search
ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 01:16
MENU CLOSE

Aνακυκλώνουν την… ανακύκλωση

04.09.2014 21:00
oldphotosanakiklosi1409842382.jpg

Κατεπείγουσα έρευνα στον Εθνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης αποκαλύπτει σοβαρές δυσλειτουργίες

Κατεπείγουσα έρευνα στον Εθνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης αποκαλύπτει σοβαρές δυσλειτουργίες

Σοβαρές δυσλειτουργίες στον Εθνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) διαπίστωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής κατά τη διενέργεια κατεπείγοντος ελέγχου που έγινε στον Οργανισμό. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο πόρισμα, που αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου 1,5 μήνα, θα γίνονται συγκεκριμένες προτάσεις για τη θεσμική θωράκιση του ΕΟΑΝ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που εντοπίστηκαν στη λειτουργία του άκρως κρίσιμου για την προστασία του περιβάλλοντος Οργανισμού.

Η διαταγή για έλεγχο στον ΕΟΑΝ δόθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, έπειτα από καταγγελίες που έγιναν και προκάλεσαν την κινητοποίηση του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.

Να σημειωθεί ότι, αν και η λειτουργία του ΕΟΑΝ προβλέπεται από το 2001 και συγκεκριμένα από τον θεμελιώδη νόμο 2939 για τη διαχείριση των αποβλήτων, που εντάχθηκε στο ελληνικό δίκαιο κατ’ επιταγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Οργανισμός συστάθηκε δέκα χρόνια μετά!

Όπως λένε μάλιστα στελέχη του ΥΠΕΚΑ, ακόμα και σήμερα οι διαδικασίες υπολείπονται των επιταγών του νόμου και της κοινής λογικής, αφού, π.χ., δεν έχει ακόμα δημιουργηθεί το μητρώο εισαγωγέων – παραγωγών αποβλήτων, με αποτέλεσμα η πολιτεία να μην γνωρίζει τις ακριβείς ποσότητες αποβλήτων που παράγονται και πρέπει η διαχείρισή τους να γίνει με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.

Για παράδειγμα, λένε, στην ευθύνη του Οργανισμού είναι και η εποπτεία της διαχείρισης συσσωρευτών, που αποτελούν, εξαιτίας της τοξικότητάς τους, αφού περιέχουν μόλυβδο, νικέλιο και κάδμιο, επικίνδυνα απόβλητα που ακόμα και εν έτει 2014 μεγάλο ποσοστό απορρίπτεται ανεξέλεγκτα στις χωματερές με καταστροφικές συνέπειες για το έδαφος και τα υπόγεια ύδατα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, κατά τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, αν και η περιβαλλοντικά ορθή διαχείριση των αποβλήτων μπαταριών πρέπει να γίνεται σε ποσοστό 100%, στην Ελλάδα το ποσοστό, όσον αφορά τις μπαταρίες των οχημάτων και βιομηχανικής χρήσης, κυμαίνεται από 40 έως 45%, γεγονός που καταδεικνύει ότι η συντριπτική ποσότητα των επικίνδυνων αποβλήτων «χάνεται» στον δρόμο…

Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, από τις συνολικά 50.000 που παράγονται τον χρόνο, μόνον οι 18.000 ανακυκλώνονται σωστά, ενώ οι υπόλοιπες απορρίπτονται σε χωματερές, ρέματα, ακόμα και στη θάλασσα!

Στον ιδιαίτερα κρίσιμο αυτό τομέα της διαχείρισης των συσσωρευτών είναι γνωστό τοις πάσι ότι λειτουργούν κυκλώματα που θησαυρίζουν από τη μη κατάλληλη διαχείριση των μπαταριών σε βάρος της δημόσιας υγείας. Όπως γνωστό είναι επίσης ότι κυκλώματα λειτουργούν παράνομο δίκτυο που κάνει εξαγωγές των τοξικών αποβλήτων προς χώρες που δεν υπάρχει κανένας έλεγχος, έτσι ώστε και πάλι κάποιοι να θησαυρίζουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από τρία χρόνια η τότε ειδική γραμματέας Περιβάλλοντος Μαργαρίτα Καραβασίλη είχε επισημάνει το τεράστιο πρόβλημα ρύπανσης από το καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο και στο Θριάσιο Πεδίο, αποκαλύπτοντας, μάλιστα, ότι πολλές φορές οι υπεύθυνοι για την παραλαβή και διαχείριση των αποβλήτων των μπαταριών ρίχνουν το οξύ στα σκουπίδια ή σε χωράφια, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στη δημόσια υγεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε συγκεκριμένη περιοχή του Θριασίου είχε εντοπιστεί εξασθενές χρώμιο σε πρωτοφανή ποσότητα που έφτανε τα 480 mg ανά λίτρο, ήταν δηλαδή έως και 160 φορές πάνω από το επιτρεπόμενο όριο.

Στον τομέα της διαχείρισης των τοξικών αποβλήτων η πολιτεία είναι εδώ και χρόνια μετεξεταστέα με πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό του Ασωπού. Τη δυναμική αντίδραση κατοίκων και φορέων της περιοχής ακολούθησαν υποσχέσεις επί υποσχέσεων, χωρίς όμως αντίκρισμα, με αποτέλεσμα μόλις στα τέλη Ιουλίου 2014 το ΥΠΕΚΑ να εξαγγείλει ένα φιλόδοξο σχέδιο περιβαλλοντικής αποκατάστασης του ποταμού Ασωπού, προϋπολογισμού 37,6 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα υλοποιηθεί σε τέσσερα χρόνια.

Και όλα αυτά τα ωραία χωρίς να υπάρχει καμιά πρόβλεψη για την αντιμετώπιση των δεκάδων «Ασωπών» που υπάρχουν σε ολόκληρη την επικράτεια.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 11.05.2024 01:02