search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 16:20
MENU CLOSE

Ήρεμα, ήρεμα, δεν είναι τρομοκράτες

01.10.2014 21:00
oldphotosromanos1412186861.jpg

Ένοχοι για τη ληστεία στα υποκαταστήματα των ΕΛΤΑ και της Αγροτικής Τράπεζας στο Βελβεντό, αλλά αθώοι για την κατηγορία της ένταξης και συμμετοχής στη Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς κρίθηκαν από το δικαστήριο οι έξι νεαροί κατηγορούμενοι.
 

Ένοχοι για τη ληστεία στα υποκαταστήματα των ΕΛΤΑ και της Αγροτικής Τράπεζας στο Βελβεντό, αλλά αθώοι για την κατηγορία της ένταξης και συμμετοχής στη Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς κρίθηκαν από το δικαστήριο οι έξι νεαροί κατηγορούμενοι.
 
Η έδρα έκανε αποδεκτή την πρόταση του εισαγγελέα έδρας, γνωστού από τη θητεία του ως οικονομικού εισαγγελέα και την εμπλοκή του στη διαβόητη λίστα Λαγκάρντ, Γρηγόρη Πεπόνη, o οποίος στην αγόρευσή του απέρριψε ως ατεκμηρίωτη τη δικογραφία που παρέπεμπε σε δίκη τους έξι «άγουρους ληστές» ως ενεργά μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης, βάσει του άρθρου 187 του Ποινικού Κώδικα.
 
Η υπόθεση των «άγουρων κακοποιών του Βελβεντού» είχε προκαλέσει αίσθηση στο πανελλή­νιο τον Φεβρουάριο του 13 για το νεαρό της ηλικίας των δραστών, οι οποίοι διαπομπεύθηκαν από μερίδα των ΜΜΕ ως «επικίνδυνοι τρομοκράτες, μέλη της οργάνωσης της Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς, στο πλαίσιο «διαρροών» από την ΕΛ.ΑΣ. και την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που αναζητούσαν εναγωνίως τους βομβιστές του εμπορικού κέντρου «The Athens Ma ll», στο Μαρούσι (Ιανουάριος 2013).
 
Άγριο ξύλο
 
Περισσότερη αίσθηση και αποτροπή είχε προκαλέσει, όμως, ο άγριος ξυλοδαρμός των έξι νε­αρών συλληφθέντων από τους αστυνομικούς κατά τη διάρκεια της κράτησής τους στην Κοζά­νη.
 
Τα ματωμένα και πρησμένα από το ξύλο πρόσωπα παιδιών μεταξύ 16 και 20 ετών και κυρίως η απόπειρα της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. να αποκρύψει τα βασανιστήρια τα οποία υπέστησαν από τους αστυνομικούς, παραμορφώνοντας ψηφιακά τις φωτογραφίες των δραστών, προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις και αλγεινή εντύπωση.
 
Όσο για την Ένορκη Διοικητική Εξέταση που διατάχθηκε, εν μέσω γενικής κατακραυγής, από το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, «έβγαλε λάδι» τους εμπλεκόμενους αστυνομι­κούς, αφού θεωρήθηκε πως «οι μώλωπες στα πρόσωπα των δραστών προκλήθηκαν κατά την ακινητοποίηση και σύλληψή τους».
 
Και στους έξι κατηγορουμένους επιβλήθηκαν πολυετείς ποινές κάθειρξης, οι οποίες κυμαί­νονται μεταξύ 11 και 16 ετών, δίχως να τους αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του «πρότερου έντι­μου βίου» ή του «νεαρού της ηλικίας». Αυτό ίσχυσε και στην περίπτωση του – ανήλικου κατά τη διάπραξη του αδικήματος – Νίκου Ρωμανού, για τον οποίο οι δικαστές έκριναν ότι είχε «πλήρη συνείδηση των πράξεών του».
 
Συγκεκριμένα, στον Ιωάννη Μιχαηλίδη (γνωστό και ως «τοξοβόλο του Συντάγματος», σύμφω­να με μερίδα των ΜΜΕ) επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 16 ετών, 4 μηνών και 10 ημερών.
 
Στον Νίκο Ρωμανό, στενό φίλο του αδικοχαμένου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου – ο οποίος, παρότι προφυλακισμένος, πέτυχε την εισαγωγή του σε ΤΕΙ -, το δικαστήριο επέβαλε ποινή κά­θειρξης 15 ετών και 11 μηνών.
 
Στους Ανδρέα – Δημήτρη Μπουρζούκο, Ανάργυρο Ντάλιο και Φοίβο Χαρίση – Πούλο επιβλή­θηκαν ποινές κάθειρξης 15 ετών και 11 μηνών αντίστοιχα, ενώ η επιεικέστερη των ποινών επι­βλήθηκε στον Δημήτρη Πολίτη (11 έτη και 5 μήνες), για τον οποίο η έδρα αποφάνθηκε ότι δεν είχε ενεργό συμμετοχή στη διπλή ληστεία, αλλά υποστηρικτικό ρόλο στην απόπειρα διαφυγής.
Ένοχοι για ληστεία
 
Και οι έξι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για ληστεία καθώς και για διακεκριμένη οπλοφο­ρία και οπλοκατοχή. Σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου, πάντως, δεν αποδείχθηκε ότι κατείχαν τα πολεμικά τουφέκια για να εφοδιάσουν άλλες ομάδες.
Επιπλέον οι δικαστές έκριναν ότι δεν συντρέχουν λόγοι «αρπαγής και έκθεσης σε κίνδυνο» του περαστικού οδοντιάτρου, τον οποίο χρησιμοποίησαν οι κατηγορούμενοι στην προσπάθειά τους να διαφύγουν από τους αστυνομικούς που τους καταδίωκαν.
Μετέτρεψαν λοιπόν την κατηγορία της αρπαγής σε «παράνομη κατακράτηση» με το σκεπτικό ότι «χρησιμοποίησαν τον άνδρα για να διαφύγουν και όχι ως ‘‘ανθρώπινη ασπίδα’’».
 
Το δικαστήριο δεν συντάχθηκε με την εισαγγελική εισήγηση περί αναγνώρισης ελαφρυντι­κών, με το σκεπτικό ότι η πράξη των κατηγορουμένων δεν ήταν αποτέλεσμα απερισκεψίας, αλ­λά προϊόν συνειδητής επιλογής.
 
Μνημειώδης στα δικαστικά χρονικά θα μείνει η εισήγηση του εισαγγελέα, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «δεν θα γίνω μπαλωματής και γεφυροποιός ώστε να θεραπεύσω τα κενά και τις πλημμέλειες της προδικασίας, αστυνομικής και ανάκρισης… Πρώτη φορά βλέπω ληστεία που να αφήνουν τους ομήρους ελεύθερους, κατά δε την καταδίωξη, ενώ είχαν το επάνω χέρι διαθέτοντας βαρύ οπλισμό, ούτε πυροβόλησαν τους αστυνομικούς που τους καταδίωκαν ούτε χρησιμοποίησαν τον όμηρο σαν ασπίδα για να διαφύγουν…». Στη συνέχεια δήλωσε πως «από κανένα στοιχείο δεν μου προκύπτει ότι αποδεικνύεται η κατηγορία για συγκρότηση και ένταξη σε τρομοκρατική ομάδα».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 16:17