search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 06:45
MENU CLOSE

Διαβάστε ποια είναι τα κριτήρια για το εγγυημένο εισόδημα

14.10.2014 07:09
Διαβάστε ποια είναι τα κριτήρια για το εγγυημένο εισόδημα - Media

Έναρξη για την πιλοτική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε 13 δήμους της χώρας, ενώ εντός του 2015 θα επεκταθεί στο σύνολο της χώρας. Ωφελούμενοι θα είναι περίπου 380.000 φτωχές οικογένειες ή 700.000 άτομα.

Έναρξη για την πιλοτική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε 13 δήμους της χώρας, ενώ εντός του 2015 θα επεκταθεί στο σύνολο της χώρας. Ωφελούμενοι θα είναι περίπου 380.000 φτωχές οικογένειες ή 700.000 άτομα.
 
Στην «Αίγλη» του Ζαππείου Μεγάρου παρουσιάζεται την Τρίτη το «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα» από τον υπουργό Εργασία Γιάννη Βρούτση και τον υφυπουργό Βασίλη Κεγκέρογλου. Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος.
 
Δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος είναι άτομα και οικογένειες που διαμένουν στους δήμους τουλάχιστον τα δυο τελευταία χρόνια στους οποίους ξεκινά πιλοτικά το πρόγραμμα να εφαρμόζεται. Οι δήμοι αυτοί είναι: Δράμας, Έδεσσας, Γρεβενών, Ιωαννίνων, Καρδίτσας, Λευκάδας, Ι.Π. Μεσολογγίου, Χαλκίδας, Καλλιθέας, Μαλεβιζίου, Τρίπολης, Σύρου και Σάμου.
 
Σύμφωνα με το «Έθνος», οι δικαιούχοι πρέπει να πληρούν τα εξής κριτήρια:
 
-Περιουσιακά κριτήρια: Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας να μην υπερβαίνει τις 90.000 ευρώ κατ’ άτομο. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε επιπλέον προστατευόμενο ενήλικα και κατά 10.000 για κάθε προστατεύομενο ανήλικο. Επιπλέον η κινητή περιουσία (αυτοκίνητα, δίκυκλα) δεν πρέπει να υπερβαίνει σε αντικειμενική δαπάνη – στο σύνολο της – το ποσό των 6.000 ευρώ.  
 
-Εισοδηματικά κριτήρια: Μεμονωμένα άτομα ή οικογένειες χωρίς άλλα εισοδήματα παίρνουν το σύνολο του ποσού. Για τις υπόλοιπες περιπτώσεις λαμβάνεται υπόψη η διαφορά του «πραγματικού εισοδήματος» από το όριο που έχει τεθεί με την απόφαση. Σημειώνεται ότι «Πραγματικό εισόδημα» θεωρείται το συνολικό καθαρό εισόδημα των τελευταίων 12 μηνών.    
 
Όπως αναφέρει το «Έθνος», το μέτρο του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος βασίζεται σε τρεις πυλώνες:
 
Α) Οικονομική ενίσχυση ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου. Ειδικότερα, διαμορφώνεται στα 200 ευρώ τον μήνα για μεμονωμένα άτομα, στα 300 ευρώ για ζευγάρι και το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 50 ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο και στα 100 ευρώ για κάθε ενήλικο τέκνο.
 
Β) Πλέγμα κοινωνικών υπηρεσιών και αγαθών: Προβλέπεται επίδομα θέρμανσης, ένταξη στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ, χορήγηση βιβλιαρίου ανασφάλιστου, ένταξη σε προγράμματα κοινωνικού παντοπωλείου, κ.α.
 
Γ) Δράσεις ένταξης και επανένταξης στην εργασία. Δηλαδή συμμετοχή σε προγράμματα νέων θέσεων εργασίας, κοινωφελούς εργασίας, επαγγελματικής κατάρτισης, κ.α. 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 02:01