17/02/2020 17:41:40

Αμφίπολη: Τι είχε αποκαλύψει η σεισμική τομογραφία του τύμβου, 15 χρόνια πριν

Αμφίπολη: Τι είχε αποκαλύψει η σεισμική τομογραφία του τύμβου, 15 χρόνια πριν - Media
 
Περίπου 15 χρόνια πριν, την περίοδο 1998-99, είχαν διενεργηθεί έρευνες στον τύμβο από τρεις γεωφυσικούς, τους Λάζαρο Πολυμενάκο, Σταύρο Παπαμαρινόπουλο και Αθανάσιος Λιόση, καθώς και την αρχαιολόγο Χάιδω Κουκούλη-Χρυσανθάκη. 

Με τη μέθοδο της τρισδιάστατης σεισμικής τομογραφίας οι τέσσερις επιστήμονες αποπειράθηκαν να ανιχνεύσουν το εσωτερικό του τεχνητού λόφου.
 
Σύμφωνα με τη μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε το 2004 σε ειδικό βρετανικό περιοδικό αρχαιολογίας, τα σημεία «υψηλής ταχύτητας» που σημειώνονται με το γράμμα «H» μαρτυρούν την εκτεταμένη ύπαρξη λίθινων κατασκευών. Η αρχαιολόγος θεωρεί τις ενδείξεις σημαντικές μεν αλλά ανεπιβεβαίωτες.


Ο λόφος Καστά κρύβει ένα «ενιαίο κτίριο με ενδιάμεσες διαιρέσεις, εξαιρετικής αρχιτεκτονικής, που διαφέρει από τους μακεδονικούς τάφους της εποχής», ανέφεραν τότε οι γεωλόγοι.

Οι επιστήμονες είναι πεπεισμένοι ότι εάν η έρευνα δεν είχε διακοπεί το 1999 λόγω έλλειψης πόρων, θα είχαν καταστήσει τον τύμβο «διάφανο».

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.