search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 00:36
MENU CLOSE

Νέες αποκαλύψεις για αριστούργημα του Λεονάρντο ντα Βίντσι

30.09.2014 18:20
Νέες αποκαλύψεις για αριστούργημα του Λεονάρντο ντα Βίντσι  - Media

Η σημερινή μορφή της «Κυρίας με την ερμίνα», ενός από τα πιο διάσημα έργα ζωγραφικής του Λεονάρντο Ντα Βίντσι δεν ήταν η αρχική της. Αυτό ισχυρίζεται ένας Γάλλος επιστήμονας χρησιμοποιώντας μια νέα τεχνική φωτός. Οι ειδικοί σχολίασαν την ανακάλυψη ως «συγκλονιστική».

 
Η σημερινή μορφή της «Κυρίας με την ερμίνα», ενός από τα πιο διάσημα έργα ζωγραφικής του Λεονάρντο Ντα Βίντσι δεν ήταν η αρχική της. Αυτό ισχυρίζεται ένας Γάλλος επιστήμονας χρησιμοποιώντας μια νέα τεχνική φωτός. Οι ειδικοί σχολίασαν την ανακάλυψη ως «συγκλονιστική».
 
Ένας Γάλλος επιστήμονας, χρησιμοποιώντας μια νέα τεχνική φωτός, αποκάλυψε πώς η αρχική μορφή της «Κυρίας με την ερμίνα» («Lady with ermine»), ένα από τα πιο διάσημα και δημοφιλή έργα ζωγραφικής του Λεονάρντο Ντα Βίντσι δεν ταυτίζεται τελικά με την σημερινή εκδοχή του έργου.
 
Ο συγκεκριμένος πίνακας, που ανήκει στο Μουσείο Τσαρτόρισκι της Κρακοβίας, φιλοτεχνήθηκε γύρω στα 1489-1490. Απεικονίζει τη Σεσίλια Γκαλεράνι, ερωμένη του Λουδοβίκου Σφόρτσα, δούκα του Μιλάνου, προστάτη του ζωγράφου. Σύμφωνα με τους ειδικούς επικρατούσαν δύο θεωρίες σχετικά με τον λόγο που η απεικονιζόμενη κρατάει στα χέρια της αυτό το περίεργο ζώο. Σύμφωνα με την πρώτη, ο Λουδοβίκος ανήκε παλιότερα στην «Τάξη της Ερμίνας» και χρησιμοποίησε το ζώο ως οικόσημό του. Η δεύτερη λέει ότι συμβολίζει την αγνότητα.
 
Από την μεριά του Πασκάλ Κοτ, υποστηρίζεται ότι ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι ζωγράφισε στην πραγματικότητα δύο διαφορετικές εκδοχές του έργου. Ύστερα από τρία χρόνια επεξεργασίας, χρησιμοποιώντας μια νέα τεχνική αντανάκλασης φωτός, ο Κοτ αποκάλυψε ότι η πρώτη εκδοχή του έργου ήταν χωρίς την ερμίνα ενώ στην δεύτερη παρατήρησε πως υπήρχαν μερικές αλλαγές στο φόρεμα της κυρίας.
 
Η νέα μέθοδος επεξεργασίας που χρησιμοποίησε ο Κοτ προβάλλει μια σειρά από έντονα φώτα πάνω στον καμβά ενώ η κάμερα μετρά τις αντανακλάσεις. Οι μετρήσεις του μπορούν να αναλύσουν τι είναι ζωγραφισμένο κάτω από τα διάφορα στρώματα χρώματος. «Η Layer Amplification Method (ή αλλίως LAM) μας δίνει την δυνατότητα να ξεφλουδίσουμε έναν πίνακα ζωγραφικής σαν το κρεμμύδι, αφαιρώντας την επιφάνειά του για να ανακαλύψουμε τι συμβαίνει μέσα αλλά και πίσω από τα διάφορα στρώματα των χρωμάτων που έχουν χρησιμοποιηθεί» δήλωσε νωρίτερα ο επιστήμονας στο BBC.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 00:30