search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 01:33
MENU CLOSE

«Το Ματαρόα ταξιδεύει ακόμα» για την Νέλλη Ανδρικοπούλου

08.10.2014 16:36
«Το Ματαρόα ταξιδεύει ακόμα» για την Νέλλη Ανδρικοπούλου  - Media

Η καταξιωμένη ζωγράφος και συγγραφέας Νέλλη Ανδρικοπούλου παρουσιάζει σε μια έκθεση, με τίτλο «Το Ματαρόα ταξιδεύει ακόμα» μια σειρά έργων από διάφορες περιόδους εικαστικής της πορείας, εκφράζοντας συναισθήματα και εμπειρίες μιας πολυτάραχης και περιπετειώδους ζωής.

Η καταξιωμένη ζωγράφος και συγγραφέας Νέλλη Ανδρικοπούλου παρουσιάζει σε μια έκθεση, με τίτλο «Το Ματαρόα ταξιδεύει ακόμα» μια σειρά έργων από διάφορες περιόδους εικαστικής της πορείας, εκφράζοντας συναισθήματα και εμπειρίες μιας πολυτάραχης και περιπετειώδους ζωής.
 
Μια καθοριστική στιγμή στη ζωή της Νέλλης Ανδρικοπούλου ήταν αναμφίβολα το ταξίδι της με το Ματαρόα. Ένα ταξίδι από την Αθήνα στον Τάραντα της Ιταλίας και εν συνεχεία στο Παρίσι που πραγματοποιήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου το 1945 με πρωτοβουλία του φιλέλληνα Οκτάβιου Μερλιέ, τότε διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου στην Αθήνα. Περίπου 200 φοιτητές του ινστιτούτου ήταν μαζί της στο ταξίδι εκείνο που θα τους έσωζε από την εμφυλιακή Ελλάδα και θα τους έδινε την  ευκαιρία να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο εξωτερικό. Μαζί της ο Καστοριάδης, ο Αξελός, o Κουλεντιανός, η Σταθοπούλου,  κ.ά.
 
Η επόμενη καθοριστική ζωής της Νέλλυς Ανδρικοπούλου αφορούσε στην ένταξή της στην πρωτοποριακή καλλιτεχνική ομάδα «Αρμός» το 1949. Η συμμετοχή της Ανδρικοπούλου στον Αρμό και κατόπιν η σχέση της με τον Νίκο Εγγονόπουλο καταδεικνύουν ακριβώς αυτήν την πρωτοποριακή της έκφραση και τη δυνατότητά της να βλέπει με ευρωπαϊκό «παρισινό» βλέμμα την ελληνική τέχνη, λόγω της παραμονής της στο Παρίσι (1945-1947). Γι’ αυτό και στα έργα της δεν κρύβονται οι επιρροές από τον Matisse και τον Picasso.
 
Επίσης, διακρίνεται η απλότητα, ο διαρκής πειραματισμός με την παραμόρφωση και το χρώμα όπως και μια λεπτή δόση χιούμορ, στοιχεία τα οποία προσδίδουν το απαραίτητο γόητρο καθώς ελκύουν και καλούν τον θεατή προς ερμηνεία και παρατήρηση.
 
Info:
Η έκθεση ζωγραφικής «Το Ματαρόα ταξιδεύει ακόμα» εγκαινιάζεται την Πέμπτη, 9 Οκτωβρίου στις 19.30 και θα διαρκέσει μέχρι τη 1 Νοεμβρίου, στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών, στην οδό Γλύκωνος 4.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 01:30