search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:23
MENU CLOSE

Εφιάλτης η ανεργία στη Βόρεια Ελλάδα!

03.09.2014 08:34
Εφιάλτης η ανεργία στη Βόρεια Ελλάδα! - Media

Με τα ποσοστά της πραγματικής ανεργίας σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα σε πολύ υψηλά επίπεδα, η κυβέρνηση κατάφερε να φέρει το success story στις αγορές της Βουλγαρίας και των Σκοπίων.

(Αναδημοσίευση από την «Ελευθεροτυπία»/Σάκης Αποστολάκης)

Με τα ποσοστά της πραγματικής ανεργίας σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα σε πολύ υψηλά επίπεδα, η κυβέρνηση κατάφερε να φέρει το success story στις αγορές της Βουλγαρίας και των Σκοπίων.
 
Η κρίση στη Β. Ελλάδα είχε έρθει πριν από 10 χρόνια, όταν οι βιομηχανίες και οι βιοτεχνίες άρχισαν να κλείνουν η μία μετά την άλλη και να μεταφέρονται στις γειτονικές χώρες, όπου η φορολογία ήταν πολύ χαμηλότερη.
 
Η οικονομική κρίση που ήρθε νβα προστεθεί σ’ αυτή την πραγματικότητα, διόγκωσε και εξάπλωσε την ήδη υπάρχουσα αρνητική κατάσταση. Ενδεικτικό, ότι περίπου 50.000 επιχειρήσεις διαγράφηκαν από τα μητρώα των 18 επιμελητηρίων της Βόρειας Ελλάδας την τριετία 2011 – 2013.
 
Με την πραγματική ανεργία να ξεπερνά το 50% σε αρκετούς νομούς της Β. Ελλάδας, όσοι έχουν ακόμη ελάχιστα χρήματα στην τσέπη τους, σπεύδουν να προμηθευτούν τρόφιμα, ζαρζαβατικά, καύσιμα, αγαθά πρώτης ανάγκης, ακόμη και φάρμακα στις κατά πολύ φτηνές αγορές των Σκοπίων και της Βουλγαρίας. Αποτέλεσμα είναι τα ελάχιστα χρήματα να καταναλώνονται εκτός συνόρων, κάτι που οδηγεί σε αύξηση των λουκέτων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σε φαρμακεία και πρατήρια υγρών καυσίμων.
 
Μέρος αυτών των χρημάτων χάνεται και στα καζίνο των Σκοπίων, στα οποία εναποθέτουν τις ελπίδες τους οι υποαπασχολούμενοι και κακά αμειβόμενοι εργαζόμενοι, που δεν καταχωρίζονται στις επίσημες λίστες ανέργων του ΟΑΕΔ, επειδή τυχαίνει να εργάζονται για 3 και 4 ώρες τη βδομάδα. Ή επειδή είναι αγρότες και κτηνοτρόφοι, ή εποχιακοί εργαζόμενοι, ή εργαζόμενοι που παραμένουν απλήρωτοι μέχρι και πάνω από έναν χρόνο.
 
Παράλληλα, ευδοκιμεί η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, καθώς η ζήτηση εργασίας είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από την προσφορά, ενώ η βιομηχανία έχει ουσιαστικά πεθάνει. Απλό παράδειγμα, το κλείσιμο των τεσσάρων από τα πέντε εργοστάσια ζάχαρης στη Β. Ελλάδα.
 
Οι τευτλοπαραγωγοί δεν έχουν τα χρήματα για να πάνε την παραγωγή τους στο εργοστάσιο της ΕΒΖ στο Πλατύ Ημαθίας, η παραγωγή σαπίζει, και η χώρα εισάγει ζάχαρη από τη Γαλλία, ενώ στη Β. Ελλάδα έχουν χαθεί εκατοντάδες θέσεις εργασίας.
 
Ως αποτέλεσμα, η Β. Ελλάδα καταντά τόπος γερόντων, καθώς οι νέοι φεύγουν στο εξωτερικό προς αναζήτηση εργασίας και καλύτερου μέλλοντος. Την τραγική εικόνα της ανεργίας στη Β. Ελλάδα περιέγραψαν χθες με τα μελανότερα χρώματα πρόεδροι και εκπρόσωποι των διοικήσεων των εργατοϋπαλληλικών κέντρων του κάθε νομού, κι έδωσαν ραντεβού το Σάββατο, ημέρα εγκαινίων της 79ης ΔΕΘ, στις κινητοποιήσεις κατά της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.
 
Όπως είπαν, σύμφωνα με εκτιμήσεις τους η ανεργία ξεπερνά το 50% σε Δράμα, Γιαννιτσά και Κιλκίς, το 43% στις Σέρρες, το 40% στον Έβρο, το 33% στη Θεσσαλονίκη και το 35% στη Φλώρινα.
 
Στη Ροδόπη η ανεργία είναι στο 48%, ενώ ειδικά στις Σάππες έφτασε το 60%. Από τις 99 επιχειρήσεις της ΒΙΠΕ Ροδόπης, με 17.000 εργαζομένους, έμειναν 10 και συνολικά 700 εργαζόμενοι. Μερικοί απλήρωτοι για 8-9 μήνες.
 
Τέλος, στη Θεσσαλονίκη όπου ένας στους τρεις είναι άνεργος (32%), μόνο από τον κλάδο της ένδυσης χάθηκαν συνολικά 83.000 θέσεις εργασίας.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01