search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 21:50
MENU CLOSE

Προγραμματίζεται να μπει στέγη στο δυτικό τμήμα του Παρθενώνα

11.09.2014 13:09
Προγραμματίζεται να μπει στέγη στο δυτικό τμήμα του Παρθενώνα - Media

Σε περίπου τρία χρόνια ο Παρθενώνας θα είναι λίγο διαφορετικός απ΄ ό, τι τώρα και αυτό αφορά κάποιες σημαντικές λεπτομέρειες του ιστορικού μνημείου. Έχουν προγραμματισθεί εργασίες για την μερική  αποκατάσταση της στέγης στη δυτική πλευρά.

Σε περίπου τρία χρόνια ο Παρθενώνας θα είναι λίγο διαφορετικός απ΄ ό, τι τώρα και αυτό αφορά κάποιες σημαντικές λεπτομέρειες του ιστορικού μνημείου. Έχουν προγραμματισθεί εργασίες για την μερική  αποκατάσταση της στέγης στη δυτική πλευρά, κάτι που προϋποθέτει εργασίες στην κιονοστοιχία, στον τοίχο του ναού, αλλά και αντικατάσταση της υπέρθυρου στην μεγάλη θύρα στο εσωτερικό του ναού.
 
Σύμφωνα με τις μελέτες, οι εργασίες δεν έχουν τον χαρακτήρα του σωστικού και του επείγοντος, ωστόσο ο χρόνος πιέζει διαφορετικά: «Οι μελέτες είναι μέσα στο πλαίσιο της νυν προγραμματικής περιόδου και των έργων που γίνονται στην Ακρόπολη, αλλά και στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την επόμενη προγραμματική περίοδο. Είναι λοιπόν σημαντικό να έχουμε ωριμότητα των μελετών ώστε με την έναρξη της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020 να συνεχιστούν χωρίς καμία διακοπή οι εργασίες», δήλωσε στο Συμβούλιο η γ.γ. του ΥΠΠΟΑ, Λ. Μενδώνη, που έκανε λόγο για την πολύ καλή πορεία των εργασιών στην Ακρόπολη. 

Μια ενδιαφέρουσα άποψη για τις μελέτες που αφορούν στη δυτική πλευρά του Παρθενώνα προέρχεται από τον πρόεδρο της ΕΣΜΑ, Χαράλαμπο Μπούρα, ο οποίος παρουσίασε με περιεκτικό τρόπο τις μελέτες, που πήραν ομόφωνα το «πράσινο φως» από τα μέλη του ΚΑΣ. 

Πρόκειται για τις επεμβάσεις προπαρασκευαστικού χαρακτήρα που έγιναν από τον Νικόλαο Μπαλάνο στις αρχές της δεκαετίας του '30 και αργότερα περί το 1950 από τον Αναστάσιο Ορλάνδο, ο οποίος έχει αφήσει και μια ενδιαφέρουσα «κληρονομιά» από πολυάριθμα αρχιτεκτονικά μέλη που κατασκεύασε με την πρόθεση να συμπληρώσει την οροφή του δυτικού πτερού. Μάλιστα, τα τμήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν στις νέες εργασίες, παράλληλα με το αρχαίο υλικό.

Πολυάριθμα αυθεντικά αρχιτεκτονικά μέλη από το δυτικό μέρος του Παρθενώνα που βρίσκονται καταγής οδεύουν προς το μνημείο. Αυτός είναι και ο στόχος των δυο μελετών, που εκπονήθηκαν για λογαριασμό της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΕΣΜΑ) και παρουσιάστηκαν στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ). 

Ωστόσο, τίποτα που να αφορά το λαμπρό οικοδόμημα του 5ου αι. π. Χ. δεν είναι απλό, καθώς για να υλοποιηθούν οι μελέτες αποκατάστασης του δυτικού πτερού (κιονοστοιχία), αλλά και του δυτικού τοίχου του σηκού (κυρίως τμήμα ναού), απαιτούνται μια σειρά από εργασίες που πρέπει να προηγηθούν. Αυτές αφορούν ενισχύσεις αρχιτεκτονικών μελών, όπως κιόνων, γείσων, διαζωμάτων και δοκών, διεξαγωγή αντισεισμικών μελετών για τη διασφάλιση της στατικότητας του μνημείου, αλλά και αποκατάσταση του υπερθύρου του σηκού.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 21:50