντας απ’ την Ελληνική Κυβέρνηση:

Την άμεση ψήφιση του ονομαζό­μενου “αντιρατσιστικού” νομοσχε­δίου με τη συμπερίληψη του σεξουα­λικού προσανατολισμού και της ταυτό­τητας φύλου.
Την  ενσωμάτωση  και  ψήφιση τροπολογίας κατά συμμόρφωση με την καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμά­των του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) που αφο­ρά το σύμφωνο συμβίωσης για όλα τα ζευγάρια ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας ή έκφρασης φύλου και κατοχύρωση ουσιαστικών κοινωνικών δικαιωμά­των.
 
Την  ενσωμάτωση   και  ψήφιση τροπολογιών για την προστασία των θυμάτων ρατσιστικών εγκλημά­των μίσους.
 
Η άρνηση συμμόρφωσης της χώρας μας με τις Ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις και οι παλινωδίες στη διαμόρφωση ενός πλαισίου για την προστασία όλων των πολιτών από τη μισαλλοδοξία, αποτελεί θεσμοποιη­μένη έκφραση ρατσισμού που δε συ­νάδει με τη θέση της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Την ανακοίνωση υπογράφουν οι ορ­γανώσεις:
 
♦ Ομοφυλοφιλική Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας (ΟΛΚΕ)
♦ Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ)
♦ Colour Youth – Κοινότητα LGBTQ Νέ­ων Αθήνας
♦ Οικογένειες Ουράνιο Τόξο
♦ Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Αθήνας –
Athens Pride
♦Thessaloniki Prid e – Φεστιβάλ Υπερη­φάνειας Θεσσαλονίκης
♦ Homophonia – Thessaloniki Pride
♦ Thessaloniki Rai nbow Youth
♦ Σύνθεση – Ενημέρωση, Ευαισθητο­ποίηση, Έρευνα για το HIV/AIDS
♦ Praksis
♦ Θετική Φωνή
♦  Κόσμος Χωρίς Πολέμους και Βία
♦ Act Up ΔΡΑΣΕ Hellas
♦ Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δι­καιώματα – «Πλειάδες»
♦ Ομάδα Σεξουαλικού  Προσανατολι­σμού και Ταυτότητας Φύλου ΣΥΡΙΖΑ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01